KYLÄTERRORISTIT………..

……..Poliisiylijohtaja Mikko Paatero nosti taannoin keskusteluun kylä”poliisit” taikka kylä”vahdit” – millä nimellä heitä sitten kutsutaankaan.

Muistamani mukaan Paatero sai ajatukselleen kannatusta Myös Jaakko Jonkalta.

Tarkoitus ja ajatus on hyvä ja kannatettava, eli parantaa keskinäistä turvallisuuden tunnetta ja tietenkin havainnoimalla ennalta ehkäistä ja jopa vähentää oikeudenloukkauksia.

Ajatus on hyvä mutta minun mielestäni poliisin tulee pitää yllä yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Jos poliisi ei siihen pysty, on poliiseja liian vähän taikka poliisit ovat väärään aikaan väärässä paikassa.

Jos poliiseja on liian vähän, on yhteiskunnan syytä reagoida asiaan ja pyrkiä korjaamaan tilannetta.

Meillä – Sinulla ja minulla – on monenlaisia kanssakulkijoita.

Ylivoimaisesti suurin osa heistä noudattaa lakeja ja asetuksia eivätkä he millään tavalla halua vahingoittaa taikka loukata ketään. Eivät teoillaan, puheillaan taikka kirjoituksillaan.

On myös sellaisia henkilöitä, jotka häiriköivät erityisesti sosiaalisessa mediassa. Nämä kaikkien alojen wanhemmat erityisasiantuntijat haukkuvat, mollaavat ja jopa nimittelevät muita.

Minulle soitti eilen henkilö, joka oli joutunut tällaisen häirikön hampaisiin. Soittaja kysyi minulta neuvoa miten häiriköinnin saisi loppumaan. Soittajan kertoman mukaan häirikkö oli eläkkeellä, mutta ei ikänsä perusteella.

Häiriköllä oli kuulemma jonkinasteinen ”yläselkävika”. Vikaan oli lääkitys mutta kun kukaan ei aamulla tarjonnut pilleriä, niin usein jäi pilleri ottamatta ja se pakkasi sitten iltapäivällä näkymään keskivertokansalaisen käytöksestä huomattavasti poikkeavana käyttäytymisenä ja nettikirjoitteluna.

Lohdutin soittajaa sanomalla että tuonkaltainen selkävaiva on perin yleinen, mutta se ei tietenkään oikeuta selkävaivasta kärsivää terrorisoimaan ympäristöään.

Poliisi toki voi henkilön kirjoitukset tutkia ja syyttäjä harkita täyttävätkö kirjoitukset esimerkiksi kunnianloukkausrikoksen tunnusmerkistön. Asia voi edetä myös oikeuteen, mutta ymmärrystä- taikka täyttä ymmärrystä vailla olevan tuomio on olematon.

Mielestäni ensisijainen toimija tämänkaltaisissa selkävaivoissa ei ole poliisi, vaan terveydenhuoltohenkilöstö. Poliisi voi tietyissä tapauksissa antaa ensiapua ja takavarikoida rikoksentekovälineen, eli tietokoneen, mutta se on todellakin vain väliaikainen ratkaisu.

Pysyvämpi ratkaisu saadaan kun hienosäädetään selkävaivoihin oikea lääkitys ja varmistetaan että lääke otetaan säännöllisesti.

Tämän pysyvämmän ratkaisun aikaansaaminen maksaa rahaa ja sitähän on tunnetusti vähän.

Laitospaikkoja vähennetään ja myös tämänkaltaisista  yläselkävaivoista kärsiviä henkilöitä siirretään avohoitoon.

Kun porukka mittailee toimettomana katuja, eivät selkävaivat vaan tahdo parantua.

Pikemminkin käy päin vastoin ja tämä näkyy sitten läheisten terrorisoimisena ja muuna ei toivottuna käyttäytymisenä.

Kun joku joutuu tällaisen häiriköinnin kohteeksi, saattaa pahimmassa tapauksessa käydä niin että myös hänen yläselkänsä alkaa oirehtia. Jos yläselkä kipeytyy, mutta kädet toimivat, saattavat seuraamukset olla kamalia.

Sanalla sanottuna ”menee kuppi nurin”.

Tällainen käyttäytyminen ei liene kenenkään etu. Oikeutta ei pidä ottaa omiin käsiin myöskään tällaisissa asioissa.

Palataampa Paateron ehdotukseen kyläpoliiseista….

Miltähän se tuntuisi jos tällainen kyläpoliisi partioreissullaan havainnoisi ympäristöään, kirjaisi muistivihkoon raitilla kohtaamiensa vieraspaikkakuntalaisten (?) autojen rekisterinumeroita ja tavatessaan entuudestaan tuntemansa yläselkävaivaisen kysäiseisi että ”ookko ottanu lääkkehes”.

Jaahas…….monta kertaa polku on kulkijaansa viisahampi……

Reijo