KEPAKKOA, PORKKANAA VAI MOLEMPIA……

……Vappupuheet on pidetty, simat juotu ja rusinoita mutusteltu.

Jonkun mielestä silli on näin vappuna parempaa. No ne ovat makuasioita, joista ei renkää känätä – varsinkaan vappuna.

Kovasti on oltu työväestön asialla ja vaadittu työpaikkojen säilyttämistä, tanakampaa irtisanomissuojaa ja sen sellaista. Ihan normi setti – näin vappuna.

Kaikki hyviä vaatimuksia, mutta millä ilveellä me ne toteutamme?

Kas siinäpä pulma.

Teksti tv:n sivuilla oli referoitu ministeri Urpilaisen puhetta. Urpilainen oli puhunut hyvin ja vaatinut yrityksiä taloustalkoisiin ja työllistämään, sillä hallitus on jo osuutensa tehnyt alentamalla yhteisöveroa.

Minä en ole veroasiantuntija ja voi mennä pahasti pieleen, mutta kuutioin kuitenkin asiaa siten, että tämä yhteisöveron alentaminen ei välttämättä innosta yrityksiä työllistämään.

Perustelen pessimististä asennettani niin, että veroa alennetaan riippumatta siitä lisääntyvätkö työpaikat vai vähenevätkö. Käsittääkseni vero alenee joka tapauksessa.

Miksi siis yritykset palkkaisivat lisää työntekijöitä, jos ei ole ihan pakko?

Eivät yrittäjät työllistä hyvää hyvyyttään, vaan sen takia, että yritys saadaan kasvuun ja sitä kautta omaan lompsaan täytettä. Eli yrityksen omistajat hyötyvät yrityksen kasvusta ja tietenkin työpaikan saanut tilipussistaan.

Jos tilauskanta on sellainen että sen pystyy hoitamaan nykyisillä työntekijöillä, niin uskon että lisää ei palkata, vaan kärvistellään jo palkkalistoilla olevilla työntekijöillä päivä kerrallaan.

Otan TAAS puheeksi sen tuunatun Viron mallin, eli otettaisiin meilläkin käyttöön investointivero.

Olen tätä ideaa ja ajatusta kaupannut monille yrittäjille ja toistaiseksi kukaan ei ole tätä tyrmännyt. Päinvastaisia kommentteja on kyllä tullut.

Eli muutettaisiin yritysveroa siten että yritys saisi siirtää voitostaan tarpeelliseksi katsomansa summan sivuun -investointitilille.

Rahat olisivat tilillä ja sinne saisi lisätä pottia vähitellen, kuitenkin niin että takaraja olisi vaikka viisi vuotta. Jos yritys investoi toimintaansa tämän ajan kuluessa, voisi toiminnot maksaa tältä tililtä ilman veroseuraamuksia.

Jos yritys ei investoi, niin rahat palautuisivat yrityksen taseeseen sen viiden vuoden jälkeen ja yritys maksaisi niistä normaaliin tapaan veron.

Rohkenen olettaa että tämä tapa houkuttelisi yrittäjiä investoimaan yrityksiinsä enemmän kun yhteisöveron alentaminen.

Investointi voisi olla vaikka yrityksen työntekijöiden lisääminen, toimitilojen uusiminen, remontointi, työvälineiden uusiminen taikka ihan mikä tahansa yritystoimintaan liittyvä.

Uskon että tällä tavalla luotaisiin uusia työpaikkoja suoraan moniin yrityksiin ja välilliset vaikutukset olisivat vielä laajemmat.

Monissa puheissa vannotaan suuryritystemme nimiin ja niiden työllistävään vaikutukseen.

Minä pidän suurempana mahdollisuutena maamme pk yrityksiä ja niiden kasvua.

Suuryrityksiä on maassamme todella vähän ja pieniä yrityksiä paljon, joten kasvu lähtee pienistä yrityksistä jos vaan yrittäjille suodaan mahdollisuus kasvuun.

Tuota investointiveromallia voisivat hyödyntää vain voittoa tuottavat, eli kannattavat yritykset. Tappiota tekevät yritykset eivät pääsisi hyödyntämään tätä verotusmallia.

Jos yhteiskunta tukee yrityksiä, niin eikö ole järkevämpää tukea kannattavia yrityksiä edelleen kasvuun, kuin pitää kannattamattomia tekohengityksellä hengissä.

Näissä tuumingeissa ja rusinan maku suussa.

Reijo