VIIKONLOPUN TOHINOITA………

……On pitänyt hyviä linnustuskelejä. Lauantaiaamuna kello kuuden kieppeissä väänsin repun selkään ja lintuniuhan olkapäälle. Sitä ennen olin jo tovin autoillut tekopitäjään.

Aina valitellaan ettei idästä tule mitään hyvää. Olen eri mieltä. Eilen ja tänä aamuna tuli ainakin aurinko ja sehän tiesi myös teerikarjan lehahtavan syksyisille soidinpaikoilleen.

Olin odottamassa – enkä turhaan. Sain mustan teerikukon ristikolle. Siitä tehdään vielä maittava kastike.

Teerisavotasta selvittyäni ajelin kotiin ja vaihdoin kamppeet. Ajelimme Pirkon kanssa Perhoon, Keski-Pohjanmaan Ammattiopiston ja Aikuiskoulutuskeskuksen perinteiseen ELOJUHLAAN.

Tänä vuona juhlan teemana oli Maaseudun Nuoret. Siinä on kuulkaas teemaa aivan riittävästi. Nuorissa on tulevaisuus ja maaseudun nuorissa on maaseudun tulevaisuus – enkä minä nyt puhu sanomalehdestä!

Koulun ja opiston alueelle oli kerääntynyt kansaa satamäärin. Erityisesti pisti silmääni että paikalla oli päivän teemaan sopivaa yleisöä. Lintilän Mikalle ja minulle oli varattu lyhyet puheenvuorot. Tästä erityiskiitos tilaisuuden järjestäjille.

Pihaan oli ajettu toinen toistaan jyhkeämpiä traktoreita ja muita maatyökoneita. Konehalleissa oli pitkiä myyntipöytiä, joilla kaupiteltiin oppilaiden tekemiä tuotteita.

Oli hevosesitystä, kouluratsastusesitystä ja muuta mukavaa. Viimeksi mainittuun kastiin lasken saappaanheittokisan. Täällä maalla heitetään saapasta ja kehä III:n sisäpuolella lakerikenkää.

Urheilumielellä tarrasin Nokialaisen varteen kiinni ja linkosin jalkineen taivaalle. Lieneekö syynä viimeistelyleirin ilmasto-olosuhteet, heittovälineen varren notkeus vaiko pelkästään voiman puute, sillä saapas tömähteli tantereeseen aina ennen 20 M rajalinjaa.

Nuorena miehenä muistelen heittäneeni reippaasti yli 30 metriä, mutta kuulemma niitä aikaisempia suorituksia ei ainakaan siinä kisassa hyväksytty.

Ikähyvitystäkään ei saanut jos ei ollut alle 12 -vuotias. Kisan säännöt olivat selvät ja mittamiehet oikeudenmukaisia. Hävisin reilusti paremmilleni.

Perhosta ajelimme saunan lämmitykseen. Tulta tuohiin ja kuivaa koivua kiukaan alle. Puukiuas on aivan oma lukunsa, ihan lämmitystä myöten.

Pesäpalloa kuunneltiin Järviradiosta. Oli pakko kuunnella kun ei päässyt peliin Sotkamoon.

Vimpeli voitti SM hopeaa ja ISOT ONNITTELUT joukkueelle mahtavasta suorituksesta.

Niin ja Korhosen Timolle tiedoksi että minä muistan vetoni ja lunastan sen myös! Timo on kovettu JYMY fani ja minä tietenkin pidän omieni puolta.

Se eilisestä.

Tämä päivä alkoi myös teerisuolta, mutta jatkui kotona työhuoneessa. Keltainen kirja, eli tulevan vuoden talousarvioesitys nostatti verenpainetta. Yritin perehtyä lähinnä omaan rooteliini, eli maa- ja metsätalouden ja sisäisen turvallisuuden sektoreihin.

Päivän aikana piipahti pari henkilöä työhuoneessani kertomassa omia murheitaan. Yritin kuunnella ja parhaani mukaan samalla myös neuvoa ja auttaa. Aika näyttää osasinko antaa oikeita ohjeita.

Puhelimessa tuli kiukkuista palautetta KELAn kelvottomasta toiminnasta. Ikääntynyt kansalainen kertoi olleensa asioimassa naapurikirkonkylällä olevan KELAn toimistossa. Asiakaspalvelijoita oli ollut yksi. Asiakkaita kymmenkunta. Jonotus oli vienyt aikaa, Hänellä sitä oli ja on, mutta ei ole kaikilla.

KELAssa asioi myös työssä käyviä, jotka yrittävät ruokatunnin aikana hoitaa asioitaan. Erityinen hämmästys oli ollut se että odotustilan hyllyillä ei ollut muuta kun nippu kirjekuoria ja kilometrikorvauskaavakkeita.

Mitään muita kaavakkeita ei ollut odotustilassa. Kuitenkin moni varttunut kansalainen tarvitsee asioidessaan myös muita kaavakkeita, joita kuulemma saa ”netistä”. Sillä(kin) kertaa asioi henkilöitä joilla ei ole ”nettiä”, eikä mitään mahdollisuutta asioida sähköisesti.

Olen palautteen antajan kanssa täsmälleen samaa mieltä että KELAn asiakaspalveluun kuuluu erilaisten hakemus- ja korvauskaavakkeiden tarjoaminen asiakkaille. Olisi huomattavasti nopeampaa ja jouhevampaa jos asiakas voisi siinä odottaessaan jo tutustua ja jopa valmiiksi täyttää hakemuskaavakkeen.

Naputtelen tästä tulevalla viikolla kirjallisen kysymyksen.

Reijo