ISÄNMAAN tOIVOT

tässä tapauksessa toivo pienellä kirjoitettuna.

Itsenäisyytemme 97. vuosipäivä osui lauantaille. Lauantai on ollut perinteinen juhlapäivä ja näin joulukuun alkupuolella kekkereitä on jos jonkinlaisia.

Moni odotti kutsua Linnan juhliin. Yleensä kutsun saadakseen täytyy tehdä jotain merkittävää. Mikä on merkittävää ja kutsun arvoista, jää jokaisen omaan harkintaan.

Julkisuuteen tulleen tiedon mukaan Helsingin kaduilla tehtiin lauantaina sellaisia urotöitä joista saattaa napsahdella linnakutsuja useammallekin henkilölle.

Katu”sankareille” ei lähetetä kutsua Tasavallan presidentin kansliasta vaan Helsingin käräjäoikeudesta.

Aika näyttää, kuinka moni lauantai-iltana kunnostautunut pääsee linnaan ja kuinka pitkäksi aikaa. Osa selvinnee myös sakoilla.

Katumellakoinnin lasku on tähän mennessä noin 100 000 euroa. Lasku paisuu melkoisesti kun huomioidaan tapauksen tiimoilta poliisin suorittama esitutkinta, syyttäjien syyteharkinnat ja pahimpien tekojen osalta myös käräjäoikeuksien istunnot.

Tämä on kallista puuhaa. Luonnollisesti vastaamaan haastettu varaton henkilö on oikeutettu yhteiskunnan varoilla hankittuun oikeudelliseen avustajaan.

Varaton henkilö harvoin maksaa myöskään teosta hänelle määrättyä vahingonkorvausta. Kun vahingon aiheuttaja ei kykene maksamaan aiheuttamaansa vahinkoa, lankeaa lasku yhteiskunnalle taikka vakuutusyhtiölle.

Vakuutusyhtiöt eivät maksa vahinkoja omasta kukkarostaan, vaan pitkässä juoksussa ne kerätään meiltä muilta vakuutuksenottaneilta.

Uskon että moni suomalainen maksaa omassa vakuutusmaksussaan myös osan anarkistien aiheuttamista vahingoista.

Toisen omaisuuden tahallinen vahingoittaminen on lain vastaista. Rikoslain tarkoittamaan vahingontekoon ei voi syyllistyä vahingossa, vaan teon tunnusmerkistö edellyttää tahallisuutta.

Väinö Linna kirjoittaa Tuntemattomassa sotilaassa näin: ” Ihminen voi tehdä omasta tahdostaan lain vain sillä edellytyksellä ettei hänelle jää oikeuksia. Joka asettuu lauman ja sen lakien ulkopuolelle, on henkipatto”.

Se on tavattoman viisaasti sanottu.

Reijo