KUNTAPOLITIIKKAA…

Sopimuksista

Vuoden 2012 kuntavaalien jälkeen paikkajako Vimpelin valtuustossa oli seuraava: Suomen Keskusta 8, Perussuomalaiset 5, haloo Vimpeli 5, Vasemmistoliitto 2 ja Kristillisdemokraatit 1

Vaalituloksen selvittyä järjestettiin kaikkien valtuustoryhmien keskinäinen neuvottelu jossa yksimielisesti päätettiin että Suomen Keskustan valtuustoryhmä saa kunnanvaltuuston puheenjohtajuuden ja kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtajuuden. Tasavahvat valtuustoryhmät PS ja haloo Vimpeli saavat kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtajuuden ja kunnanhallituksen puheenjohtajuuden.

Äänestäjien tahtoa kunnioittaakseen ja oikeudenmukaisuuden nimissä PS:n ja haloo Vimpelin valtuustoryhmät sopivat tuolloin keskinäisissä neuvotteluissaan jakavansa luottamuspaikat niin, että molemmille valtuustoryhmille jyvitetään yhtä monta luottamushenkilöpaikkaa. Näissä neuvotteluissa olivat mukana PS valtuutetut ja myös varavaltuutettu Takala.

Sovimme silloin että PS saa valtuuston ensimmäisen varapuheenjohtajuuden ja kunnanhallituksen puheenjohtajuuden ja haloo Vimpeli saa kunnanhallitukseen kaksi jäsentä.
Samalla kertaa sovimme myös että kahden vuoden päästä, eli 1.1.2015 vaihdamme paikat ”päikseen”.

Näin alkavalle kaksivuotiskaudelle haloo Vimpeli saa kunnanvaltuuston varapuheenjohtajuuden ja kunnanhallituksen puheenjohtajuuden ja PS kunnanhallitukseen kaksi jäsentä.

Tämä sopimus on ollut kaikkien valtuustoryhmien tiedossa jo kaksi vuotta. Käsitykseni mukaan kunnanhallituksen puheenjohtajana päättyvän kauden toiminut Takala olisi ollut valmis jatkamaan kunnanhallituksessa myös tulevalla kaksivuotiskaudella. Valtuustoryhmämme päätti kuitenkin 17.1.2015 pitämässään kokouksessa yksimielisesti antaa vastuuta myös muille valtuutetuille ja kierrättää kunnanhallituksen paikkoja. On syytä todeta että Takala ei, Hänelle lähetetystä kokouskutsusta ja pyynnöstäni huolimatta, halunnut tulla tuohon kokoukseen.

PS:n ja haloo Vimpelin valtuustoryhmät noudattavat vain kaksi vuotta sitten tekemäänsä keskinäistä sopimusta, eikä luottamushenkilöiden kierrättämiseen näin ollen liity mitään dramatiikkaa.

Suomen Keskustan valtuustoryhmän toiminta

Yllätyin kun Suomen Keskustan valtuustoryhmästä otettiin yhteyttä ja pyydettiin neuvotteluun kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen paikkajaosta. Yllätyin koska asia oli jo kaksi vuotta sitten sovittu. Minkä vuoksi jo sovitusta asiasta pitää neuvotella uudestaan?

Neuvotteluissa tuli ilmi että Suomen Keskusta tavoittelee nyt kunnanvaltuuston puheenjohtajuuden ohella myös kunnanhallituksen puheenjohtajuutta. Tällainen vaade tuli ainakin minulle yllätyksenä ja kansankielellä sanottuna ”suoraan puskista”.

Vimpelin kunnan tilanne on yleisesti tiedossa. Olemme ajautumassa kuntaliitosselvitykseen. Tätä taustaa vasten tarkasteltuna on perin erikoista lähteä hajottamaan kuntapäättäjien kesken vielä jollakin tavalla toimivaa konsensusta. Minun mielestäni yhteishenkeä pitäisi nyt vahvistaa kaikin käytettävissä olevin keinoin, eikä toimia niin että revitään auki jo sovittuja asioita ja päätöksiä. Nyt pelataan erittäin kovilla panoksilla ja suurella riskillä. Tällaiseen peliin minä en ainakaan ole valmis.

Vertaan tilannetta Suomen kohtalon hetkiin vuonna 1939. Silloin samaan poteroon mahtuivat patamusta kokoomuksen jäsen ja vuoden 1918 vankileiriltä selvinneen punaisen poika. Molemmilla oli yhteinen tahto – pitää Suomi itsenäisenä. Se antoi keskinäistä voimaa auttaa Kaveria vaikeissakin paikoissa.

Onneksi emme elä lähelläkään noita aikoja. Olemme kuitenkin tilanteessa jossa mitataan kuntapäättäjien kyky pitää kunta itsenäisenä. Itsenäisenä selviytyminen vaatii meiltä kuntapäättäjiltä samalla tavalla keskinäistä konsensusta – puoluerajoista riippumatta.

Myös minulta on kysytty halukkuutta lähteä tavoittelemaan Vimpelin kunnanvaltuuston puheenjohtajuutta. Olen torjunut ajatuksen kahdesta syystä. Ensimmäinen syy on tuo edellä selostettu sopimus. Pidän kiinni siitä mitä sovittu on. Toinen syy on eduskuntavaaliehdokkuuteni. Olen asettunut eduskuntavaaleihin ehdolle ja tarkoitukseni on tehdä mahdollisimman hyvä ja kattava vaalikampanja. Tiedän kokemuksesta mitä on kampanjointi ja väitän, että kampanjoinnin ja kuntaliitosselvityksessä olevan kunnan operatiivinen johtaminen eivät kerta kaikkiaan onnistu yhtä aikaa. Jompikumpi kärsii ja pahimmassa tapauksessa molemmat.

Hannu Takalan siirtyminen Suomen Keskustaan


Julkisuudessakin
olleen tiedon mukaan Hannu Takala on eronnut Perussuomalaisen puolueen jäsenyydestä ja Vimpelin valtuuston Perussuomalaisten valtuustoryhmästä.
Ennen Perussuomalaisiin siirtymistään Takala on kertomansa mukaan ollut Kansallisen Kokoomuksen jäsen. Perussuomalaisista Takala siirtyi Suomen Keskustan valtuustoryhmän jäseneksi.

Takalan ero PS valtuustoryhmästä on toki valitettavaa, mutta se on yksin Hänen henkilökohtainen ratkaisunsa jota valtuustoryhmämme kunnioittaa. Minuun Takalan lähtö koskee kovin, sillä olen tuntenut Hannun useita vuosia ja ystävystynyt Hänen kanssaan. Minä toivon vilpittömästi että Ystäväni Hannu on pitkän vaelluksen jälkeen vihdoin löytänyt poliittisen kotinsa.

Reijo