PYÖREÄKORVISTA……

………On nyt keskusteltu ihan maa- ja metsätalousministeriötä myöten.

Tiistaina Kyyjärvellä ammutun pantakarhun kaulassa oli todella pahat vammat. Vammat olivat kaulapannan alla.

Asiasta soiteltiin minullekin noin satakunta kertaa ja sähköposteja ja tekstiviestejä taisi tulla toinen mokoma.

Myös Iltalehden toimittaja Anni Alentola soitti. Kerroin Annille näkemykseni tapahtuneesta ja pelkoni siitä että Kyyjärven karhu ei ole ainoa joka kantaa kaulassaan vammoja aiheuttavaa radiolähetintä.

Sanoin myös että minun mielestäni pannoittaminen pitää lopettaa välittömästi ja jokainen pantaa kantava karhu on otettava uudestaan kiinni ja eläimen kunto on tarkistettava. Tämän luulisi onnistuvan, koska eläimet voidaan jäljittää radioseurannan avulla.

Tänään selvisi että pelkoni muista vammautuneista eläimistä osui oikeaan, sillä nyt kaatui Kuhmossa pantakarhu jonka kaulassa oli samanmoiset vammat kun Kyyjärven karhullakin.

Tässä tulee valitettua vähän yhtä sun toista ja kiitoksen sanat tuppaavat jäämään kokonaan väliin.

Kiittää pitää kun aihetta on ja ihan julkisesti.

Minä kiitän toimittaja Anni Alentolaa, sillä Hänellä oli riittävästi rohkeutta nostaa asia julkisuuteen. Monet toimittajat ovat olleet asiasta tietoisia, mutta jostain syystä asiaa ei ole uskallettu julkistaa.

Anni uskalsi ja siitä Hänelle reilu tunnustus ja kiitos.

Toinen tunnustus ja reilu kiitos maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikölle, rouva Jaana Husu-Kalliolle, sillä saamani tiedon mukaan Hän on tarttunut tomerasti  toimeen ja määrännyt pannoitukset lopetettavaksi.

Karhujahti jatkuu vielä ja arveluni mukaan noin satakunta eläintä on kaatamatta. Ei liene yllätys jos vielä löytyy vereslihalla olevia karhun kauloja.

Metsien miehille ja salojen sisarille tiedoksi että jos kaadatte karhun – pannoitetun taikka pannoittamattoman – ja toteatte eläimessä muita kun ampumisesta aiheutuneita vammoja, pyytäkää paikalle poliisi ja eläinlääkäri.

Älkää koskeko ruhoon muuten kun laskemalla siitä veret.

Älkää käännelkö, väännelkö taikka vetäkö eläintä maastossa. Älkää leikatko kaulapantaa poikki, taikka ylipäätään tehkö eläimelle mitään ennen kun sen on poliisi ja eläinlääkäri tarkastanut.

Nämä varotoimet sen vuoksi että tietämäni mukaan Kyyjärven karhusta on jätetty poliisille tutkintapyyntö ja sitä tutkittaessa käsitykseni mukaan huomioidaan myös muiden karhujen vammat.

Tämän takia on kaikkien oikeusturvan kannalta tärkeää, että eläin on poliisin ja eläinlääkärin tutkittavana juuri siinä kunnossa kun se on metsään kaatunut. Kukaan ei voi väittää että eläimessä mahdollisesti olevat vammat olisivat syntyneet eläimen kaatumisen jälkeen.

Reijo