VASEMMISTOLIITTO LÄHTEE HALLITUKSESTA…

Vasemmistoliiton lähtöä hallituksesta on uutisoitu ja kommentoitu monella tavalla. Erityisesti sosiaalisessa mediassa on keskustelu ollut vilkasta.

Joku on ilakoinut tilanteesta, joku toinen on huolestunut ja muiden kommentit ovat olleet siltä väliltä.

Minä en osaa ilakoida. En, vaikka minun opposition edustajana kuuluisi hykerrellä käsiäni ja toivoa hallituksen pikaista kaatumista.

Olen äänestänyt jo monesti hallitukselle esitetyn epäluottamuslauseen puolesta ja ollut valmis sitä kautta kaatamaan hallituksen, mutta aina noissa tilanteissa on menty niin sanotusti asiakylki edellä.

On normaalin marssijärjestyksen mukaista että oppositio välikysymyksellään mittauttaa hallituksen luottamuksen.

Toki hallitus voi kaatua keskinäisiin erimielisyyksiin ilman opposition äänestyksiäkin, mutta se lienee vielä harvinaisempaa kuin hallituksen kaatuminen opposition esittämään välikysymykseen.

Seuraava koetinkivi tullee olemaan Pyhäjoen ydinvoimalan rakentaminen. Ennakoin että asia on hankala erityisesti vihreille. Jos hallitus tuosta karikosta selviää, niin nurkan takana väijyy kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista. Tämä on tiukka paikka erityisesti KD:lle.

En yllättyisi jos näiden päätösten jälkeen olisi edessä ennenaikaiset vaalit.

Uusia vaaleja odotellessa on hoidettava maan asioita. Mitä vakaampi on poliittinen tilanne, sitä helpompaa on asioiden hoito ja päinvastoin.

Talouden tasapainottamisessa ja työllisyyden parantamisessa riittää askaresta ilman keskinäisiä poliittisia kilpailujakin. Minun mielestäni kansalaisen kannalta ei ole tärkeää kuka löysi ratkaisun taloudellisiin ongelmiin, vaan se että ratkaisu ylipäätään löytyy. Lopputulos on tekijäänsä tärkeämpi.

Hallitus hakee talouteen tasapainoa mm. leikkaamalla lapsilisiä ja työmatkojen verovähennysoikeutta. Myös polttoaineveroa korotetaan.

Minä olisin leikannut vähemmän ja lähtenyt hakemaan työpaikkoja ja kulutuksen kasvua panostamalla nykyistä huomattavasti enemmän kotimaiseen energiaan.

Leikkausten ja säästöjen akuutti tarve on noin 3-4 mrd. euroa. Tämä summa saadaan kasaan ilman leikkauksiakin, mikäli puolitamme ulkomailta tuotavan energian määrän.

Suurin yksittäinen syy kauppataseemme alijäämään on energian tuonti. Suomi tuo energiaa ulkomailta, vaikka me kykenemme tuottamaan vastaavaa energiaa kotimaassakin. Miksi näin?

Maamme energiahuolto on tällä hetkellä pitkälti Venäjän varassa. Tuomme Venäjältä kaiken maakaasumme ja öljystä ja kivihiilestäkin 90%. Venäjältä tuodaan myös haketta ja turvetta.

Monet voimalaitoksemme on suunniteltu käyttämään kotimaista polttoainetta – haketta ja turvetta. Kataisen hallituksen veroratkaisuilla kivihiilestä on tullut haketta ja turvetta edullisempaa. Tämän seurauksena kotimaisen polttoaineen käyttö on vähentynyt ja kivihiilen käyttö lisääntynyt.

Nyt kotimaisen polttoaineen käyttöön suunniteltuja voimaloita muutetaan kivihiilen polttoon sopiviksi.

Muutostyöt ovat kalliita, eikä niitä voida tehdä muutaman vuoden välein vaihtuvan energiapolitiikan mukaan.

Jokainen voi miettiä, millainen työllistävä vaikutus olisi jos tuottaisimme puolet tuomastamme energiasta kotimaassa. Samalla voi myös arvioida millainen piristysruiske tällainen työpaikkojen lisääntyminen olisi kotimaiseen kysyntään. Eurot kiertäisivät kotimaassa kukkarosta kukkaroon. Nyt ne valuvat itärajan yli muille maille.

Aiheellista on pohtia omaa energiatuotantoamme myös huoltovarmuuden kannalta. Normaalioloissa huoltovarmuuskeskuksen ja kaupallisten toimijoiden varastoissa on polttoaineita noin viiden kuukauden normaalikulutukseen.

Kriisiaikana kulutusta toki säännöstellään joten polttoaineet riittävät pitempään, mutta siitä huolimatta on maanpuolustuksen kannalta aina parempi mitä enemmän tarpeesta tuotetaan kotimaassa.

Näin pidämme energiaohjakset omissa käsissä, emmekä ole toisten avun varassa.