KIRJALLINEN KYSYMYS………….

Jätin tänään alla olevan kirjallisen kysymyksen.

Kirjoitin kysymyksen jo alkuviikosta.  Tänään on lehdissä ollut juttua siitä että pannoitetuilla karhuilla olisi ollut haavaumia pannan alla.

Odotellaan rauhassa ministerin vastausta.

KIRJALLINEN KYSYMYS

Maasuurpedoille asennettujen seurantalaitteiden kantajalleen aiheuttamat vammat

Eduskunnan puhemiehelle

 

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) on asentanut ainakin Karhuille ja susille radioseurantalaitteita.

Laitteen asentamiseksi eläin on ensin otettava kiinni ja tainnutettava. Kiinnioton yhteydessä joudutaan maastossa käyttämään myös moottorikäyttöisiä ajoneuvoja – moottorikelkkoja, mönkijöitä ja jopa helikoptereita.

Seurantalaitteet on integroitu eläimen kaulalle asennettavaan pantaan. Kansankielessä puhutaankin panta susista ja -karhuista.

Yleisen käsityksen mukaan villin eläimen kaulalle asennettava panta aiheuttaa kantajalleen haittaa. Haittoina pidetään sitä että ihminen ylipäätään ottaa kiinni villin ja luonnonvaraisen eläimen käyttäen apunaan jopa moottorikäyttöisiä ajoneuvoja, nukuttaa eläimen ja vielä asentaa eläimen kaulalle pannan ja koska villin eläimen kaulassa olevaa pantaa, pannan kireyttä ja pannan alaista karvoitusta ja ihoa ei voida tarkastaa ja puhdistaa säännöllisesti, on mahdollista että panta hankaa eläimen ihon rikki. Kun rikki mennyt ihon kohta on pannan alla suojassa, ei eläin pääse raapimaan taikka nuolemaan rikkoutunutta kohtaa eikä sitä luonnollisella tavalla puhdistamaan.

Haavoilla olevaan ihokohtaan saattaa maaston epäpuhtauksista kerääntyä bakteereja, jotka tulehduttavat haavan.

Tulehduksen vaivaama ja heikentämä eläin ei kykene saalistamaan normaalilla tavalla ja saattaa tämän vuoksi hakeutua etsimään ravintoa jopa ihmisasumusten läheisyydestä. Tällainen eläin saattaa käyttäytyä aggressiivisesti etsiessään ravintoa taikka kohdatessaan muussa tilanteessa ihmisen.

Tulehdus saattaa pahimmassa tapauksessa jopa tappaa eläimen.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko hallitus tietoinen siitä kuinka monelle maasuurpedollemme on asennettu radioseurantalaite ja onko näistä seurantalaitteista aiheutunut eläimille tulehduksia taikka muuta haittaa, sekä onko hallituksen tiedossa että radioseurannassa olevat eläimet olisivat käyttäytyneet lajille epätyypillisesti kohdatessaan ihmisen?

 

Helsingissä 7 päivänä helmikuuta 2013

Reijo Hongisto /ps