EI MIELI METTÄ KEITÄ…..

…..Eilen käsiteltiin salissa vuoden neljättä lisätalousarviota. Parran pärinä alkoi kello 14.00.

Jouduin poistumaan salista heti alkuverryttelyjen jälkeen, sillä Pro Agria oli kutsunut maa- ja metsätalousvaliokunnan palaveriin kello 15.00. Palaveri kesti parisen tuntia ja sen jälkeen piti rientää Suomen Pankkiin kuuntelemaan pääjohtaja Liikasta.

Illan aikana käytiin läpi takaukset, takausvastuut ja se missä ollaan nyt. Kukaan ei varmasti osanut sanoa että miten tästä tilanteesta päästään selville vesille. Hyviä ehdotuksia oli – samalla tavalla kun iltauutisten sääennustajilla. Huomenna sataa – taikka sitten ei.

Lisätalousarviota tarkastellaan varmaan monelta kantilta. Hallituspuolueet omaltaan ja me oppositiossa olevat sihtailemme asiaa omalta kannaltamme.

Minä ihmettelin ja ihmettelen edelleen – minkä takia päästöhuutokaupasta saatavat tulot ohjataan suoraan ja lyhentämättömänä kehitysapuun.

Toisena, mutta ei vähäisempänä ihmetykseni aiheena on se että Suomen EU jäsenmaksuja korotetaan jälleen. Tällä kertaa ”vain” 90 miljoonalla!!!

Muutama sana tuosta kehitysavusta:

Asia on varmaan hyvä ja kannatettava. On kuitenkin syytä pitää mielessä että Suomen bruttokansantuote on vajonnut vuoden 2006 tasolle. Joku arvioi vieläkin alemmaksi, mutta ainakin tuolle tasolle on pudottu.

Tästä huolimatta Suomen kehitysapumäärärahoja korotetaan ikään kuin bkt:mme olisi jyrkässä nousukiidossa.

Tässä viimeisimmässä lisätalousarviossa kehitysapua lisätään 15 miljoonalla. Kun ynnätään yhteen kaikki tämän vuoden lisätalousarviot, näyttää kehitysapuun uponneen lisärahaa lähes 50 miljoonaa.

Se on pitkä penni. Taikka senteistähän nykyään pitäisi puhua. Pitkä penni kuulostaa jotenkin luontevammalta kun pitkä sentti.

Lisätalousarvio lisää valtion velkaantumista noin 141 miljoonalla eurolla. Kokonaisvelkaahan tämän vuoden osalta on jo yli 9 miljardia.

Muistelen salissa kuulleeni että tämä hallitus taittaa velkaantumisen. Nyt ei siltä näytä.

Samalla tavalla on puhuttu kansalaisten ostovoiman lisäämisestä. Teoriassa loistava ajatus. Tuskin kenelläkään on mitään sitä vastaan että Hänen ostovoimaansa lisätään.

Mutta miten sitä ostovoimaa lisätään? Minun käsittääkseni tilipussin koko ja ostovoima kulkevat käsi kädessä.

Jos ja kun näin taitaa olla, niin ensin on oltava tilipussi jota lihottaa. Eikö niin?

Meidän on saatava lisää työpaikkoja ja lisää tilipusseja ja sitä kautta huoltosuhdettamme edullisemmaksi.

Mistä työpaikkoja? Kännyköiden ja laivojen tekeminen näyttää nyt takkuavan.

Minä lähtisin luomaan työpaikkoja kotimaiseen energiateollisuuteen.

Nimittäin tullin ja tilastokeskuksen tilastot osoittavat, että parin viime vuoden aikana meidän energiatuontimme on ollut 7-8 miljardia euroa suurempi kun energian vienti!

Luit aivan oikein! Me TUOMME tänne energiaa paljon enemmän kun täältä viemme.

Uskon että moni meistä on taivastellut kivihiilikasoja lämpölaitosten pihoilla ja ihmetellyt; missä on kotimainen hake ja turve.

Polttoöljyä joudumme tuomaan jotta masiinat liikkuvat, mutta minun mielestäni jokainen kivihiilimurikka on tarpeeton ja turha.

Mietippä millainen vaikutus kotimaiseen työllisyyteen olisi jos kivihiili korvattaisiin kokonaan kotimaisella energialla?

Kotimaisen energian käyttö työllistää sen energian kerääjiä, kuljettajia ja energian keräämiseen tarvittavien koneiden ja laitteiden valmistajia.

Näiden henkilöiden ostovoima kasvaa ja Veijo Esson baarissa raha kiertää vilkkaammin kun nykyään.

Saattaahan siinä muutama muukin yritys huomata joutuneensa asiakasryntäyksen kohteeksi.

On syytä pitää mielessä että Suomen metsät kasvavat noin 110 miljoonaa kuutiota vuodessa. Metsiä hakataan noin 60 miljoonaa kuutiota, joten ylimääräistä energiaa on käytössä yllin kyllin.

Kysymys on vaan siitä, saako hallitus muutetuksi energiapolitiikkaansa. Jos tämä hallitus ei saa suuntaa käännettyä, niin toivottavasti seuraavalla hallituksella on ymmärrystä muuttaa energiapolitiikaamme.

Reijo