PUTININ POJAT…….

….Kokeilevat rajojaan.

Viime viikkoina on uutisoitu jos jonkinmoisista venäläisten tekemistä rajaloukkauksista. Loukkauksia ja koukkauksia on selitelty monilla tavoilla. On äkillistä ukkosrintamaa taikka muuta turbulenssia, mutta ei koskaan tahallisuutta.

Me maallikot saatamme saada äkkiä sellaisen käsityksen että naapurin miehillä ei pysy ohjaussauva käsissä. Haluja olisi mutta taito puuttuu.

Maallikoiden käsitys ei taida kuitenkaan vastata todellisuutta. En usko siihen että venäläisten lentäjien koulutus taikka lentotaidot olisivat muutaman viime vuoden aikana heikentyneet. Tämän olen todennut jo aiemmissa kirjoituksissanikin.

Uskon että kyseessä on tahallinen provokaatio taikka halu näyttää sotilaallista voimaa ja aseistusta.

Viimeisin näyttö saatiin eilen, kun venäläiset testasivat pitkän matkan ohjustaan. Nuolen peräliekki pöllähti vain noin 400km päässä Suomen rajasta.

En ole nähnyt uutisvirrasta juttuja joissa olisi kerrottu jonkun länsimaan koneen loukanneen Venäjän ilmatilaa. Toiminta näyttääkin olevan kokolailla yksipuolista.

Kuinka kauan toiminta pysyy yksipuolisena? Ajautuuko tilanne siihen että myös NATO:n koneet alkavat loukata Venäjän ilmatilaa. Ollaan ”huolimattomia” puolin ja toisin.

Toivottavasti näin ei käy. Se ei olisi kenenkään etu.

Venäjä kasaa joukkojaan Suomen rajan tuntumaan ja Jäämeren rantamille. Jäiden seassa kolisee jo monen sota-aluksen köli. Osa on pinnan päällä ja osa pinnan alla.

Motiivista ei liene epäselvyyttä. Venäjä haluaa varmistaa mannerlaatasta merenpohjaan ulottuvan harjanteen omistusoikeuden vaikka voimakeinoin. Harjanteen alla on öljyä.

Amerikan pojat huseeraavat Lähi-idässä samasta syystä. Lähi-itä poikkeaa Jäämerestä siinä, että hiekan seassa on maiden rajapaalut, mutta aaltojen alla ei vielä taida rajapaaluja olla.

Niin kauan kun rajapaaluja ei ole, on vesi omistusoikeutta vailla, eli kansainvälistä aluetta. Alueella lienee tällä hetkellä venäläisten sota-alusten lisäksi myös muiden maiden laivastoa.

Ajellaan liput salossa ja ohjussiilot peiteltyinä ja näytetään että voimaa on – useammalla taholla.

Niin kauan kun ohjussiilot pysyvät peiteltyinä ja tykinputkien suut huputettuina, ei vaaraa ole. Tilanne saattaa kuitenkin kärjistyä vaikka vahingossa, jos venäläinen sota-alus törmää jonkun muun maan alukseen. Pinnan alla taikka päällä.

Kolina saatetaan tulkita tahallaan aiheutetuksi ja siihen voidaan vastata vaikka voimakeinoin.

Kun jäiset vedet ovat vielä selvää omistajuutta vailla, olisi YK:n otettava rooli asian ratkaisemisessa.

Yksi tapa olisi paaluttaa kiistan alaiset alueet YK:n lipun alle ja toimia niin, että alueen mannerlaatasta pumpattava öljy olisi YK:n omistuksessa.

Öljy myytäisiin maailman markkinoille ja tulot olisivat YK:n tileillä. Kun ihmiskuntaa kohtaa seuraava laaja luonnonmullistus taikka joku vakava tauti epidemia, olisi YK:lla varat valmiina avustustoimiin.

Enää ei tarvittaisi Suomessakaan SPR:n kerääjiä pyytämässä lantteja hädänalaisten avustamiseen, vaan voisimme heti lähettää apua. YK korvaisi avustamisesta aiheutuneet kulut.

Valitettavasti taidetaan puhua niin mittavista mineraali-, öljy- ja kaasuvarannoista että Venäjä ei tule luovuttamaan niitä sovinnolla kansainväliseen käyttöön.

Aika näyttää kuinka asia ratkeaa.