KUPPIKUNTIA……….

……….Ja maakuntakeskuksia!

Keskiviikkona 26. päivä on eduskunnan isossa salissa työn alla paljon puhuttu kunta- ja soteuudistus.

Hallituksen esityksestä on jo niin paljon puhuttu ja kirjoiteltu että yksityiskohtiin ei ole enää tarvetta kajota.

Tiivistäen sanottuna – vähintään 20 000 asukasta pitäisi saada yhden vaakunan alle jotta voisi järjestää edes alemman tason sote -palvelut.

Pellon pyörtänöiltä tuttu säästötapa siirretään nyt terveyskeskuksiin. Apulantaa ja haavaharsoa on edullisempaa ostaa suursäkeissä.

Kuntauudistusta pureskeltiin hallintovaliokunnassa. Kuuntelimme asiantuntijoita, joiden sanomaa ei ole lupaa tässä julkistaa.

Sen voin kuitenkin kertoa että vastustin kuntauudistuksen toteutustapaa jo lähetekeskustelussa – en itse uudistusta vaan sitä että uudistus junaillaan kokonaan hallituksen piirissä. En ole mieltäni muuttanut vaikka olen herkällä korvalla kuunnellut asiantuntijoita. Asiantuntijoiden sanomasta voi näin jokainen vetää omat johtopäätöksensä.

Lehtitietojen mukaan eduskunnan puhemies Heinäluoma on esittänyt toiveen että kunta- ja soteuudistuksen valmistelemiseen otettaisiin mukaan myös oppositiopuolueet.

Tämä oli puhemieheltä erittäin merkittävä kannanotto. Tulkitsen asian niin että myös puhemies Heinäluoma on huolissaan uudistuksen toteutustavasta.

Kirjoitin uudistuksesta sanomalehti Ilkkaan 23.5.2013 näin: ”Jos hallitus todella haluaa hankkeelleen laajempaa vastuuta ja leveämpiä hartioita, niin viisautta olisi myöntää tehdyt virheet, kutsua samaan neuvottelupöytään myös opposition edustajat ja aloittaa asioiden valmistelu puhtaalta pöydältä. Nyt oppositio pidetään pimennossa ja asioita suunnittelevat pelkästään hallituspuolueiden edustajat ja heidän valitsemansa asiantuntijat. Ei ole ihme että esitykselle sataa kritiikkiä. Kansanvalta on kokonaan sivuutettu asiassa joka koskettaa sananmukaisesti koko kansaa. On erittäin surullista että sosiaali- ja terveydenhoitojärjestelmäämme käytetään kuntarakenneuudistuksen pelinappulana.” 

Olen edelleen sanojeni takana. Uskon että en ole yksin!