ALV:N KOROTUKSISTA……

TV 1:n pääuutislähetyksessä eilen (27.1) haastateltu Valtiovarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarinen väläytti arvonlisäverojen korotuksia.

Ylijohtaja Pekkarinen ei puuttuisi yleiseen 24 %:n arvonlisäveroon, vaan kohdentaisi korotukset kevyemmin verotettuihin tuotteisiin ja palveluihin, eli ruokaan, lääkkeisiin ja matkustamiseen. Ruoan ja ravintolapalvelujen ALV on tällä hetkellä 14 % ja joukkoliikenteen lippujen 10 %.

Toivon vastuullisilta ministereiltä malttia ja perinpohjaista harkintaa.

Jokainen elollinen tarvitsee ruokaa ja ravintoa. Myös lääkkeet ovat elintärkeitä. Ruokaa ja lääkkeitä on haettava niitä myyvistä liikkeistä. Harva asuu kaupan taikka apteekin vieressä.

Palautan mieliin aikaisemmin kertomani esimerkin ruokakaupassa asioivista, 10 000 ja 1000 euroa kuukaudessa ansaitsevista henkilöistä.

Molemmat ostavat kilon pussin vehnäjauhoja. Molemmat maksavat pussista saman hinnan. Jos vehnäjauhopussin ALV korotetaan nykyisestä 14 %, kumman kukkaroon veron korotus tekee suuremman loven?

Vastaus on päivän selvä. Pienempituloinen maksaa suhteessa parempituloista enemmän.

Mielestäni tämä ei ole oikein.

Minä ymmärrän tasasuuruiset verot sellaisten tuotteiden ja palveluiden kohdalla joita ilman ihminen pärjää.

Perin erikoista olisi myös joukkoliikenteen matkalippujen hintojen ALV:n korotus, koska nykyinen vihreä politiikka kannustaa yksityisautoilun sijaan käyttämään joukkoliikennevälineitä. Matkalippujen hinnan pitäisi pikemminkin laskea, eikä ALV:n myötä nousta.

Mielestäni veroja on maksettava oikeudenmukaisessa suhteessa maksukyvyn mukaan. Tasaverot eivät huomioi tätä, vaan kohdentuvat kaikkiin kuluttajiin samalla tavalla.