LUOTTAMUS……

……..On kun tulitikku. Sen voi menettää kerta raapaisulla.

Menetettyä luottamusta taikka raapaistua tulitikkua ei saa takaisin vaikka seisoisi päällään.

Kokonaan eri asia on se millä luottamus menetetään. Toisilla se voi olla hyvinkin yksioikoista ja toisilla taas luottamuksen menettämiseen vaaditaan enemmän.

Jokainen punnitsee luottamuksen omalla tavallaan ja tahollaan, eikä meistä kukaan voi oikein toista siinä asiassa ohjeistaa taikka opastaa. Ne ovat kokolailla henkilökohtaisia asioita.

Viime päivinä on kovasti kohistu sisäministeri Päivi Räsäsen luottamuksesta poliisiylijohtaja Mikko Paateroon.

Eräässä TV ohjelmassa ministeri Räsäseltä kysyttiin, luottaako Hän poliisiylijohtaja Paateroon. Räsänen vastasi muistamani mukaan että Paatero nauttii Hänen luottamustaan niin kauan kun Paatero toimii poliisiylijohtajana.

En uskaltanut laittaa ministeri Räsäsen lausetta sitaatteihin, koska en aivan varmasti muista sanasta sanaan Räsäsen lausumaa, mutta muistan varmasti että ministerin sanoman ydin oli – niin kauan kun toimii poliisiylijohtajana.

Tämän voi kukin tulkita omalla tavallaan. Minä tulkitsen asian niin, että ministeri toivoo poliisiylijohtajan harkitsevan eroa. Voin olla väärässäkin ja kuten sanoin – tämä on minun tulkintani asiasta.

Tv ohjelmaa katsellessa en voinut välttyä vaikutelmalta että yleensä niin rauhallinen ja puheitaan harkitseva ministeri oli melkoisen hyökkäävä poliisiylijohtajaa kohtaan.

Tällainen havainto vahvisti käsitystäni että ministeri Räsänen ehkä mielellään näkisi poliisiylijohtajan pöydän takana jonkun muun kun viran nykyisen hoitajan.

Tunnustan suoraan että minun sympatiani ovat poliisiylijohtaja Paateron puolella.

Mikäli virasta harkitaan eroa pelkästään sillä perusteella että valtakunnan ylin poliisiviranomainen ei ole tiedottanut sisäministerille Helsingin poliisilaitoksen tavasta hoitaa poliisimiesten ja kentän tiedottajien tiedonvaihtoa, on virasta eroaminen mielestäni ylimitoitettu toimi.

Toki tämäkin on vain minun mielipiteeni. Sinä voit aivan vapaasti olla myös toista mieltä.

Kerron tässä samalla että meille poliiseille ilmoitellaan milloin mistäkin asiasta. Tyypillisin ilmoitus on kertoa että XX ajaa joka päivä juovuksissa. Ottakaa se kiini ennen kun se ajaa jonkun päällle.

Ilmoittaja yleensä jatkaa ilmoitustaan sanomalla, että minun nimeäni ei sitten saa näkyä missään, enkä tule todistamaan.

Toinen tyypillinen ilmoitus on että XX ajaa kortitta, katsastamattomalla autolla jne.

Ja taas vannotetaan että älkää vaan sanoko että minä ilmoitin.

Minä väitän, että poliisi poimii joka päivä vihjetietojen perusteella liikenteestä kymmeniä rattijuoppoja taikka muita kaahareita.

Enkä usko että näitä ilmoittajia kirjataan mihinkään rekisteriin. Miksi kirjattaisiin, kun kerran ilmoittaja nimenomaan sanoo että ei halua tietojaan mihinkään näkyville.

Kertomani esimerkit ovat arkipäiväisistä massarikoksista, mutta kun puhutaan jostakin suuremmasta ilmoituksesta taikka vinkistä, niin ilmoittajan salaaminen saattaa olla ilmoittajan elin ehto.

Otan esimerkin vaikka rahankuljetusauton ryöstöä suunnittelevasta porukasta.

Keikka on kova ja luvassa suuri saalis. Riskit ovat myös sen mukaiset, samoin työkalut.

Aseita on mukana ja niitä käytetään, mikäli tarve vaatii.

Jos keikka epäonnistuu, ovat tuomiot pitkiä. Kiinnijäämisriskiä yritetään pienentää kaikin keinoin.

Jos joku keikkaa suunnittelevista taikka muusta lähipiiristä vasikoi jutun poliisille, niin mitähän luulette tälle tiedottajalle tapahtuvan?

Hoitoennuste ei ole häävi. Jos tiedottaja merkitään poliisin rekisteriin ja joku lehdistöä lipova konstaapeli rahantuskassaan myy tiedon lööpeillä levitteleville lehdille, niin hommahan on viimeistä virttä vaille valmis.

Minun mielestäni tällaisten henkilöiden tietojen rekisteröiminen on selvä turvallisuusriski. Sinä voit jälleen olla kanssani eri mieltä. Meillä molemmilla on mielipiteemme ilmaisemisen vapaus!

TV ohjelmassa ministeri Räsänen totesi että poliisin on kyettävä valvomaan näitä tiedottajia. Anteeksi maalaisuuteni kun kysyn että minkä ihmeen takia? Miksi poliisin pitää valvoa tiedottajia? Mistä syystä? Kun oikein tarkasti asiaa pohditaan, niin onkos poliisilla oikein oikeuttakaan alkaa ”valvomaan” henkilöä joka on ilmoittanut että naapurin autotalliin käveli tuntematon mies konepistooli kädessä ja kun hän hiipi autotallin nurkalle kuuntelemaan, niin siellä puhuttiin rahankuljetusauton ryöstämisestä.

Miksi poliisin pitäisi merkitä tämän ilmoittajan henkilötiedot rekisteriin ja vielä kaikenkukkuraksi alkaa ”valvomaan” tätä tiedottajaa.

Ystävät hyvät – jos me tälle tielle lähdemme, niin eiköhän samalla osteta Trabantit ja muurata muuri jokaisen talon ympärille. Vetäistään vielä salkoon lippu jossa on erilaisia ympyröiden piirtelemiseen soveltuvia välineitä.

Jotta tilanne olisi vieläkin sekavampi, on syytä palautella mieliin että tämä ei taida olla ensimmäinen kerta kun poliisin rekistereistä kohistaan.

Sellainen muistikuva ainakin minulla on. Muistamani mukaan edellisillä kerroilla on kohistu pikemminkin siitä että poliisilla olisi ollut joitakin henkilötietolain vastaisia rekisterejä.

Mikäli muistikuvani on oikea, hämmästelen ainakin itsekseni että mikähän malli se nyt sitten olisi se vihonviimeisen oikea – rekisteröidään vai jätetään rekisteröimättä.

Jotenkin tuntuu nyt siltä että teki niin taikka näin -aina on jollain sanomista.

Aika velikultia.

Reijo