VÄÄRIN ÄÄNESTETTY….

Eilen uutisoitiin kouluissa järjestetystä nuorisovaalista.

Vaasan vaalipiirissä minä olin kuulemma kerännyt suurimman äänimäärän. Kakkosena edustajakollega Tuomo Puumala ja kolmantena Juha Mieto.

Minä olin yllättynyt saamastani äänimäärästä. Äänimääräni taisi yllättää monen muunkin.

Joku luonnehti äänestystä pelleilyksi ja tuli näin halventaneeksi  puheellaan nuoria äänestäjiä. Minä en halventamiseen sorru, sillä elämä on minulle opettanut että ketään ei pidä halventaa eikä halveksua. Ei nuoria eikä vanhoja.

Ylpeys ja korskeus käyvät lankeemuksen edellä. Minun on vaikeaa käsittää minkä takia nuoriso olisi äänestyskäyttäytymisellään halunnut pelleillä Miedon, Puumalan taikka Hongiston kanssa.

Minä arvostan erittäin korkealle ”nykynuorison” ja pidän itsestään selvänä että he äänestäessään tiedostivat kenelle äänensä antoivat.

Samalla tavalla uskon varttuneempienkin tekevän. Vai väittääkö joku että ihmiset äänestelevät ihan vaan satunnaisesti ehdokkaita miettimättä sitä millainen äänestyksen kohde on.

Minä olen käynyt monta hyvää ja perinpohjaista keskustelua nuorten ja varttuneempien äänestäjieni kanssa.

Nuorten kanssa keskustelut ovat useimmiten koskeneet heidän liikennöimismahdollisuuksiaan. Esimerkiksi on noussut kirjallinen kysymykseni KK 683/2013 Kuljettajatutkinnon ajokokeen suorittaminen Alajärvellä.

Kysymys löytyy vasemmalta kohdasta Kirjalliset kysymykset numerolla 46.

Kuljettajatutkinnon ajokokeen suorittaminen oli päätetty lopettaa monilla paikkakunnilla mm. Alajärvellä ja Lapualla.

Tämä oli kova isku Järviseudun ja Keski-Pohjanmaan nuorille. Jos ”inssiajo” olisi siirretty Seinäjoelle ja Kokkolaan, olisi ajoharjoittelu tullut kalliimmaksi ja ajoharjoittelumatkat tietenkin pidentyneet.

Sanalla sanottuna kortille olisi tullut enemmän hintaa ja sen hankkiminen olisi tullut työläämmäksi.

Tein asiasta kirjallisen kysymyksen ja neuvottelin ministeri Kyllösen Kanssa. Lopputulos oli se että Trafin esitys peruttiin ja kuljettajatutkintoja voidaan edelleen suorittaa mm. Alajärvellä.

Tästä sain kymmeniä positiivisia palautteita alueen nuorilta.

Toisena nuorisoa puhuttaneena esimerkkinä nostan kirjallisen kysymykseni KK 178/2013 vp Pienen henkilöauton muuttaminen mopoautoksi.

Tämäkin kysymys vastauksineen on luettavissa tuosta vasemmalla olevasta palkkirivistöstä.

Moni mopoautoiässä ollut soitti, tekstasi ja laittoi sähköpostia. Yleensä viesti alkoi sanoilla ” no on hyvä että joku ihan oikeesti ajaa nuortenkin asiaa”

Jotkut viestit olivat lyhyitä ja napakoita, jotkut pitempiä ja perusteltuja. Yhtä kaikki jokaisessa viestissä ilmaistiin kiitollisuus siitä että joku vihdoin ja viimein ajaa myös niiden nuorten asiaa jotka eivät vielä ole edes äänestysiässä.

Yleensä asioiden tärkeysjärjestys tuppaa noudattelemaan äänestysikää.

No minä tunnustan että kahden jo aikuistuneen pojan isänä ja liian monta kuolonkolaria tutkineena ajattelin nuorten turvallisuutta ja tietenkin nuorten isän ja äidin huolta silloin kun oma lapsi lähtee muovisella mopoautolla liikenteen sekaan.

Jollakin tavalla nuorisovaalin äänestäjiä saattoi tyydyttää myös kirjallinen kysymykseni KK 930/2012 vp Ammatillisten koulutuspaikkojen vähentäminen.

Nuorille ja nuorten vanhemmille on tärkeää että toisen asteen koulutuspaikkoja on mahdollisimman lähellä kotia, jotta voi opiskelussaan tukeutua kotiin.

Jää monta murhetta pois ja säästyy rahaa kun ei tarvitse vuokrata opiskeluajaksi asuntoa.

Minä uskon että nuoret äänestivät harkintansa perusteella ja kiitän jokaista minua äänestänyttä nuorta. Toivon että voin myös tulevaisuudessa auttaa nuoria ja nuoren mielisiä elämän myötä ja vastamäessä.

Reijo