TUUMINGEISSA……

…..Juhannus ja joulu alkavat muistuttaa toisiaan ainakin säiden puolesta. Pakkasta joko on taikka ei ole ja lumen kanssa on sama juttu. Onnettomuustilastotkin liippaavat liki. Tähän mennessä ei ole uutisoitu ainakaan hukkumisonnettomuuksista. Uskon että kolealla säällä on osuutta asiaan.

Eilen uutisoitiin että suomalainen Ekokem on valittu hävittämään Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisesta syntyneitä ongelmajätteitä.

Suomen valtio omistaa Ekokemistä 34,1%, elinkeinoelämä ja yksityiset sijoittajat 33,8% ja kunnat ja kuntien omistamat yhteisöt 32,1%.

Valtio on enemmistö osakas ja näin valtiolla(kin) lienee jonkinlainen sananvalta päätettäessä otetaanko ongelmia Riihimäelle vai passataanko tarjous.

Valtio on ollut käsi ojossa ja sen seurauksena norjalaiset laivat rahtaavat ongelmajätteitä Syyriasta Suomeen.

Hyvä asia on kemiallisten aseiden tuhoaminen, mutta se ei -ainakaan minun mielestäni – ole hyvä asia, että jätteet tuodaan Suomeen hävitettäviksi.

Muistamani mukaan kun Syyrian kemiallisten aseiden hävittämisestä päätettiin ja Suomen uutisoitiin osallistuvan hävittämisprosessiin, niin puhuttiin vain siitä että suomalaiset asiantuntijat turvaavat hävittämistapahtumaa, mutta hävittämistä ei tapahdu Suomessa.

Saatan muistaa väärin, mutta mielikuvani on sellainen, että hävittäminen tehdään merellä, eikä aineita kuljeteta Suomeen. Oikaiskaa jos olen väärässä.

Minun on vaikeaa hyväksyä tätä Suomen maailmanpoliisin roolia, johon kuuluu se että Suomen lippu hulmuaa maailman joka kolkassa, ihan missä vaan ruuti palaa ja nahkaan tulee reikiä. Olkoon osapuolet keitä tahansa ja soditaan mistä syystä tahansa niin Suomi on mukana ja Suomi turvaa….

Meillä on varaa lähettää joukkoja ja asiantuntijoita toiselle puolelle maapalloa, mutta meillä ei ole varaa huolehtia omien kansalaistemme yhdenvertaisesta turvallisuudesta. Minä saan joka viikko soittoja joissa ihmetellään että miten on mahdollista kun poliisille ilmoitetaan rattijuoposta, ei poliisia näy eikä kuulu.

Kun poliisille ilmoitetaan anastetusta omaisuudesta, ei poliisi välttämättä edes ota yhteyttä asianomistajakuulustelun merkeissä.

Minä olen soittajille sanonut että älkää syyttäkö poliisia, syyttäkää poliitikkoja. Me olemme säästäneet ja leikanneet poliisin toimintarahoja niin että kaikkia virkoja ja vakansseja ei voida täyttää.

Toistan itseäni hokemalla että minun mielestäni meidän on ensin huolehdittava oman maamme asioista ja vasta sen jälkeen – jos rahaa on – huolehditaan muista.

Marssijärjestys on ollut väärä jo pitemmän aikaa…

Julkisivumme kiillottamisesta on monta esimerkkiä. Nostan esiin viime päivinä keskustellun ns. Ottawan sopimuksen.

Hallituspuolueet, kokoomuksen johdolla, vaativat Suomen liittymistä jalkaväkimiinojen tuotannon, varastoinnin ja käytön kieltävään sopimukseen.

Perussuomalaiset vastustivat sopimukseen liittymistä. Hävisimme äänestyksessä. Nyt on kokoomuksen riveistä ehdotettu sopimuksesta irtaantumista.

Jo sovituista asioista irtaantuminen on aina hankalampaa, kun sopimuksen torjuminen ennalta.

Kun kuuntelin miinakiellosta käytyä keskustelua, mietin monesti että kuinka moni puhujista yleensä tietää mistä puhuu. Kuinka moni puhujista on pitänyt kädessään oikeaa miinaa? Kuinka moni on asentanut miinan ja räjäyttänyt sen.

Miina voidaan laukaista taikka räjäyttää. Laukaiseminen tarkoittaa yleensä miinan vaikutuspiirissä olemista ja siten tappioita. Räjäyttäminen tapahtuu vaikutuspiirin ulkopuolelta joko tähystäen taikka esimerkiksi tulilankanallia käyttämällä.

Suomi astui sananmukaisesti miinaan hyväksyessään Ottawan sopimuksen.

Suomi olisi voinut jäädä sopimuksen ulkopuolelle vetoamalla siihen että naapurimme Venäjäkään ei ole sopimuksen piirissä.

Tällaisista asioista puhuminen leimattiin armotta populismiksi. Suomen kansainvälistä kuvaa kirkastetaan kalliilla hinnalla.

Kahvilakeskustelujen mukaan Ottawan sopimuksella pyrittiin tasoittamaan jonkun suomalaisen tietä YK:n johtotehtäviin. Lieneekö Ekokemin toiminta jatkumoa näille hankkeille?

Mikäli ura ei urkene toivotulla tavalla, seuraavana humaanina toimena voisi olla kaikkien aseidemme takominen auroiksi taikka rynnäkkökivääriemme lipastaminen ainoastaan kumiluodein.

Maineikas tehtaamme NOKIA voisi palata juurilleen kumivalmisteiden tekijänä.

Reijo