SUURPETOASIAA……

………TAAS!

Joku jo ihmettelee että minkä takia minä ylen aikaa kirjoittelen suurpedoista ja eikö minulla tosiaankaan ole parempaa kirjoittelemisen aihetta.

Ihmettelijöille kerrottakoon että nämä suurpetoasiat kuuluvat maa- ja metsätalousvaliokunnan rooteliin ja kun minä siinä valiokunnassa istun, niin ehkäpä minulla on perusteita aiheesta kirjoitella.

Kirjoittamisen tarvetta ei suinkaan vähennä se että olen kuluneen syksyn ja talvikauden aikana saanut jo lähemmäs viitisensataa yhteydenottoa näistä maasuurpedoista, lähinnä susista.

Olen kuullut monenmoista tarinaa siitä miten lapset eivät uskalla kulkea pimeällä koulutiellä. Minulle on kerrottu lasten näkemistä painajaisunista ja sen kylkiäisenä tulleesta yökastelusta.

Ihmisillä on ollut huoli omasta ja läheistensä turvallisuudesta. Ainakin minä suhtaudun siihen erittäin vakavasti.

Kenenkään ei pidä lietsoa hysteriaa, mutta ei myöskään vähätellä asiaa ja sitäkautta luoda valheellista turvallisuudentunnetta.

Otetaan asia asiana ja sillä siisti.

Eilen iltauutisissa oli juttua susien pannoittamisista. Helikopterista ammuttiin nietoksessa laukkaavalle sudelle nukutusnuoli selkään.

Oletettavasti tainnutettu susi sai kaulaansa radioseurantalaitteen.

Jutussa kerrottiin radioseurantapannan painavan noin 500 grammaa. Itse pidin kyseistä pantaa kädessäni viikko sitten RKTL:n päämajassa Viikissä. Siellä kerrottiin pannan painavan noin 700 grammaa.

Pohdiskelin silloin että karhun kaulalla se menettelee, mutta sudella paino saattaa tuntua melko raskaalta. Vai laittaisitkos Sinä esimerkiksi Saksan paimenkoiran kaulaan 700 grammaa painavan pannan?

Jutussa kerrottiin myös se että monet maanomistajat ovat kieltäneet maillaan moottorikelkkailun ja se tietenkin vaikeuttaa myös näitä pannoittamistoimia.

Kansalaiset ovat näreissään eläinten pannoittamisista. Se on kallista puuhaa ja meillähän on rahanreikiä muuallakin.

Tein pannoittamisista ministeri Koskiselle kirjallisen kysymyksen 8.2.2013.

Kysymys: ”Onko hallitus tietoinen siitä, kuinka monelle maasuurpedollemme on asennettu radioseurantalaite ja onko näistä seurantalaitteista aiheutunut eläimille tulehduksia taikka muuta haittaa ja

onko hallituksen tiedossa, että radioseurannassa olevat eläimet olisivat käyttäytyneet lajille epätyypillisesti kohdatessaan ihmisen?”

Ministeri Koskinen vastasi 22.2.2013 näin:

”Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) on pannoittanut vuosina 1998-2012 131 karhua 142 sutta, 63 ilvestä ja 7 ahmaa. Lähettimet ovat samaa mallia, joita käytetään laajoissa tutkimushankkeissa muissa Pohjoismaissa. Edestä katsoen poikkileikkaukseltaan pyöreissä pannoissa on automaattinen pudotusmekanismi. Panta voi aiheuttaa karvan kulumista, mutta ei muutoin vahingoita eläintä. 

RKTL:n antamien tietojen mukaan seurantalaitteet eivät ole aiheuttaneet minkäänlaista lajille epätyypillistä käyttäytymistä.”

Julkisuuteen on kuitenkin tullut tietoja joiden mukaan pannoitetuilla eläimillä olisi kehossaan selviä vaurioita. Vaurioita on nimenomaan pannan alla eläimen kaulalla ja niskassa.

Julkisuudessa olleiden tietojen ja ministerin antaman vastauksen välillä näyttäisi olevan ristiriitaa.

Niin kauan kun tilanne on epäselvä, olisi ehkä järkevintä pidättäytyä kaikista pannoittamistoimista jotta tilannetta ei pahenneta entisestään.

Vasta kun on selvitetty ja tutkittu eläimen kantaman pannan ja eläimessä todettujen vaurioiden laatu ja mahdollinen syy-yhteys, voidaan päättää jatkotoimista.

Mikäli todetaan eläimen vammojen aiheutuneen sen kantamasta pannasta, joudutaan asiaa pohtimaan myös eläinsuojelullisesta näkökulmasta.

Samalla lienee syytä pohtia myös toiminnan jatkamisen oikeutusta ja tarkoituksenmukaisuutta.

Mikäli todetaan että eläimen vammoilla ja pannalla ei ole selvää syy-yhteyttä, voidaan toimintaa jatkaa.

Kuvassa pannoitettu kauris.

pantakauris 2

Kuvat kahdesta eri karhusta.

Karhukuva Orivedeltä

Karhun kaulalla ollut noin 4cm halkaisijaltaa oleva mätää ja visvaa valuva reikä
Karhun kaulalla ollut noin 4cm halkaisijaltaa oleva mätää ja visvaa valuva reikä