SYVÄKURKKU…….

………Amerikoissa käräjöidään palveluksessa olleen tiedustelu-upseerin vuotamista tiedoista.

Työssään upseeri oli saanut tietoonsa asioita joita ei ollut lupa levitellä julkisesti.

Käräjöinti on perinteistä, eli salissa ja salin ulkopuolella. Myös joissakin suomalaisissa medioissa on otettu asiaan kantaa.

Joidenkin mielestä on hyvä että syväkurkkuja on jotta tieto liikkuu avoimesti.

Näin on helppo ajatella niin kauan kun puhutaan ulkomaisista syväkurkuista, mutta entäs sitten jos Sinun tietojasi vuodetaan julkisuuteen?

Suomessa on monta toimijaa ja ammattiryhmää jotka joutuvat työssään noudattamaan vaiteliaisuutta.

Otetaan esimerkiksi vaikka poliisit, lääkärit, sairaanhoitajat ja pankkivirkailijat.

Miltä tuntuisi jos poliisi levittelisi julkisuuteen tietoja siitä kuka kulloinkin on haettu häiriökäyttäytymisen takia koppiin? Taikka Veijo Esson baarissa kertoisi, keneltä otettiin viimeyönä kortti kuivumaan.

Lääkäreiden vaitiolovelvollisuus on myös erittäin vahva, samoin myös muun terveydenhuoltohenkilökunnan.

Tuskin kukaan haluaa asioida sellaisen pankkivirkailijan kanssa, joka juoruaa kylillä asiakkaiden raha-asioista.

Jos tulee ilmi että salaisiksi tarkoitettuja tietoja on vuodettu, niin vuodon kohteella lienee oikeus vaatia asiassa tutkintaa. Uskon että vuotajan työsuhde loppuu nopeasti, eikä uutta työpaikkaa ole helppoa saada.

Kun ollaan julistamassa kaikkinaisen tiedon avoimmuutta, kannattaa muistaa että muutama viikko sitten keskusteltiin jopa siitä, saako lääkäri kutsua vastaanotolleen tulevaa potilasta nimellä.

Lounaissuomen aluehallintovirastossa oli selvitetty asiasta tehtyä kantelua ja päädytty siihen että potilaita ei saa kutsua nimillä.

Minun mielestäni henkilö joka saa työtehtäviinsä liittyviä, salaisiksi luokiteltavia tietoja, ei saa vuotaa niitä työyhteisön ulkopuolelle. Enkä nyt tarkoita potilaiden ”nimittelyä”.

On syytä muistaa että salassapitomääräys koskee työntekijää. Jos hän vie työt kotiinsa ja puhuu sivu suunsa illallispöydässä, ei salassapitomääräys koske muita illallispöydässä istuvia.

Tietoja voi vuotaa molella tavalla. Joku levittelee tiedostoja internetissä, joku sotkee asiaan tutun toimittajan ja joku puhuu muuten vaan.