SUKUPUOLINEUTRAALISTA AVIOLIITTOLAISTA….

On tullut arviolta nelisensataa sähköpostiviestiä.

Puolesta ja vastaan. Perustelut ovat olleet riemun kirjavia ja lähes kaiken kattavia.

On anottu, vedottu ja pyydetty. Onneksi kukaan ei ole käskenyt äänestämään tietyllä tavalla.

Minä arvostan kovasti kansalaisten yhteydenottoja. Olkoon aihe mikä tahansa. Kun kansalainen ottaa yhteyttä edustajaan, Hän on vakavissaan asian kanssa. Mielestäni tällaiseen yhteydenottoon kuuluu myös vastata.

Tunnustan suoraan että ihan kaikkiin viesteihin en ole kyennyt vastaamaan, mutta väitän vastausprosentin huitelevan tuolla yhdeksänkymmenen paremmalla puolella.

Moniin vastauksiini olen saanut myös kuittauksen. Vaikka vastaukseni ei joka kerta olekkaan miellyttänyt viestin lähettäjää, ovat kuittaukset silti olleet maltillisia ja asiallisia.

Toki joukkoon mahtuu myös muutama painokelvotonkin kirjoitus, mutta tällaisiin ei pidä takertua. Kukaan ei voi olla aina kaikille mieliksi, eikä se taida olla edes tarkoituksenmukaistakaan. Mielestäni tärkeää on löytää oma selkeä linja ja pysytellä siinä.

Kansanedustajan toimien on oltava joltisestikin ennustettavia, eikä takin kääntelyä pidetä suotavana. Takkia on syytä kääntää ja mielipidettä muuttaa, jos päättää asiasta johon on ottanut selkeän kannan ehkäpä puutteellisin ja peräti virheellisin ennakkotiedoin ja päätöstä kypsytellessä huomaa uutta ja oleellisesti oikeampaa tietoa.

Ei liene kenenkään etu pitää härkäpäisesti kiini vajavaisin tiedoin tehdyssä ennakkopäätöksessä. Sanonta ”minkä kirjoitin, sen kirjoitin” sopii johonkin muuhun yhteyteen paremmin, kun hatarin taikka virheellisin perusteluin tehdyn päätöksen perusteluun. Mielestäni näin on syytä toimia asioissa joissa ei puhuta periaatteista.

Periaatteita on monenlaisia ja kaikilla on omiinsa oikeus. Tämä samaa sukupuolta olevien henkilöiden keskinäinen avioliitto on minulle periaate kysymys. Jollekkin se ei ole, mutta minulle on.

Ymmärrän erinomaisen hyvin heitä jotka eivät näe tässä mitään periaatteellista ja samaa ymmärrystä edellytän osakseni, koska minä pidän tätä asiaa periaate kysymyksenä.

Olen vastannut tätä asiaa koskeviin sähköposteihin näin:

Kiitos viestistäsi,

Olen jo vaalikampanjassani keväällä -11 kertonut että en hyväksy samaa sukupuolta olevien keskinäistä avioliittoa. Mielipiteeni ei ole muuttunut, eikä se muutu.
En perustele kantaani sen enempää Lakikirjalla kun Raamatullakaan. Kyse on periaatteesta.

Näissä mietteissä ja hyvää joulunalusaikaa toivottaen,

Reijo Hongisto
Kansanedustaja PS