KIRISTYKSEN MAKUA………

….Jos metsänomistajat eivät myy puutaan riittävän halvalla, läimästään metsänomistajille ylimääräisiä maksuja jotta alkaa puukauppa kiinnostamaan……

Minun tulkintani mukaan homma haiskahtaa lähes kiristykseltä…

Alla maakuntalehtiin ja Maaseudun Tulevaisuuteen lähettämäni mielipidekirjoitus.

 

EI KIINTEISTÖVEROA MAA- JA METSÄTALOUSMAALLE

Lehtikirjoitusten perusteella teollisuus ei saa haluamallaan hinnalla puuraaka-ainetta. Kun kotimaasta ei saada puuta riittävästi, joudutaan turvautumaan tuontiin. Tullin tilastojen mukaan ulkomailta tuotava puu on huomattavasti kotimaista kalliimpaa.

Minä ja monet muut hämmästelemme minkä vuoksi ulkomaisesta puusta kannattaa maksaa parempaa hintaa kun kotimaisesta? Kyse ei voi olla ainakaan siitä että tuontipuu olisi laadukkaampaa, sillä tietämäni mukaan esimerkiksi koivukuitu on samanlaista itärajan molemmin puolin.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (Kok) haluavat vauhdittaa kotimaista puukauppaa. Ajatus puukaupan vauhdittamisesta on hyvä ja kannatettava, mutta toteuttamistavoista voidaan olla montaa mieltä. Lylyn mielestä puukauppa vilkastuisi jos maa- ja metsätalousmaille säädettäisiin kiinteistövero. Vapaavuori vauhdittaisi puukauppaa säätämällä metsätilamaksun.

Molempien tavoitteena lienee lisämaksuilla pakottaa metsänomistajia myymään puuta nykyistä enemmän. Joku metsänomistaja ehkä alistuisi ajatukseen ja myisi puuta jotta saisi lisämaksunsa maksettua. Joku toinen maksattaisi lisämaksut muilla.

Näitä muita maksajia olisivat esimerkiksi kaikki metsästysseurojemme jäsenet sekä henkilöt jotka käyttävät nykyistä metsäautotieverkostoa vaikkapa sieni- ja marjamatkoillaan.

Maanomistajat ovat yleensä luovuttaneet metsästysoikeutensa alueen metsästysseuroille ilman rahallista korvausta. Myös yksityisillä metsäautoteillä ajellaan toistaiseksi ilman tietulleja. Vastikkeeksi saamastaan metsästysoikeudesta seurat ovat tarjonneet maanomistajille hirvipäivällisen kerran vuodessa. Molemminpuolinen hyöty saadaan kun metsästäjät pitävät hirvikannan kurissa ja näin vältytään taimikkotuhoilta. Usein hirvien ohella on samoilla mailla saanut metsästää myös muuta riistaa.

Jos Lylyn taikka Vapaavuoren ehdotus toteutuisi, kävisi todennäköisesti niin että maanomistajat eivät enää jatkossa vuokraisikaan maitaan vastikkeetta, taikka sallisi vapaata autoilua, vaan veloittaisivat autoilijoilta tietulleina ja metsästysseuroilta maidensa vuokrana sen summan jonka he joutuvat maksamaan valtiolle lisääntynyttä veroa tai muuta maksua. Tämän seurauksena jäsenmaksujen varassa toimivat metsästysseurat joutuisivat nostamaan jäsenmaksujaan jotta saisivat maiden vuokrat maksetuksi.

Näin maanomistajille kohdennettu maksu jakaantuisi myös sellaisille kulkijoille joilla ei ole multaa edes kynsien alla. Joukossa saattaa olla myös monta SAK:n jäsentä.

Metsäteollisuutemme puupulaa ei helpoteta lisäämällä metsänomistajien kustannuksia, vaan lisäämällä euroja puun kuutiohintaan. Kysynnän ja tarjonnan laki pätee myös puukaupoissa.

Reijo