PÄTKÄHALLITUKSEN MINIOHJELMASTA

………Keskusteltiin tänään.

Uusi pääministeri on hypännyt liikkuvaan junaan. Urheilumieheltä se onnistui helposti. Enemmän kestävyyslajeista tunnettu uusi pääministeri saa nyt koetella nopeiden lihassolujensa kuntoa, sillä normaalisti 4 vuoden mittaisena tunnettu pääministeriys kestää tällä erää vajaan vuoden.

Neljässä vuodessa ehtii yleensä toteuttaa enemmän hankkeita kun vajaassa vuodessa, olkoon toteuttaja kuinka kovakuntoinen tahansa.

Salikeskusteluissa nousi esiin monta mielenkiintoista asiaa. Otan esimerkiksi omaan maa ja metsä rooteliini kuuluvan kotimaisen uusiutuvan energian käytön lisäämisen.

Turpeen ja hakkeen käytön lisäämisestä kysyttiin ministeriltä monesti. Ministeri Vapaavuori yllätti ainakin minut sanomalla ”Turpeen hintalappu on 50 milj. euroa”.

Oletan ministeri Vapaavuoren tarkoittaneen tuolla 50 miljoonalla turveveron laskemista vuoden 2012 tasolle.

Ministeriössä on asia varmaan laskettu ja ministeri tiesi mistä puhui, mutta ajatteliko Vapaavuori asiaa loppuun saakka?

Kotimainen uusiutuva energia – metsähake ja turve – työllistää tällä hetkellä noin 16 000 henkilöä ympäri vuoden. Kesäaikoina enemmänkin.

Energiaa tuodaan noin 8,5 miljardin edestä vuodessa. Energian tuonti on suurin yksittäinen syy kauppataseen alijäämään. Tämän olen todennut monesti aiemminkin.

Jos uusi hallitus ihan tosissaan haluaa lisätä työpaikkoja ja sitä kautta kotimaista kulutusta, niin eikö olisi järkevää kierrättää eurot oman maan rajojen sisäpuolella.

Rohkenen väittää, että jos hallitus ottaisi riskin ja investoisi tuon ministeri Vapaavuoren mainitseman 50 miljoonaa euroa turveveron laskemiseen, vaikutukset kotimaan taloudelle olisivat huomattavasti tuota 50 miljoonaa suuremmat.

Ministeri Vapaavuori on varmaan tästä tietoinen, mutta ehkäpä ongelma ei olekkaan asian ja ongelman tiedostamisessa, vaan siinä että vihreät hallituskumppanit eivät halua lisätä turpeen käyttöä.

Pääministeripuolue kokoomus on vihreiden hallituskumppaniensa ”vanki”. Häntä heiluttaa tässä tapauksessa koiraa.

On vakavasti mietittävä, kuinka kauan maamme talous kestää tätä heiluttamista.

Rahkasammaleella loikkivalla rupisammakolla taikka muulla mötiäisellä alkaa olla kova hintalappu, jos kaikki elämä pyörii vain näiden veijareiden ympärillä.

Reijo