KARIKKOISILLA VESILLÄ….

……SEILATAAN

Vakiintuneiden parlamentaaristen periaatteiden mukaan hallituksen olisi hyvä nauttia eduskunnan luottamusta.

Jyrki Kataisen neuvottelema sekstetti suli kvintetiksi ja kvintetistä tuli tänään kvartetti. Hallituksen ja opposition voimasuhteet tasaantuvat päivä päivältä.

Nyt Stubin Kataiselta perimän hallituksen ja opposition voimasuhteet ovat 101 – 99. Hallituksen eduksi.

Tiukalle menee ja täpärällä on, sanokaa mitä haluatte. Kun huomioi vielä sen, että hallituksen riveistä on eri syistä poissa henkilöitä, joita ei välttämättä saada saliin äänestämään, niin hallitus voi kaatua vaikka ihan ”vahingossa”.

Valiokunnissa on sellainen herrasmies sääntö, että asiaa ei päästetä äänestykseen jos valiokunnan kokouksessa on oppositiolla tilapäinen enemmistö. Tämä sääntö pätee vain valiokunnissa, salissa peli on raakaa.

Hallituspuolueiden ryhmänjohtajilla on melkoinen urakka täsmätä kalenterit ja sopia menot, sekä herätellä takseista nukkuneet, jotta joka kerta kun salissa äänestetään, on hallituspuolueiden edustajia ainakin yksi enemmän kun meitä opposition humuja.

Edustajat kiertävät maailmaa jatkuvasti eri valiokuntien ja ryhmien mukana ja tällaiselta matkalta on huono palata pikakoneella eduskuntaan pelkästään äänestämään.

Uskallan sanoa ja rohkenen väittää, että maa ajautuu ennenaikaisiin vaaleihin.

Jos hallitus kestää kasassa vaalikauden loppuun, niin tämä loppuaika poltellaan jäitä ja odotellaan vaan tulevia vaaleja. Mitään suuria päätöksiä ei uskalleta ottaa saliin, siinä pelossa että äänestyksessä rytisee. On pidettävä mielessä, että kevään vaaleista menee hallitusneuvotteluineen helposti monta viikkoa siihen hetkeen jolloin uusi hallitus on päätäntävaltaisena kasassa. Kuluu niin sanotusti ”tehokasta peliaikaa” turhan paljon.

Onkin aihetta kysyä, onko Isänmaalla varaa tähän – nykyisessä taloustilanteessa.

Minun mielestäni ei ole. Nyt jos koskaan tarvitaan ranteissa ruista ja kovaa päätäntäkykyä tehdä nopeitakin ratkaisuja. EU:n ja Venäjän kauppasota on päällä. Suomi kärsii pakotteista enemmän kun monet EU maat. Venäjällä ja Ukrainalla on kova köydenveto meneillään.

Tällaisessa tilanteessa Suomella ei kerta kaikkiaan ole varaa ajella puolilla höyryillä ja tyhjäkäynnillä, vaaleja odotellen. Meillä ei ole varaa pelata aikaa.

Katsotaan millaiseen ratkaisuun pääministeri Stub päätyy.