YHTEENSATTUMIEN……

…….Suma.

Ainakin tänä päivänä.

Monet ovat kyselleet että olenko tänään TV:n susi-illassa Tampereella taikka sanomalehti Ilkan susi-illassa Seinäjoella.

Olen vastannut että en ole, koska näillä näkymin menen hallintovaliokunnan mukana tutustumaan Helsingin poliisilaitoksen toimintaan.

Olen Helsingin laitoksessa käynyt ja komentaja Riikosen opastuksella paikkoihin tutustunut, mutta tällä kertaa keskustelussa on mukana myös poliisin hallintorakenneuudistuksen mukanaan tuomat haasteet.

Ei liene salaisuus että Helsingin poliisilaitoksella on tällä hetkellä koko valtakuntaan vaikuttavia toimintoja. Otetaan esimerkiksi vaikkapa erikoisyksikkö Karhu.

Valtakunnan sisäisestä turvallisuudesta vastaavan valiokunnan on hyvä perehtyä valtakunnan suurimman poliisilaitoksen toimintoihin ja siihen miten poliisin hallintorakenneuudistus vaikuttanee laitoksen toimintaan jatkossa.

Tämän takia arvotan valiokunnan vierailun tärkeämmäksi kun susi-illat.

Sekään ei liene salaisuus että olisin susi-illoissa kertonut omat näkemykseni tämänhetkisestä suurpetopolitiikastamme – taikka pikemminkin sen puutteesta.

Mielestäni meillä ei ole toimivaa suurpetopolitiikkaa niin kauan kun maasuurpetoja – karhuja ja susia – joudutaan Poliisilain perusteella lopettamaan asuttujen talojen pihoihin omenapuiden juureen.

Meillä voidaan puhua toimivasta suurpetopolitiikasta vasta sitten kun näitä Poliisilain perusteella tapahtuvia eläinten poistamisia ei tarvitse tehdä ollenkaan, taikka niitä joudutaan tekemään erittäin harvoin.

Näistä Poliisilain perusteella tehtävistä poistoista päästään eroon sillä että riistakeskus myöntää kaatulupia taajamien läheisyydessä oleskeleville maasuurpedoille.

Tällä hetkellä tilanne on esimerkiksi suden osalta se, että kaatolupaa ei saada, mutta pannoituslupa myönnetään RKTL:n tutkijoille.

Reijo