OLISIN SANONU…..

……..Jos olisin saanut puheenvuoron.

Eilen moni parta pärisi isossa salissa kun asialistalla oli VALTIONTALOUDEN SELONTEKO VALTIONTALOUDEN KEHYKSISTÄ VUOSILLE 2014 – 2017.

Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen käytiin debatti -keskustelu ja minä ponkaisin pystyyn muiden mukana ja toivoin puhemiehen noteeraavan puheenvuoropyyntöni.

Rehellisyyden nimissä on sanottava että siinä taisi seistä hujottaa lähes koko sali ja kun meikäläinen ei ulkomuodoltaan poikkea sanottavasti tavallisesta tasamaa-astujasta, niin ei minua helposti huomata.

Huomion hakemiseksi voisi tietenkin asentaa vieterit istuimelle ja ponkaista pystyyn kolmen minuutin välein, mutta olen kuutioinut asian niin että pyydän puheenvuoroa ja jos sen saan, niin avaan suuni ja jos en saa puhelupaa, niin sitten olen hiljaa, mutta kumikuulaksi en meinaa ruveta. Anteeksi kansanomainen ilmaisu!

Mutta siihen varsinaiseen asiaan, elikkä puheenvuoroon.

Minuuttihan siinä on aikaa ja se on kuulkaas Ystävät Hyvät melko lyhyt, jos sanottavaa on.

Illalla olisi ollut mahdollista käyttää tietenkin myös pöntöstä pitempi puheenvuoro, mutta minulla oli hallintovaliokunnan vierailu KEVAan klo 17.30 ja samaan aikaan poliisiylijohtaja Paateron residenssiin.

Menin molempiin tilaisuuksiin. Ensin KEVAan reiluksi tunniksi ja sieltä takatukka liehuen poliisiylijohtajan pakeille, joten illan puheet pidettiin siellä.

Iltapäivällä salikeskustelussa hallitus linjasi kehyksensä ja me opponentit esitimme omia vaintoehtojamme.

Perussuomalaisten vaihtoehtoa peräänkuulutettiin moneen kertaan.

Oma lyhyt esitykseni pohjasi maa- ja metsätalousvaliokunnan rooteliin kuuluvaan energia-asiaan ja olisi kuulunut näin:

Arvoisa Herra puhemies

Hallituksen antamassa selonteossa todetaan että yhteensä Kemera-tukeen, pienpuun energiatukeen ja Metso-ohjelman toteutukseen kohdistuu v 2014 säästöä 21 milj.euroa ja v. 2017 säästä nousee 33 milj.euroon.

Pelkään pahoin että tämän seurauksena energiapuu jää metsiin ja puolestaan tämän seurauksena joudumme tuomaan yhä enemmän energiaa ulkomailta, mm. kivihiiltä. Suomihan tuo jo nyt 70% energiastaan ulkomailta ja se on osaltaan suurimpia yksittäisiä syitä kauppataseemme roimaan alijäämään.

Perussuomalainen vaihtoehto on se että lisäämme kotimaisen uusiutuvan energian käyttöä ja vähennämme kivihiilen tuontia. Tämä lisää työllisyyttä kotimaassa ja oikaisee kauppatasetta.

Reijo