SEKALAISIA HOMMIA…….

…..Sanoi sekatyömies.

Minulta on monesti kysytty, mitä kansanedustajan työpäivään kuuluu ja minkämoisia toimia päivän aikana tehdään.

En voi vastata että jokainen päivä on erilainen – päin vastoin. Normaali päiväjärjestys sisältää valiokuntatyöskentelyn ja tietenkin täysi-istunnon.

Esimerkin vuoksi kerron vaikkapa eilisestä torstaista.

Heräsin Seinäjoella hotelli Alman pehmeässä vuoteessa erittäin hyvin nukutun yön jälkeen. Olimme keskiviikkoiltana muutamien edustajakollegojen ja neuvos -tason valtiopäivämiesten kanssa katsomassa Seinäjoen kaupunginteatterissa Marsalkka Mannerheimista kertovaa näytelmää.  Ilta kului Marskin merkeissä.

Junamatkalla tänne verstaalle luin päivän ohjelman ja valiokuntien asiantuntijakuulemiset jotta olisin joltisestikkin ”rattahilla” valiokunnan kokouksessa.

Lukemisen ohella soitin Veikkauksen ”pääkallonpaikalle” ja selvittelin erään kyläkaupan toimeksiantoa saada kyläkauppaan veikkauksen asiamiespiste.

Kävi ilmi että Veikkaus edellyttää palvelupisteen järjestämiseksi vähintään 2500 asiakaskäyntiä viikossa. Myös palvelupisteiden välinen etäisyys painaa päätöstä tehtäessä.

Välitin Veikkauksen terveiset palvelupistettä suunnittelevalle ja ohjeistin kuinka asiassa tulisi minun mielestäni edetä. Jokainen etenee loppupeleissä tietenkin oman harkintansa varassa.

Verstaalla jalkavaivaisena köpöttelin suoraan maa- ja metsätalousvaliokuntaan. Valiokunnan kokous kesti niin pitkään että jouduin lähtemään sieltä kesken pois, ehtiäkseni hallintovaliokunnan kokouksen nimenhuutoon.

Hallintovaliokunnan kokouksessa ehdin olla asiantuntijakuulemisten ajan. Kun asiantuntijat oli kuultu, poistuin kokouksesta suoraan eduskunnan pääovelle, jossa odotteli bussilastillinen pääasiassa Alavuden seudulta tulleita vieraita.

Matkan puuhamiehenä ja matkanjohtajana toimi evp vanhempi konstaapeli Matti Mikkola.

Seurue läpäisi turvatarkastuksen kolmen evp konstaapelin johdolla erinomaisin arvosanoin ja lähti puolestaan oppaiden johdolla tutustumaan eduskuntataloon.

Opastettu kierros kesti noin 45 minuuttia ja päättyi pullakahveihin.

Alavudella sukujuuret omaava puolueemme ensimmäinen varapuheenjohtaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, tohtori Jussi Niinistö, kävi tervehtimässä vieraita.

Kahvittelun jälkeen johdattelin vieraat eduskunnan istuntosalin parvelle seuraamaan kyselytuntia.

Kyselytunnin jälkeen saatoin vieraat eduskuntatalon edessä odottaneeseen linja-autoon ja toivotin Heille turvallista kotimatkaa.

Oli muuten kiva porukka jonka toivon tapaavani toistekkin.

Linja-autoon mennessäni oven ohitse käveli edustajakollega Arja Juvonen joka ihmetteli että enkö tulekkaan Alkon hallintoneuvoston kokoukseen. Sanoin tulevani kunhan saan saatetuksi vieraani kotimatkalle.

Lyhyt oli kiitospuheeni, mutta toivottavasti siinä oli tunnetta sitäkin enemmän. Kello taisi olla tuossa vaiheessa noin 17.15.

Alkon hallintoneuvoston kokous alkoi tasan 17.30 ja ehdin siihen nipin, napin. (Onneksi kokouspaikka on lähes eduskuntatalon vieressä)

Hallintoneuvosto käsitteli mm. päättymäisillään olevan vuoden myyntilukuja ja iloksemme saimme käyristä ja käppyröistä todeta väkevän alkoholin myynnin laskeneen. Normaalisti hallintoneuvoston jäsenen ei tulisi ilakoida kun yrityksen myynti laskee, mutta Alkossa on vähän toisenlainen strategia.

Myynnin laskua ei selitä tuonnin lisäys, vaan ihan rehellisesti on sanottava että suomalaiset juovat väkevää viinaa nyt vähemmän kun aikaisemmin ja se on mielestäni hyvä asia.

Joku voi perustellusti olla myös toista mieltä.

Alkon hallintoneuvostossa otin esille alajärveläisen Suomen Viiniyrittäjät Ry:n puheenjohtaja Jorma Keijosen terveiset saada Alkon valikoimiin myös kotimaisia viinejä.

Vaikka en miksikään viiniasiantuntijaksi lukeudu, niin yleensä kaikenlaisten kotimaisten tuotteiden ystäväksi sitäkin pontevammin.

Minä pidän erittäin tärkeänä että Alkon valikoimissa olisi myös kotimaisia vaihtoehtoja, sillä niillä on työllistävä vaikutus – muillekkin kun poliisille.

Viinitilat ovat maaseudulla ja meillä maaseudulla ei tunnetusti ole liikaa työpaikkoja. Tämän takia minä yritän edesauttaa asiassa, mikäli se minun vallassani on.

Samoilla tulilla totean, että en hyväksy myöskään Altian Ilmajoen tehtaiden myyntiä. Ilmajoella poltetaan alkoholiksi joka kolmas suomalainen ohranjyvä. Lopputuloksena on myös eläinrehujen raaka-ainetta.

Ilmajoen tehtaalla on erittäin suuri merkitys pohjalaisille viljanviljelijöille.

Hallintoneuvosto loppui hyvissä ajoin ja ehdin ”kämpille” jo iltauutisten aikaan.

Ei jos, vaan KUN joku miettii että mitähän siellä hallintoneuvostossa illan aikana juotiin, niin kerron että minä join kaksi kupillista erittäin hyvää kahvia ja pienen pullon kivennäisvettä. Lautasella oli kolme maittavaa leipää. (oli päiväruokailu jäänyt väliin).

Illalla uutisten jälkeen päivittelin sähköpostit ja kuuntelin puhelinvastaajaan tulleet viestit.

Uni tuli että heilahti.

Reijo