KALASTUSLAIN KOKONAISUUDISTUKSESTA…

Meneillään oleva kalastuslain kokonaisuudistus puhuttaa veneissä ja laitureilla. Päällimmäisinä puheen aiheina ovat kalastuksenhoitomaksun määrääminen myös yli 65-vuotiaille ja saaliin myynnin rajoittaminen vain viiteen kiloon vuorokaudessa.

Moni ymmärtää kalastuksenhoitomaksun laajentamisen, mutta saaliin myynnin rajoittamista ei taida ymmärtää kukaan. Lakiesityksen mukaan vapaa-ajan kalastaja saisi myydä ”lopulliselle kuluttajalle” kalaa viisi kiloa vuorokaudessa. Jos nostaa verkosta veneeseen kymppikiloisen hauen, on se katkaistava kahteen osaan ja palat on myytävä vielä eri päivinä jotta lain kirjainta ei rikottaisi.

Jos nyt kalastuslakiin asetetaan päivittäinen 5 kg:n myyntiraja, rajoitetaanko seuraavaksi metsämarjojen ja sienten päivittäistä myyntiä?

Meitä kalastajia on monen ikäisiä ja monen -kuntoisia. Osa on työelämässä ja osa eläkkeellä, joko ikänsä perusteella taikka muusta syystä.

Moni eläkeläinen saa elämäänsä sisältöä ja päiviinsä piristystä kalastamalla. Yksineläjän kaveripiiri laajenee kun hän saa kalakavereidensa kanssa jutella ja parantaa maailmaa. Kalastaminen on samalla erittäin tärkeää sosiaalista kanssakäymistä, joka auttaa jaksamaan myös henkisesti.

Henkisen helpotuksen lisäksi moni kalastaa pienentääkseen ruokalaskuaan. Taitettu indeksi ja muu eläkkeiden ”korottaminen” on pudottanut monet eläkeläiset taloudellisen toimeentulon alarajoille. Moni eläkeläinen on kertonut saaneensa ”palkan korotuksen”, mutta verottaja onkin leikannut korotuksesta leijonan osan. Näin eläkeläiselle on todellisuudessa jäänyt käteen vähemmän euroja kun tuli ennen korotusta.

Lakiesitystä tultaneen käsittelemään myös eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Minä suhtaudun erittäin kriittisesti koko lakiesitykseen ja torjun täysin 65 vuotta täyttäneiden kalastuksenhoitomaksun sekä vapaa-ajan kalastajien saaliita koskevan myyntirajoituksen.