LUUTAHOMMIA…….

….Tunnetun sanonnan mukaan Pohojanmaalla viisaus asuu vanhoos naisis.

Sanonta lienee vuosikymmenten takaa, sillä tänä päivänä on vaarallista samassa lauseessa puhua naisesta ja iästä. Erityisesti silloin jos ikää määritellään sanomalla ”vanha”.

Pohjanmaalla on aina ollut viisaita naisia ja heidän suustaan on kuultu viisaita sanoja.

Eräs pohjalaisten naisten viisauksista kuuluu ”Lakase ensin lumi omilta rappusilta ja mee vasta sitten naapurihin”.

Tämä omien asioiden hoito ennen muiden menojen mestaroimista osoittaa sanojansa kykyä asettaa asiansa tärkeysjärjestykseen. Nykyään pitäisi kai puhua priorisoinnista.

Nuorempi polvi on autuaasti unohtanut omien rappusten siivoamisen ja mesoo surutta naapureiden tontilla, vaikka niillä omilla rappusillakin olisi luudalla töitä.

Asia selviää joka ilta TV -uutisia selaamalla. Me suomalaiset olemme tavattoman kiinnostuneita Kreikan vaaleista ja siitä miten siellä hallitusta kasataan ja mitä kukin ensitöikseen kansalle lupaa.

Ymmärrän tämän koska olemme lainanneet kreikkalaisille monta miljardia rahaa. Toki kiinnostaa se, maksetaanko lainaa takaisin.

Minä olen varma siitä että ei makseta. Toivon olevani väärässä.

Jos olen oikeassa, olisi meidän suomalaisten jo korkea aika pohdiskella kreikkalaisten ongelmien sijaan omia ongelmiamme ja ennen kaikkea niiden ratkaisuja.

Sanalla sanottuna – ottaa luuta omiin käsiin, omilla rappusilla.

En ymmärrä mikä vimma meillä on pitää kynsin – hampain kiinni Kreikan EU -jäsenyydestä. Eikö olisi helpompaa antaa Kreikan lähteä, kun lähtö ei sanottavasti ainakaan lisäisi meidän taloudellista tappiotamme.

Kreikasta kiinni pitäminen on taloudellinen riski joka kasvaa koko ajan. Ainakin siinä tapauksessa että me jälleen pumppaamme Kreikkaan lisää rahaa.

Kun me omassa maassa leikkaamme, supistamme, sopeutamme ja ulkoistamme, me samalla keräämme rahaa jolla autetaan muita taloudellisissa ongelmissa olevia EU maita.

Moni muistaa lennokkaat lohkaisut ”tulivoimasta” ja ”palomuurista” Kreikan pelastustöiden yhteydessä. Suutariksi jäivät molemmat. Kreikan romahdusta ei pysäyttänyt palomuuri eikä tulivoima. Ei, vaikka molempia yritettiin ja kalliilla hinnalla.

Tammikuu on tapansa näyttänyt ja lunta on muuallakin kun rappusilla. Moni henkilöautolla ajava on tuskastunut teiden surkeaan kuntoon. Lunta on ajoradoilla niin että paikoitellen on jo vaarallista ajaa. Moni on törmännyt tiellä olleeseen jäämöykkyyn ja rikkonut autonsa etumaskeja.

Postinjakajat eivät pääse laatikoiden viereen, kun lumivalli estää ajon. Tienpitäjän velvollisuus on hoitaa tiet niin, että liikennöiminen on turvallista ja ylipäätään mahdollista.

Kun soittaa tiepalvelulinjalle, todetaan että ongelma on tiedossa. Aura-autoa ei vain tiellä näy.

Talvi ei yllätä meitä suomalaisia. Yllätys on se että meillä ei enää näytä olevan rahaa hoitaa edes normaaliin talveen kuuluvia töitä.

Olemme säästäneet jälleen väärässä paikassa.

Joko vihdoin siirrymme luudan kanssa omille rappusille ja jätämme naapurin tontin rauhaan?

Reijo