KUNNIAPAKKOTILANNE………………….

………Vaikka ulkopolitiikka ei suoranaisesti meikäläisen rooteliin kuulukkaan, niin muutaman rivin voin Korean niemimaan tilanteesta naputella.

Samuraiden jälkeläisille kunnia -käsitys on kokonaan toisenlainen kun kesät ja talvet ulkona ja sisällä pipo päässä istuville länsimaisille nuorille.

Korean niemimaalla näitä samuraiden jälkeläisiä vielä on ja sanalla KUNNIA myös sen mukainen kaiku.

Pohjoisen maan johtaja on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan puhunut melko kovaa kieltä. Kun tuolla tasolla avaa suunsa, joutuu punnitsemaan jokaisen sanansa.

Sanat on ilmeisesti punnittu ja harkittu myös niiden aiheuttamia seuraamuksia.

Seuraamukset eivät välttämättä ole aivan vähäiset, mikäli eteläisen maan johto päättää mitata sanojen tehon ja puheiden painon. Huutokaupassa suunsa avaamisen yleensä saa kuitattua rahalla, mutta Korean niemimaalla ei välttämättä seteleillä selvitä, sillä siellä saattaa vielä virrata veri.

Hurme punaa hanget helposti laajemmallakin alueella mikäli tilanne karkaa käsistä. Se sitä on kovaa kulkemaan, salamasotaa kun on -kirjoitti Väinö Linna jo -50 luvulla.

Pohjoiskorean johtaja on puheillaan ajamassa itsensä asemaan josta ei selviä muuten kun toteuttamalla uhkauksensa taikka nöyrtymällä.

Samuraiden hengen tuntien se jälkimmäinen vaihtoehto saattaa olla lujassa.

Mikäli puheista siirrytään tekoihin, on jälki hirveää. Uhreja tulee ja muunlaisista seuraamuksista kärsii koko maailman talous.

Kun tilanne on äärimmäisen kireä, on olemassa myös vahingon mahdollisuus. Ohjuksen laukaiseminen ei ole vahinko mutta pienempi tapaturma, esimerkiksi käsiaseen taikka tykistön taholta saattaisi tapahtua.

Yksittäisen käsiaseen laukaiseminen ei välttämättä johda vastatoimiin, mutta ”karannut” kranaatti saattaa leimauttaa vastatoimet kuten muinoin Mainilassa.

Tykistön tuleen vastataan vähintäänkin tykistöllä, mutta jos on värkiissä varaa, saattavat työkalut tehostua mikäli tarvetta on.

Uskon järjen voittoon tässäkin asiassa ja siihen että kenenkään ei tarvitse omaa henkilökohtaista kunniaansa puolustaessaan uhrata omaa kansakuntaansa.

Reijo