KIPPIS……….

……..Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru astui julkisuuteen Alkon palvilaatikko kainalossa.

Edustaja Kiuru tuli Alkon hallintoneuvoston jäseneksi kuluvan vuoden alussa, kun edustaja Timo Heinonen siirtyi toiseen hallintoneuvostoon. Kokoomus siis kierrätti hallintoneuvostopaikkojaan.

Kiuru sai meidän muiden hallintoneuvoston jäsenten tavoin yhtiöltä pääsiäisen alla pahvilaatikon jossa oli 12 pulloa erilaisia mietoja alkoholijuomia.

Yhtiön tarkoitusta taikka motiivia en tiedä, mutta ainakin minä olen mieltänyt sen jonkinlaiseksi informaatiopaketiksi, jolla on tarkoitus kouluttaa meitä Koskenkorvaan ja Jaloviinaan tottuneita maalaismiehiä tunnistamaan pikkuusen notkiampia juomia ja pulloja, johona on kääpäkorkki.

Noin niinkun kansankielellä ja itseironisesti  sanottuna.

Virallisemmin asia lienee syytä ilmaista niin, että Alkon lähettämässä laatikossa on yhtiön uutuustuotteita joihin tutustumiseen suodaan mahdollisuus kotioloissa. Tuotepaketissa on aina mukana seloste jossa kerrotaan kunkin tuotteen tarkka alkuperä sekä luonnehditaan ja kuvataan tuotteita muutamilla lauseilla.

Rohkeasti oletan että kyseinen informaatio on melko tärkeää ainakin Alkon myymälöissä toimivalle henkilöstölle, koska heiltähän kysellään jatkuvasti että millainen viini sopii minkin ruoan kanssa.

Minä en ainakaan näe haittaa siinä, jos pystyn Alkon hallintoneuvoston jäsenenä omaksumaan edes murto-osan tuosta tiedosta.

En oikein ole osannut ottaa asiaa siten että joku jotenkin yrittäisi minua lahjoa, taikka muutoin vaikuttaa ajatusmaailmaani taikka mielipiteisiini.

Sain sitten laatikon taikka en saanut, niin suhtaudun tasan samalla tavalla vaikkapa kotioloissa toimiviin, niin sanottuihin kilpaileviin yrityksiin.

Minun mielipiteeni ei muutu piirun vertaa, enkä yritä taivuttaa yhtään ystävääni taikka tuttavaani lisäämään Alkon tuotteiden kulutusta, enkä näinollen voi oikein mitenkään edistää Alkon liiketoimintaa – halusimpa sitä taikka en halunnut.

Iltapäivälehdessä kerrottiin että edustaja Kiurulle toimitetun alkoholin arvo olisi ollut 179,57 e. Jutussa tarkoitettiin mitä ilmeisimmin alkoholin arvoa Alkon myymälästä hankittuna. Alkoholin lahjoittajalle tämä arvo on tietenkin huomattavasti pienempi.

Asia puhutaan auki seuraavassa Alkon hallintoneuvoston kokouksessa. Minulle sopii ihan mikä päätös tahansa. Jos yhtiö päättää luopua informaation jakamisesta, niin sekin sopii ja jos päättää jatkaa toimintaa, niin se sopii myös.

Jos ja kun tässä haluaa hämmästella asioita, niin seuraavana voisi  nostaa keskusteluun vaikka eduskunnan lehtisaliin kannettavat lehdet.

Kuka ne on tilannut ja mitä lehtien kestotilaukset maksavat eduskunnalle?

Kun lehtisaliin kannettavat lehdet on käsitelty, voidaan siirtää keskustelua edustajien huoneisiin kannettaviin lehtiin. Ei liene salaisuus että lehtiä kannetaan huoneisiinkin ja paljon.

Yhtään lehteä en ole tänne tilannut ja silti niitä tulee kahmalo kaupalla.

Esimerkiksi tänään tuli Ilkka, Pohjalainen, Arvo, Prima, Kotimaa ja Osuustoiminta. Myös Maaseudun Tulevaisuus kannetaan käsittääkseni jokaiselle dustajalle postilokerikkoon.

Olen ymmärtänyt tämän(kin) asian niin, että kotimaakuntamme mediatalot ja muut asiasta kiinnostuneet haluavat pitää maakunnan kansanedustajat ajan hermolla jakamalla informaatiota lehtensä kautta.

Mielestäni näiden lehtien lukeminen on täysin verrattavissa Alkon operatiivisen johdon hallintoneuvostolle lähettämään informaatiopakettiin.

Pikaisella laskutoimituksella ei liene eroja myöskään lähetyksen hinnassa, sillä maakuntalehtemme kestotilaus digiversioineen maksaa yli 300 euroa.

Käsittääkseni eduskunta ei ole ainoa paikka johon lehtiä tulee yllätyksenä ja tilaamatta.

Lopuksi on sytä mainita vielä se, että olin yhdessä maa- ja metsätalousvaliokunnan mukana tutustumassa Valion pääkonttoriin.

Illan aikana saimme rautaisannoksen arvokasta tietoa yrityksen toiminnasta ja maukkaan, kotimaisista raaka-aineista valmistetun iltapalan.

Kun olimme kättelemässä yrityksen johtoa, niin käteemme ojennettiin yrityksen logolla oleva kassi. Avasin kanssin asunnollani ja kappas vaan, siitä paljastui pakkaus jossa oli erilaisia juustoja.

Tunnustan rehellisesti, että ensin söin ja sitten nautin juustoja erittäin hyvällä ruokahalulla, eikä minulla käynyt mielessäkään että joku olisi jotenkin minua lahjonut.

Ei oikein voi, sillä minä syön kotimaista ruokaa aina kun se vaan on mahdollista.

Jos ette usko, niin katselkaa sivuprofiiliani!

Alkoholin kanssa en aina voi menetellä samoin, vaikka kuinka haluan tukea kotimaakuntani ohran viljelijöitä ja Ilmajoen teollisuuslaitosta.