ERIKOISTA KIRJOITTELUA

Minulta on viime päivinä kyselty taajaan että olenko myös minä ollut runsaasti julkisuutta saaneilla susikäräjillä. Kun olen vastannut että en ole ollut, on esitetty jatkokysymys että olenko ampunut salaa susia jossain muualla, taikka epäilläänkö minua suden salakaadosta.

Parin ensimmäisen soittajan kohdalla meni tovi ennen kuin sain sanaa suustani ja kysyttyä puolestani että mistä ihmeestä tuollainen asia oli juolahtanut soittajan mieleen. Netin keskustelupalstalta – kuului vastaus.

Minulle kerrottiin että face book palvelussa on susiin liittyvä, kaikille avoin keskusteluryhmä. Tällä keskustelupalstalla on Tiina Arlinin nimellä ja kuvalla varustetusta profiilista lähetetty useita minua koskevia viestejä. Eräässä viestissä oli todettu: ”Hongisto (PS) on etelä-pohjanmaan sudentappajia.”

Tarkistin asian kirjautumalla mainitulle keskustelupalstalle ja löysin seuraavat Tiina Arlinin profiilista kirjoitetut, minuun yhdistettävissä olevat viestit:

TA:”Tämä maa- ja metsätalousvaliokunnan metsästystä harrastava jäsen ei taida olla susien puolella…”
(Varsinaisena viestinä oli eduskunnan sivuilta kopioitu valtiopäiväasiakirjoista 10 tekemääni kirjallista kysymystä)

TA: ”Tässä PIENI esimerkki yhden kansanedustajan osasta kirjallisia kysymyksiä hallitukselle ja vastaavalle ministerille (nyt Orpo)… ko edustaja istuu maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Edustaja harrastaa metsästystä”

TA:”Tässä vaan pieni otanta siitä mitä ko. henkilö haluaa tappaa….”

TA:”Kirjallisista kysymyksistä löytyy tappokohteina myös majavat, naakat, karhut jne jne ….”

TA:”Kansanedustajista pitäisi saada pois nämä sudentappovimmaiset….”

TA:”Hongisto(PS) on etelä-pohjanmaan sudentappajia…”

Minulle soittaneet ihmiset olivat tämän viimeisen kirjoituksen luettuaan päätelleet että myös minä olen ollut osallisena susien salakaadoissa.

Arlinin face book profiilista lähetetyt viestit ja sudentappajaksi nimittäminen eivät jätä paljon arvailluille taikka tulkinnoille sijaa. Minä ja moni muu tulkitsee kirjoituksen selväksi syytökseksi, jonka tulee perustua tosiasioihin. Mielipiteensä esittävän huolellisuusvelvoite korostuu erityisesti julkisessa kirjoittelussa.

Tiina Arlin on julkisuudessa aiemminkin esittänyt minusta kovia väitteitä, joita hän ei ole kyennyt todeksi osoittamaan.

Tällä kertaa hänen fb profiilistaan on julkisesti kirjoitettu että ”Hongisto on etelä-pohjanmaan sudentappajia…”

Väärinkäsitysten oikaisemiseksi haluan epäilijöilleni kertoa, että susi on ankarasti rauhoitettu eläin. Suden saa kaataa vain erityisellä poikkeusluvalla. Poikkeusluvilla suden kaataneiden nimet ovat viranomaisten tiedossa. Siinä listassa ei ole minun nimeäni. Ilman lupaa suden taikka susia tappava henkilö syyllistyy oikeudenvastaiseen tekoon, jota tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena. Sen vuoksi on mielestäni varsin erikoista, että Arlinin face book profiilista kirjoitetussa viestissä kohdistetaan näin kova väite suoraan minuun kansanedustajana ja laillista metsästystä harrastavana kansalaisena.

Käsitykseni mukaan myös tässä tapauksessa todistelutaakka on minut sudentappajaksi nimittäneen viestin kirjoittajalla. Kirjoittajan tulee kyetä perustelemaan millä tavoin hän katsoo voivansa nimitellä minua sudentappajaksi ja tämän takia antaa lukijoiden ymmärtää minun syyllistyneen jopa metsästysrikokseen. Myös sudentappajaksi nimittäminen on hyvin vakava syytös ja se voi perusteettomana johtaa viime kädessä poliisitutkintaan.

Ymmärrän kyllä, että julkisuuden henkilön on kestettävä loanheittoa keskivertokansalaista enemmän, mutta jossain menee raja siinä, mitä saa kirjoittaa ja mitä on syytä jättää kirjoittamatta. Ja olipa väitteiden ja nimittelyjen kohteena kuka tahansa, on aiheellista kysyä, kuinka monta kertaa toisesta henkilöstä voi esittää perättömiä väitteitä ja nimittelyjä seuraamuksitta. Minun kohdallani raja alkaa olla nyt lähellä.

Elämä on liian arvokasta loanheittämiseen. En toivo sellaista tapahtuvan yhtään ainutta kertaa kenenkään kohdalla.

Rauhallista Loppiaista kaikille toivottaen

Reijo

……………..
LISÄTTY 6.1 klo 17.12

Tarkistin että ovatko kirjoituksessa siteeraamani viestit vielä face bookin susikeskustelussa. Totesin että ne on sieltä poistettu. Varmuuskopiot on kuitenkin tallessa ja hajautettuna usealle eri koneelle ja muistitikuille.

Reijo