SURULLISIA UUTISIA…

Kirjoitettu 5.6.

Viikko sitten lehdissä kerrottiin Etelä-Suomessa asuneen äidin videoineen alastonta, 4-vuotiasta tytärtään ja yrittäneen videon avulla todistaa isää lapsensa hyväksikäyttäjäksi. Videon tehosteina oli käytetty nakkia ja porkkanaa. Hyvä että ei sentään keppiä.

Jutun juoni paljastui viranomaisille ja äiti tuomittiin lapsensa pahoinpitelystä, entisen miehensä törkeästä kunnianloukkauksesta ja väärästä ilmiannosta.

Lehtitietojen mukaan nainen oli myös levitellyt perättömiä väitteitä isästä lähisukulaisille ja työpaikkansa päiväkodin henkilökunnalle.

Eilen tuli erittäin surullisia uutisia Oulusta. Uutisten mukaan äitiä epäillään 5 lapsensa taposta.

Menemättä enempää tapauksen yksityiskohtiin, pydän saada esittää surunvalitteluni kaikille asianosaisille.

Sosiaalisessa mediassa käydystä keskustelusta saa sen käsityksen että molemmissa tapauksissa kyseessä oli aivan tavallisen oloinen suomalainen nainen. Työkaverit eivät olleet osanneet epäillä mitään erikoista kummankaan kohdalla.

Oikeusistuimissa asioita – enkä nyt tarkoita edellä kertomiani tapauksia – ratkottaessa, on asiapapereiden joukossa monesti myös lääkärintodistuksia. Mikäli lääkärin todistuksissa puhutaan fyysisestä vammasta, on se julkista tietoa. Kenelläkään ei ole tarvetta salata sitä että käsi on katkennut esimerkiksi liikenneonnettomuudessa.

Jos lääkärintodistus koskee henkistä tasapainottomuutta, sitä ei julkisteta. Ihan yleisellä tasolla puhuttaessa on syytä todeta, että erilaisista mielenterveyden häiriöistä johtuva henkinen tasapainottomuus on monta kertaa ainakin osittain syynä oikeudenloukkauksiin.

Moni muistaa sanonnat ”täydessä ymmärryksessä” taikka ”ymmärrystä vailla”.

Kun henkinen tasapaino horjuu, on tilanne vakava. Monesti tasapainottomaan tilaan ajautunut ei itse tilaansa tunnista taikka sitä tunnusta. Ulkopuoliset saattavat huomata että kaikki ei ole aivan kohdallaan, mutta kun kyse on henkisestä tasapainottomuudesta, on oltava erittäin varovainen siitä puhuttaessa.

Jos työkaverilta on jalka poikki, niin hän todennäköisesti huomaa sen itsekin, mutta jos ”silmä seisoo päässä kun sarkapompan nappi”, ei henkilö sitä välttämättä itse huomaa. Jos ja kun tällaisesta menee huomauttamaan, saattaa olla kunnianloukkauksesta käräjillä. Minäkö hullu – ei pidä paikkaansa.

Tällaisissa tilanteissa myös esimies on erittäin hankalassa välikädessä. Alaisen käytös oudoksuttaa, mutta miten ilmaista hänelle että olisi syytä hakeutua työterveyslääkärin vastaanotolle.

Esimies voi toki kysyäkin alaiseltaan että onko kaikki kunnossa. Jos alainen vastaa että on, niin homma voi mennä vaikeaksi. Pahimmissa tapauksissa loukatuksi itsensä kokenut alainen aloittaa herjaus- ja loanheittokampanjan ja yrittää sillä tavalla saada kiinnitetyksi työyhteisön huomion itsensä asemesta esimieheen.

Väitteiden tueksi voidaan esittää vaikka lavastettuja videotallenteita.

Poliisina työskennellessäni jouduin monta kertaa antamaan lääkärille virka-apua mielenterveysongelmaisen henkilön hoitoon saattamiseksi. Ne eivät olleet mukavia virkatehtäviä.

Kokemuksesta sanon että lainsäädäntömme eriyttää liikaa viranomaistoimintoja. Viranomaisten tietokannoissa on monenlaisia merkintöjä viranomaisten toimien kohteena olleista kansalaisista. Esimerkkinä vaikkapa passi, ajokortti ja ampuma-aserekisterit, muista puhumattakaan. Rekistereihin tallennetaan tietoa henkilön asioinneista viranomaisen luona. Valitettavasti eri viranomaisten rekisterit eivät ”keskustele keskenään”.

Jos rekisterit olisivat verrattavissa, saattaisi moni väkivallanteko jäädä toteutumatta sillä että viranomainen voisi puuttua tapahtumiin ennakoivasti. On erittäin surullinen tilanne kun samassa perheessä vierailee viranomaisia eri aikoina ja eri tarkoituksessa, mutta kenellekään ei jää velvollisuutta vetää yhteen perheen tilaa ja tapahtumia.

Nykyinen lainsäädäntömme hankaloittaa monin tavoin viranomaisten yhteistyötä. Yksilön turvaksi säädetty tiukka tietosuoja saattaa lopulta kääntyä yksilöä vastaan. Tämä ei ole sen enempää lailla suojattavan yksilön, kun hänen läheistensäkään edun mukaista. Suojasta ei saa tulla taakkaa.

Reijo