RAHAA ON….MUTTA MIHIN SITÄ KÄYTETÄÄN

Jos mielipidekirjoituksia on uskominen – ja miksei olisi – menee kansalla todella huonosti. Kuilu menestyvien ja kelkasta putoavien välillä levenee ja syvenee hirmuista vauhtia.

Jos kuilua ei kurota umpeen, saattavat vuoden 1918 tapahtumat toistua. Siihen ei tällä maalla enää ole varaa!

Jos ja kun tästä aiheesta kirjoittaa, lyödään populismin lekalla ja lujaa. Otan riskin ja kirjoitan.

Suomalaiset sairastavat edelleen. Sairastaminen ja tervehtyminen yleensä aiheuttavat kuluja. Aiemmin on kulut pääsääntöisesti maksettu, mutta viime vuonna jäi sairaalamaksuja maksamatta yli 40% edellisvuotta enemmän.

Luit aivan oikein. Valtakunnanvoudinvirasto on näin ennakoinut.

Kun ihmisellä ei ole enää varaa maksaa edes sairaalamaksujaan, on jotain pahasti pielessä.

Ongelma ei ole enää siinä että potilas ei kykenisi maksamaan sairaalalaskuaan, vaan ongelmat alkavat jo sairaalan ulko-ovella.

Täällä Pohjanmaalla sai eräs nuorimies (12v) päähänsä avo -haavan. Äiti oli kuljettanut verta vuotavan pojan paikalliseen terveyskeskukseen, jonka ovelta parivaljakko oli lehtitietojen mukaan käännytetty pois ja kehotettu menemään maakuntakeskukseen tikattavaksi.

Kolikolla on tässä(kin) vähintään kaksi puolta.

Pohditaampa asiaa ensin potilaan kannalta. 12 -vuotiaalla pojalla on päässään avo -haava. Haava vuotaa. Lääketieteen opintoni ovat jääneet muutamaan ensiapukurssiin, joten laajemmat diagnoosit ja latinan kielen jätän pois.

Kotimaan kielellä totean että rättiä päähän ja äkkiä. Minun tulkintani mukaan haava olisi pitänyt ainakin tutkia ja tarvittaessa ommella. Ehkäpä rtg -kuvakin olisi ollut tarpeen.

Näin toimien pojalle ja saattajana toimineelle Äidille olisi tullut hyvä mieli ja tunne siitä että meistä pidetään huolta.

Tasapuolisuuden nimissä muutama kommentti sieltä oven toiselta puolelta.

Jos saamani tieto on oikea, oli terveyskeskukseen meno ajoittunut juuri sulkemisaikaan. Eli oli todella epäonnea ajoituksessa.
Vahinkohan ei tule kello kaulassa, joten ajoitukselle ei saa mitään. Näin vaan kävi tällä kertaa.

Minä tunnen kymmeniä sairaanhoitajia ja lähestulkoon saman verran lääkäreitä. Minun tuntemillani terveydenhuollon ammattilaisilla on erittäin korkea työmoraali ja hirmuinen venymistahto ja -kyky.

Kun nuori potilas käännytettiin ovelta, oli siihen joku syy. Syynä voi toki olla se, että oli kyseisen terveyskeskuksen sulkemisaika ja johonkin on raja vedettävä ovien sulkemisella.

Tämä ovien sulkemisaika ei taida riippua terveyskeskuksen henkilökunnasta, vaan kyseisen kaupungin poliittisten päättäjien tietoisesta valinnasta. Meillä Järvi-Pohjanmaalla on sama juttu. Myös täällä ovat poliitikot päättäneet koska Alajärven terveyskeskuksen ovet laitetaan kiinni ja ovelle tulija käännytetään Seinäjoelle.

Kyse on Ystävät hyvät rahasta ja tarkemmin sanottuna sen rahan puutteesta! Siitä on kysymys, eikä se kiertelemällä muuksi muutu.

Jos olisi riittävästi rahaa, olisi moni terveyskeskus auki 24/7. Ei siis syyllistetä potilaita eikä hoitajia vaan meitä poliitikkoja.

Kroonisesta rahapulasta kertoo myös seuraava esimerkki:

Kotonaan yksin asuva 90 -vuotias sotaveteraani oli kaatunut ja Häneltä oli murtunut lonkka. Veteraanilla on myös muita korkean iän mukanaan tuomia vaivoja ja sairauksia. Tämän takia Hän ei enää pärjää yksin kotonaan. Omaiset toivovat veteraanille paikkaa johonkin laitokseen, jossa Hänestä huolehdittaisiin asianmukaisesti.

Paikkaa ei kuitenkaan löydy. Tilanteesta tuskastunut veteraani oli todennut että Hän alkaa ymmärtää itsemurhan tehneitä ihmisiä.

Erityisen pahalta tuntuu lukea että monta kertaa kotonaan ja jopa sairaalan aulassa kaatuneelle sotaveteraanille tarjotaan kotona-asumisen turvaamiseksi suojakypärää.

Kuvitelkaa että mies joka on teräskypärä päässä taistellut vuosikausia rintamalla, joutuu omassa kodissaan pitämään suojakypärää ja ilmalla täytettäviä housuja jotta ei kaatuillessaan loukkaisi itseään.

Meillä on eläinsuojeluvaltuutettuja ja tasa-arvovaltuutettuja. Myös maahamme pakolaisina tulevien oikeuksista huolehditaan ihan viranomaismääräyksin mutta meillä ei ole ketään joka pitäisi maamme Kunniakansalaisista huolta.

On tämä yhteiskunta alas vajonnut…

Nyt se populistinen osuus:

STT uutisoi että DNA-tutkimus nousee keskeiseen osaan myös luonnossa elävien villien koirasusien tunnistamisessa. Suomi aloittaa Ruotsin tapaan susien virtsanäytteiden keruun talvisin. Nyt DNA:ta etsitään ulostenäytteistä joita on hankala löytää.

Meillä on kuulkaas rahaa keräillä ja tutkia susien kusia, mutta ei hoitaa omia sotaveteraanejamme.

Sanon toisen kerran että on tämä yhteiskunta alas vajonnut…

Reijo