KUNNIAVELKAA…

Päivän Ilkassa oli juttua otsikolla ”Veteraanit ovat kunnilta hukassa”.

Jutussa oli haastateltu valtionkonttorin yksikönjohtaja Marja-Liisa Taipaletta.

Taipale kertoi että Valtionkonttori oli myöntänyt kunnille viime vuonna liki 4 miljoonaa euroa rintamaveteraanien avopalvelujen hoitamiseen. Tästä summasta kunnat olivat palauttaneet noin 400 000.

Taipaleen kertoman mukaan yksi syy rahojen palauttamiseen on se että kunnilla ei ole tarkkaa tietoa rintamaveteraaneistaan.

-”Ainoastaan Kelalla on yksityiskohtaiset tiedot Suomen kaikista rintamaveteraaneista. Se on ongelma, sillä Kela ei luovuta yksittäisten henkilöiden tietosuojan alaisia tietoja edelleen kunnille”.

Tässä kohtaa minulla niin sanotusti SAPPI KIEHUI!

Muistui mieleeni Väinö Linnan sotamies Korpelan suuhun kirjoittamat sanat…pitäis nimi tietää s…tana, kun on kerran kotoo osattu tulla hakeen!

Kun karbiidilamppujen ja kosmoskynien aikaan osattiin tulla ”kotoo hakeen” miestä rintamalle, niin jo on ihme että mokkula-aikaan ei kunnilla ole veteraanien osoitteet selvillä.

Ymmärrän että Kelan virkailijat noudattavat voimassa olevaa lakia. Senkin ymmärrän että tietosuojaa on, mutta sitä en ymmärrä että asia takkuaa pelkästään lain noudattamisen takia tällä tavalla.

Soitin Marja-Liisa Taipaleelle. Pyysin Taipaleelta tietoja siitä kuinka rahoja on käytetty Järvi Pohjanmaan ja Kaksi Neuvoisen alueilla.

Taipale kertoi että jokainen euro on käytetty, eikä palautuksia ole tullut. Minä olin tyytyväinen.

Maassa on monenlaista murhetta. Hallituspuolueet tuntuvat nokittelevan keskenään ja lehtitietojen mukaan jopa pimittävän toisiltaan tietoja.

Maan talous on kuralla ja sitä mukaa monen elämä.

Veteraanien elämä on ollut katkolla monta kertaa ja kuralla vuosikymmeniä.

Olisiko meistä tämän päivän kansanedustajista siihen että me saisimme edes tässä asiassa puhalletuksi yhteen hiileen ja sorvatuksi lakimuutoksen jolla mahdollistaisimme Kelan virkailijoita luovuttamaan veteraanien henkilötiedot osoitteineen kuntien sosiaalipuolen käyttöön.

Reijo