OPINTOMATKALLA…..

…….Hallintovaliokunta kasasi bagaasit ja lensi aamusella Tanskaan.

Täällä oli vastassa Suomen suurlähetystön henkilökuntaa. Ahtauduimme bussiin ja puhalsimme suurlähetystöön.

Hörppäsimme väkövät tanskalaiset kahvit ja asetuimme kuuntelemaan Tanskan Talous- ja sisäministeriön osastopäällikkö Pederseniä.

Pedersen lateli meille kokemuksiaan Tanskassa tehdystä kuntauudistuksesta.

Monenmoista jäi korvien väliin, mutta muutaman asian joutaa naputella tähänkin; Tanskassa kuuluu olevan kolme tasoa. Alimpana kunnat, sitten alueet ja niiden yläpuolella 5 lääniä ja kaikkien yläpuolella sitten valtio.

Kunnat velvoitettiin tekemään selvitykset selviämisistään. Kuulemma vain kaksi kuntaa ei saanut asioitaan selvitettyä. Toinen kunta oli lähes vararikon partaalla ja toisella kunnalla kukkaro kunnossa ja veroprosentti todella matala. Heidän intressinsä oli se että he eivät halunneet liittyä mihinkään kuntaan, koska niissä olisi ollut auttamatta korkeampi veroprosentti.

No niidenkin kohdalla puuttui valtio peliin.

Kuulemma kunnilla oli yllättävän kova halu selvitellä liittymiset itsenäisesti, koska jokaisella oli pelkona että jos ei selvitä itse, niin valtio selvittää ja sitten kyyti on kylmää.

Eli tiivistettynä; kunnilla oli halu päättää itse asioistaan ja mahdollisista liittymissuunnistaan niin pitkälle kun mahdollista.

Kuntien koko on Tanskassa nyt keskimäärin noin 50 000 asukasta. Kuitenkin meille vilautettiin käppyrää josta selvisi että sellainen kunta jonka asukaspohja on 30 000 – 40 000 kykenee tuottamaan palvelunsa kaikkein halvimmalla.

No tässä on hyvä pitää mielessä että Tanskan väki on ahtautunut alueelle joka on vain murto-osa Suomesta.

Minä itse EN kannata muuta kun vapaaehtoisuuden pohjalta tehtyjä kuntaliitoksia. Reissussa on kuitenkin myös hallituspuolueiden edustajia ja pelkään pahoin että kuntaministerille kulkeutuu sellainen viesti että uudistus survotaan surutta läpi myös Suomessa.

Minä niin mielelläni haluaisin olla väärässä tässäkin asiassa, mutta pelkään pahoin että henkisesti saamme varautua erittäin tiukkoihin selvityksiin ja vielä selvityksen selvityksiinkin..

Huomenna jatkuu kunta-asioihin tutustuminen, mutta tällä istumalla näyttää siltä että tanskalaiset ovat olleet kuntauudistukseensa tyytyväisiä.

Taikka ainakin sellaiset miehet meille on laitettu luennoimaan.

Mielestäni porkkana on edelleen keppiä parempi konsultti – myös kuntien välisessä yhteistyössä.

Reijo