TUULEEN HUUTAMISTA…….

Tuulivoimaloiden tiimoilta on tullut runsaasti kyselyjä ja palautetta.

Aihe on akuutti ja arka. Ymmärrän sen.

Yritän olla leimautumatta tuulivoiman vastaiseksi kapinakenraaliksi toteamalla että tuulivoimallakin on myönteiset puolensa. Tällä hetkellä minun tiedossani on kuitenkin tuulivoimaa vastustavaa tietoa enemmän kun tuulivoimaa puoltavaa.

Johtuneeko siitä että tuulivoiman vastustajat ovat olleet ahkerampia lobbaajia kun tuulivoimarakentamista kannattavat. Mene ja tiedä.

Yritän pohjata mielipiteeni pelkillä tosiasioilla.

Lähtökohtana pidän tuulivoiman hintaa. En ymmärrä että tuulivoiman rakentajille on luvattu tuulisähköstä takuuhinta, joka on huomattavasti korkeampi kuin markkinahinta. Takuuhinta on 105,3 euroa megavattitunnilta, kun markkinahinta on pyörinyt noin 40 e tietämissä. Eli veronmaksajat maksavat jokaisesta megavattitunnista 65 euroa tukea. Tätä korotettua syöttötariffitukea maksetaan tuulivoimalle vuoden 2015 loppuun asti.

Energiaviraston laskelmat osoittavat että uusiutuvalle energialle maksettiin sähköntuotannon tukia viime vuoden viimeisellä neljänneksellä jo 24,5 miljoonaa euroa, eli lähes 270 000 euroa päivässä.

Tuulivoimarakentamisen seurauksena tukien määrä kasvaa koko ajan. Tämä ei mielestäni ole pahin ongelma, vaan se että me tuemme tehotonta energiatuotantoa.

Kirjoitan näin koska tukien määrällä mitattuna tuulivoima ohitti viime vuonna metsähakkeen. Metsähakkeella tuotettiin kuitenkin yli kolme kertaa enemmän sähköä.

On syytä kysyä, kuinka kauan veronmaksajien kukkaro kestää tukea tuulivoimaa?

Käsitykseni mukaan nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ei voi olla mitenkään perusteltua tuottaa noin kallista sähköä. Kansakunnan kukkaro on tyhjä ja me elämme velaksi.

Eikö ole järkevämpää kohdentaa tuki sille energiantuotannolle josta saadaan paras hyöty? Tällä hetkellä näyttää siltä että metsähakekaan ei ole siitä huonoimmasta päästä.

Syöttötariffijärjestelmä on ollut käytössä noin 3 vuotta. Tänä aikana on maksettu tukia uusiutuvalle sähkölle noin 120 milj. euroa.