ELOKUUN KAHDESKYMMENES…..

……Kun reipas 4 vuotta sitten päätin lähteä eduskuntavaaliehdokkaaksi järjestimme asiasta oikein tiedotustilaisuuden.

Kutsu lähetettiin usealle toimittajalle, mutta se ei saanut vastakaikua. Ehdokkuuteni ei mediaa kiinnostanut.

Jostain syystä tilanne on nyt päin vastainen. Kymmenkunta toimittajaa on jo kysynyt asiasta. Kaikille olen sanonut että kerron sitten kun kertomisen aika on.

Päätös ehdokkaaksi lähtemisestä ei ole helppo, ainakaan minulle. Asiaa on kuutioitava monelta kantilta. On myös muistettava että vaikka itse haluaisi ehdokkaaksi, on lopullinen päätös Etelä-Pohjanmaan piirihallituksen käsissä.

Meistä jokainen voi itse haluta ihan mitä tahansa, mutta marssijärjestys on kuitenkin se, että lopullisen päätöksen tekee piirihallitus.

Koska kyseessä on iso asia ja vakava päätös, haluan julkituoda sen ajankohtana jolla on ainakin minulle merkitystä.

Tuollainen hetki on elokuun kahdeskymmenes. 20.8 on ollut minulle erittäin tärkeä päivä jo yli 40 vuotta. Uskon että päivämäärällä on merkitystä myös joillekin neljä vuotta sitten minua äänestäneille.

Uskallan sanoa jo nyt, että mikäli mahdollinen eduskuntavaaliehdokkuuteni jostain syystä jotakuta kiinnostaa taas neljän vuoden päästä, niin asiasta ei kannata kysyä alkukesästä. Vastaus tulee silloinkin 20.8.

Muutama sana tulevasta vaalikaudesta:

Jos mielii istua jakarandajakkaralla on syytä selvitellä suhtautumisensa sotilasliitto NATOon. Vähitellen on hahmoteltava kannattaako liittoutumista vai onko parempi pysyä ulkopuolella. Ainakin itselleen on selvitettävä myös perusteet.

Suhtautuminen Euroopan Unioniin saattaa nousta nykyistä tärkeämpään rooliin jo tulevalla hallituskaudella. Suomen netto, netto ja nettomaksuosuus lisääntyy vuosi vuodelta. Eikä loppua näy. Suomi maksaa jo nyt osan muiden maiden jäsenmaksusta, mutta ei ulkokultaisessa ylpeydessään edes nöyrry aloittamaan neuvotteluja jäsenmaksumme pienentämisestä.
Osastohoidossa olevien vanhusten vaippoja lasketaan, mutta ei lasketa EU jäsenmaksujen määrää. Tästä ei kannata kovin laajasti puhua, sillä puhuja leimataan oikopäätä populistiksi. Viimeinen niitti twiitataan vielä yksityissuihkarista.
Nettomaksuosuutemme on jo yli 800 miljoonaa euroa ja lähentelee miljardia. Kuinka pitkään kansantaloutemme kestää tätä?

Kun on selvittänyt suhtautumisensa NATOon ja EU:n, on hyvä hahmottaa kansallista energiatalouttamme. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Suomi tuo energiaa noin 8,5 mrd:n arvosta ja lähes kaikki Venäjältä. Energianapanuora Venäjään on vahva.
Onko kansallisen huoltovarmuutemme nimissä napanuoraa ohennettava ja jos on, millä keinoilla. Vaikuttaako NATOon liittyminen energiansaatavuuteemme?
Jakarandajakkaralla on kyettävä päättämään marssijärjestys myös tässä asiassa.
Energiatuontia ei pidä vaarantaa ainakaan ennen kun omalla tuotannolla kyetään korvaamaan tuonnin väheneminen.

Maata johdetaan hallituksesta. Hallitusvastuussa olevan puolueen on kyettävä tekemään kompromisseja. Ehdokkaan on hyvä selvittää suhtautumisensa puolueemme yleisiin linjauksiin, jotta ei isossa salissa kovin monta kertaa riitaannu ainakaan itsensä kanssa.

Reijo