MITÄ KIVÄÄRIN PIIPUSTA KASVAA?

Tasavallan presidentin mukaan kiväärin piipusta kasvaa vain kaaosta. Olen pitkälti presidentin kanssa samaa mieltä. Ainakin silloin jos kivääriä aiotaan käyttää vallankäytön välineenä.

Jos piippua liikutellaan ampumaradalla pahvitaulua kohden taikka erällä, on toiminnasta kaaos kaukana. Seuratkaa vaikka Kaisa Mäkäräistä.

Presidentti puhui Euroopan ja Suomen turvallisuudesta. Tilanne on vuodessa muuttunut melkoisesti. Euroopan laidalla soditaan ja kun siellä soditaan, on täälläkin oltava varuillaan. ”Se sitä on kovaa kulkemaan – salamasotaa kun on”, totesi Väinö Linnakin.

Presidentti oli huolissaan erityisesti uskottavasta maanpuolustuskyvystämme ja talouden haasteista. Kumpi on syy ja kumpi on seuraus?

Jos ja kun taloutemme syöksyy jyrkässä kulmassa, ei ole varaa kasvattaa puolustusbudjettia. Jos emme lisää puolustusmäärärahojamme, ei ole realistista puhua koko maan puolustamisesta.

On tehtävä valintoja. Kummasta päästä peittoa jatketaan, vai jatketaanko ollenkaan.

Korttipelissä saattaa joku pokerinaama onnistua bluffaamaan, mutta elävässä elämässä bluffi paljastuu armotta. Ei pidä uskotella muulle maailmalle että maamme puolustus on vankalla pohjalla jos se ei sillä ole.

Isoveli valvoo ja isoveli tietää turhankin tarkasti miten maamme makaa. Kun isoveli laskee että uni on riittävän syvää, saatamme jonakin aamuna herätä naapurin nauruun.
Enkä nyt tarkoita talonmies Pikkaraista.

Minä olen valmis lisäämään rahaa puolustukseen, mutta sillä ehdolla että joka euro käytetään taiten. Jokaisen hankinnan on kestettävä kriittinen tarkastelu. Meillä ei enää ole varaa ostaa sitä, tätä ja tuota jos hankinnat eivät ole aivan välttämättömiä.

Samalla tavalla suhtaudun jo olemassa olevan materiaalin hävittämiseen ja tuhoamiseen. Meillä poltetaan valtava määrä A- tarvikkeita ihan sen takia että niiden parasta ennen päiväys on vanhentunut.

Meillä puretaan, tuhotaan ja hävitetään käyttökelpoisia rakenteita, ihan vaan sen takia että niistä on rakenneuudistuksen yhteydessä päätetty luopua.

Tuskin kukaan osasi ennustaa rakenneuudistuksesta päätettäessä mitä Euroopan ja Suomen rajoilla tapahtuu syksyllä -14. Jos nykyinen meno olisi ollut tiedossa, olisiko rakenneuudistus toteutettu toisin. Joitakin varuskuntia olisi varmasti lakkautettu, mutta olisiko Lakeuden lukkoa (Lentosotakoulua) lyöty lihoiksi.

Kansan keskuudessa puhutaan usein upseerikunniasta. Tuolla sanalla on Pohjanmaalla huono kaiku. Tarinoiden mukaan eräiden upseereiden keskinäinen kilpailu olisi Karjalan kannaksella maksanut sotilaidemme verta.

Jos jo päätetty rakenneuudistus toteutetaan ”kun kerran on päätetty” pelkästään sen takia että kenenkään ei tarvitse pyörtää sanojaan taikka tekemäänsä päätöstä, ollaan erittäin hankalassa tilanteessa. Ääritapauksessa myös tämä voi maksaa verta.

Jätin 10.12.14 hallituksen vastattavaksi Kauhavan lentokoulutustukikohdan jatkokäyttöä ja Kansallista lentokoulutuskeskusta koskevan kirjallisen kysymyksen.

”Onko puolustusministeriössä aloitettu Eero Pyötsiän työryhmän selvityksen perusteella jatkoselvitystyö Suomen kokonaisvaltaiseksi lentokoulutusstrategiaksi, jonka tavoitteena on saada synergiahyötyjen kautta säästöjä sinänsä kalliiseen toimintaan muodostamalla maahan yksi valtion tukema lentokoulutuskeskus,
Mikäli jatkoselvitystyötä ei ole vielä aloitettu, niin onko ministerin mielestä aiheellista aloittaa kyseinen selvitystyö ja keskeyttää Kauhavan rakenteiden purkutoimet toistaiseksi vai ollaanko Kauhavan tukikohdasta todella luopumassa niin, ettei sinne suunnitella tukeutumista edes poikkeusoloissa,
aiotaanko ilmavoimien lentotoimintaa tukevat lennonvarmistusjärjestelmät, pysäytysjärjestelmät ja suojatilat purkaa ja maisemoida tai myydä romuksi ja onko aloitettu virallisia keskusteluja sotilasilmailuyhteistyöstä Itämeren maiden tai Pohjoismaiden välillä?”

Ministeri Haglund vastasi kysymykseeni 31.12.14.

Vastaus on pitkä, enkä liitä sitä tähän kokonaan, otan ainoastaan meille pohjalaisille tärkeän kohdan:

”Kauhavan sotilaslentoasemasta luopuminen tarkoittaa sitä, ettei puolustusvoimat jatkossa enää vastaa kentän ylläpidosta, kehittämisestä ja varautumisesta poikkeusoloihin. Lentoaseman kiinteä lennonvarmistusvalojärjestelmä, sisältäen kiitotievalot ja rullaustienvalot sekä lähestymislinjan valot ja niiden edellyttämät säätimet, ovat edelleen puolustusvoimien omaisuutta. Mikäli Kauhavan varuskunnan rakenteiden uusi yksityinen omistaja ei halua ylläpitää lentotoiminnan edellyttämää infrastruktuuria, puolustusvoimat purkaa kaikki hallinnassaan olleet lennonvarmistusjärjestelmät. Samoin kiitotien molemmissa päissä olevat pysäytysverkot ja kiitotiellä oleva pysäytysvaijerijärjestelmä tullaan purkamaan. Materiaalin jatkokäsittely on vielä avoinna odottaen uuden omistajan ratkaisua. Puolustusvoimien vaihtoehtoja ovat myydä lentotoimintaan liittyvä materiaali uusille omistajille tai toteuttaa purkaminen suunnitellusti kesäkuuhun 2015 mennessä”

Presidentti totesi turvallisuutemme suurena haasteena olevan resurssipulan. Nykyisellä puolustusbudjetilla ei Hänen mukaansa enää voida ylläpitää uskottavaa maanpuolustusta.

Lienee ihan perusteltua kysyä; onko maanpuolustuksemme etu purkaa, hävittää ja tuhota toimiva lentotukikohta ja sen toimivat kymmenien miljoonien arvoiset laitteet ja rakenteet ja rakentaa toisaalle lisää samanlaisia laitteita ja rakennuksia?

Jossain vaiheessa paljastuu Tikkakosken rakenteiden kustannukset ja ehkä silloin myös kyseenalaistetaan toiminnan järkevyys.