PETOPAINOTTEISTA ASIAA…….

…………..Pukkaa tulemaan.

Olisihan se vaihtelua kirjoittaa Afrikan sarven asioistakin, mutta nämä meikäläisen rooteliin kuuluvat asiat tuppaavat tapahtumaan vähän lähempänä.

Nyt Keuruulla.

Alla Iltalehden juttua ja sen jälkeen omia pohdintojani.

Oleppa hyvä:

”Pantakarhu hyökkäsi lähietäisyydeltä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen miesten päälle keskiviikkoiltana Keuruulla Keski-Suomessa.

Tapahtumaa selvittävän Keski-Suomen poliisin mukaan nuori uroskarhu oli noussut takajaloilleen viiden metrin päässä lähimmästä tutkijasta ja lähtenyt hyökkäämään kohti. Tutkijat olivat joutuneet ampumaan karhua, joka menehtyi välittömästi.

– Se on ollut todella lähellä. Karhuhan saattaa kuulemma juosta jopa 60 kilometriä tunnissa ja se on päässyt parin metrin päähän, komisario Arto Rajala Keski-Suomen poliisista kertoo.

Uhkaava tilanne sai alkunsa iltakahdeksan aikaan Pihlajaveden Väinölässä, kun neljä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen edustajaa oli ottanut karhua kiinni tarkoituksenaan poistaa tämän tutkimuspanta. Syötillä paikalle houkuteltua karhua oli ensin ammuttu nukutusnuolella, jonka jälkeen sitä oli lähdetty seuraamaan koirien kanssa.

Karhun paikallistaminen oli kestänyt reilun tunnin verran ja tällä aikaa nukutusaineen teho oli heikentynyt. Lopulta tutkijat olivat päässeet noin kymmenen metrin päähän, jolloin he huomasivat, ettei karhu ollutkaan täysin unessa vaan nosteli päätään. Tällöin karhuun oli ammuttu uusi nukutusannos ja se alkoi hyökätä kohti. Lopulta tutkijat ampuivat karhuun kaksi laukausta peräjälkeen noin kolmen metrin etäisyydeltä.

– Paikalla olleita on kuultu ja vahvasti näyttää siltä, että kyseessä on ollut täysin pakkotilanne. He olivat virallisella asialla, eikä näytä olevan mitään syytä epäillä, että tässä olisi jotain laitonta, Rajala toteaa.

Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskuksen edustajat eivät halunneet kommentoida tapahtumia torstaina.

4-5 vuotias uroskarhu painoi 187 kiloa. Karhun ruho kuuluu valtiolle ja se toimitetaan Elintarviketurvallisuusvirastolle Ouluun tutkimuksia varten.”

………………………………..

Ensiksi totean että on ollut onni matkassa kun ei ole tullut henkilövahinkoja.

Siitä olemme varmaan kaikki samaa mieltä.

Jutusta ilmenee että tutkijat olivat ottamassa kiinni nuorta pannoitettua uroskarhua tarkoituksenaan poistaa tämän tutkimuspanta.

Lienee paikallaan kysyä minkä vuoksi pantaa oltiin poistamassa?

Eikös pantojen pitänyt ihan itsestään pudota pois karhun kaulalta, sillä RKTL:n tutkijoiden mukaan pannoissa on mekanismi joka pudottaa automaattisesti pannan määräajan kuluttua.

Oliko tutkijoilla epäily siitä että panta olisi aiheuttanut karhulle vammoja? Jos tällainen epäily oli, niin ymmärrän toimenpiteen tarkoituksen.

Tästä päästäänkin varsinaiseen asiaan – siis jos karhun kiinniottamisen perusteena oli epäily pannan aiheuttamasta vammasta, niin asiasta on tietämäni mukaan menossa esitutkinta. Tutkinnan kohteena lienee – sanon että lienee, koska en tietenkään ole nähnyt tutkintailmoitusta – RKTL:n tutkijat taikka tutkijoita.

Jos näin on, niin eikös tämä kyseinen karhu ole mitä suurimmassa määrin todisteena että vammoja saattaa pannasta aiheutua.

Todisteiden säilyttämisestä ja käsittelemisestä on omat lakinsa ja vakiintuneet käytäntönsä. Niistä ei liene tarpeellista kertoa enempää.

Tapaus herättää monta kysymystä ja käynnistää monta huhua.

Toivon että asiasta tiedotetaan mahdollisimman pian. Asiallinen tiedottaminen on varmin tapa poistaa perättömät huhut.

Reijo