SATEENTEKIJÄ……

SDP vaihtoi puheenjohtajansa. Onnitteluni vielä kertaalleen uudelle puheenjohtajalle.

Jokainen puolue valitsee omat toimihenkilönsä. Ei ole muiden asia arvostella taikka arvioida ”naapureiden” tekemisiä. ”Jokhainen hoitakhon omat asiajasa”.

Näin se on.

En kommentoisi uutta puheenjohtajaa sanallakaan, jollei Hänestä tulisi samalla myös ministeriä. Kun Antti Rinteestä tulee ministeri Rinne, lienee opposition edustajalla oikeus muutamalla sanalla arvioida ministerin tulevaa työsarkaa.

Ei hyvältä näytä ja kivinen on. Tässä tiivistettynä tuleva pelikenttä.

Puheenjohtaja Rinne on asettanut tavoitteekseen uusien työpaikkojen luomisen. Uskon vilpittömästi että koko Suomen kansa toivoo Rinteen onnistuvan hankkeessaan.

Rinteen onnistuminen olisi koko maan etu. Samalla Rinne nostaisi myös johtamansa puolueen kannatusta.

Uusien työpaikkojen luominen on helpommin sanottu kun tehty. Uskon että moni Rinteen edeltäjistäkin on pyrkinyt samaan tavoitteeseen ja siitä huolimatta ollaan tässä jamassa.

Suomi elää pitkälti viennistä. Tavaroita on saatava maailmalle ja sitä kautta ulkomaan valuuttaa maahan. Vaihtotase on käännettävä ylijäämäiseksi. On vietävä tuontia enemmän. Toistemme pärekattoja naulaamalla emme tästä sotkusta selviä.

Uusien työpaikkojen edellytyksenä on viennin lisääminen. Viennin lisääminen edellyttää ulkomaiden lisääntynyttä ostovoimaa.

Ei varmaan ole kenellekään salaisuus, että ostovoima on olematon lähes maailmanlaajuisesti. Kun ostovoimaa ei ole ulkomailla, on Suomen huono sinne tyrkyttää tuotteitaan ja kun tuotteemme eivät mene kaupaksi, eivät lisäänny kotimaan työpaikatkaan. Piste.

Pitää olla melkoinen fakiiri joka Suomessa kääntää kammen VIENTI VETÄÄ asentoon.

Homma olisi yksinkertaisempi jos ulkomailla odoteltaisiin kädet ojossa suomalaisia tuotteita. Nyt ei odotella ja se tekee hommasta haastavaa.

Kun me emme voi vaikuttaa muiden maiden sisäisiin taloustilanteisiin ja heidän ostovoimansa lisäämiseen, niin eikö tässä tilanteessa ole järkevämpää keskittyä omien asioidemme hoitoon.

Jätetään toiveiden tynnörin ( toivottavasti kohta alkaa vienti vetää) potkiminen ja pohditaan miten saisimme vähennetyksi tuontia.

Tuontia vähentämällä avaamme kysyntää kotimaisille tuotteille ja sitä kautta lisäämme työpaikkoja.

Toistan itseäni hokemalla että Suomeen tuodaan energiaa vuodessa noin 8,5 mrd:n arvosta. Meillä on edellytykset tuottaa lähes kaikki tuonti energia kotimaisin voimin ja kotimaisista raaka-aineista.

Maakaasu ja polttoöljy säilyvät tuotavien listalla, mutta molemmat ovat osittain myös korvattavissa kotimaisilla vaihtoehtoisilla energiamuodoilla.

Jos ministeri Rinne ottaisi tavoitteekseen puolittaa tuontienergian määrän, lisääntyisivät myös työpaikat.

Esimerkkinä vaikkapa Pietarsaaressa oleva Alholmens Kraft`n lämpövoimala, joka kotimaisen v i h r e ä n politikoinnin seurauksena joutuu tuomaan joka kuukausi kivihiiltä noin 2,5 milj. euron edestä.

Vuodessa ”uusiutuvaa” kivihiiltä poltetaan Pietarsaaressa noin 30 miljoonan euron edestä. Mietipä vaihtoehtoa jossa tuo kivihiili korvattaisiin kotimaisella turpeella ja hakkeella. Mikä olisi työllistävä vaikutus Keski- ja Etelä Pohjanmaalle? Väitän että puhutaan tuhansista henkilötyövuosista pelkästään tämän yhden laitoksen kohdalla.

Alholmens Kraft ja UPM tehdas tuottavat yhdessä saman verran sähköä kun yksi Olkiluodon ydinvoimalan reaktori. Tuotos on sama mutta ongelma ”jätökset” minimaalisen pienet.

Tullin tilastojen mukaan Suomi tuo kaiken kivihiilensä ja maakaasunsa Venäjältä. Sähkön ja raskaan polttoöljyn tuonnistakin noin 90 %. Venäjältä tuodaan myös puuta ja turvetta.

Minkälainen ympäristöteko on turpeen tuominen Uralin takaa Suomeen? Eikö olisi kaikille parempi vaihtoehto tuottaa turve kotimaan soilta?

Energian tuonti on osa huoltovarmuuttamme. Mitä vähemmän olemme riippuvaisia tuontienergiasta, sitä parempi on huoltovarmuutemme kaikissa olosuhteissa.

Tämä on syytä pitää mielessä.

Minä toivon että Antti Rinne ministerinä tarttuu lujasti haasteeseen lisätä suomalaisia työpaikkoja ja suomalaista energian käyttöä. Jos siinä sivussa onnistuu lisäämään myös puolueensa kannatusta, niin ainakaan minä en huutele sivusta että väärin sammutettu.

Reijo