VASTUSTATKO VASTARINTALIIKETTÄ?

Äärioikeisto järjesti Jyväskylässä mielenosoituksen ja rallikansa Neste -rallinsa. Molemmat työllistivät poliisia.

Oikeiston mielenilmaus karkasi käsistä ja muuttui väkivaltaiseksi. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan ainakin kolmea henkilöä on pahoinpidelty. Poliisi oli paikalla minuutissa, keskeytti väkivallan ja lopetti mielenosoituksen.

Poliisi toimi nopeasti ja ammattitaidolla. Ei jääty vatuloimaan ja ihmettelemään tilanteen kärjistymistä vaan toimittiin heti ja näin saatiin rajattua vahingot mahdollisimman vähäisiksi. Hyvä ME!

Kaikki ei sujunut suunnitelmien mukaan myöskään Neste –rallissa, sillä poliisi joutui jälleen puuttumaan kymmenien katsojien ja ainakin yhden MM kilpailijan ylinopeuteen. Osa kaahaavista katsojista oli tainnut sekoittaa faktan ja fiktion. Sekaisin olivat menneet katsojan ja kilpailijan roolit.

Siirtymätaipaleella ylinopeutta ajaneella kilpailijalla puolestaan oli ollut mitä ilmeisimmin vaikeuksia orientoitua aikaan ja paikkaan, eli hahmottaa koska ollaan aidatulla kisaradalla ja koska sompaillaan muun liikenteen seassa aitaamattomilla ajoradoilla. Hämmästelen tätä, sillä kuljettajan kuppijakkaran vierellä istuu yleensä ammattitaitoinen kartanlukija, jonka nyt ainakin pitäisi tietää missä auto liikkuu ja mihin mutkaan ja hyppyyn saa milläkin nopeudella ajaa.

Jos kilpurin paikannus ei onnistu näilläkään nuoteilla, on auton kierrosluku- ja öljynpainemittarin väliin vielä tungettava navigaattorikin josta kisareitin jälkeen kuuluu napakalla naisen äänellä, OLET SAAPUNUT PÄÄMÄÄRÄÄN. Jos kuljettaja tästä huolimatta ajaa edelleen urku auki eikä kartturikaan reagoi ruutulippuun, kajahtaa kojelaudasta pomminvarmasti ”KÄÄNNY TAKAISIN MIKÄLI MAHDOLLISTA”

Luulisi noilla opeilla selviävän ilman aika- ja muita sakkoja.

Kun rallin palkinnot on jaettu ja paluuliikenne alkaa, kirjataan vielä monta ylinopeussakkoa ja moni kaahaa korttinsa hyllylle ihan vaan sen takia että jää tilanne päälle.

Jälkipyykkiä pestään ainakin äärioikeiston väkivaltaiseksi kääntyneen mellakan osalta.

Syytä olisi ruotia myös autoilua ja etenkin viimeaikoina lisääntyneitä – henkilöautolla rekan keulaan – tilanteita, joissa tavallisesti se henkilöautossaan yksin ollut kuljettaja menehtyy välittömästi.

Mikä ajaa ihmisen noin epätoivoiseen tekoon? Mikä ajaa ihmisen mellakoimaan kadulle? Mistä nämä lieveilmiöt kertovat? Miten näihin tulee puuttua jotta vältymme lisäuhreilta?

Itsetuhoiseen käyttäytymiseen on varmaan monta syytä, mutta uskon että myös yhtymäkohtia löytyy.

Talouden alamäki lisää työttömyyttä. Monissa kunnissa ja kaupungeissa on vaikeuksia saada lääkärille aikaa. Kiven alla tuntuvat olevan erityisesti mielenterveyden palvelut. Juuri ne joita itsetuhoinen eniten kaipaa.

Yhteiskunta näyttää jakautuvan yhä selkeämmin hyvä- ja huonompiosaisiin. Hyväosaiset porskuttavat vauhdilla eteenpäin ja osa todella hyväosaisista eläkeläisistä muuttaa maihin joissa tulija saa 10 vuoden verovapauden.

Kun kotosuomessa vaaditaan palkkamalttia ja puhutaan yhteiskuntasopimuksesta, ottavat vuorineuvokset golf- ja tennismailansa ja lähtevät verovapaaseen etelän lämpöön.

Mielestäni ei ole mikään ihme että tällaisiin uutisiin kyllästyneet nuoret lähtevät kaduille. Pikemminkin ihme on että liikehdintää ei ole tapahtunut jo aiemmin.

Uskon että suurin osa mielenosoittajista kävelee kaduilla rauhanomaisin aikein, vilpittömänä tarkoituksenaan kansalaisoikeuteensa turvaten osoittaa mieltään epäkohtia vastaan.

Valitettavasti mukana on myös heitä joiden tarkoituksena on vain ja ainoastaan aiheuttaa epäjärjestystä ja häiriöitä. Tällaiset kiihkoilijat ja agitaattorit toimivat usein ennalta suunnitellulla tavalla ja provosoivat muita kulkueessa olijoita jopa väkivaltaan.

On surullista ja erittäin valitettavaa että jokaisen kansalaisen oikeudeksi säädettyä kokoontumis- ja mielipiteenilmaisun vapautta käytetään näin törkeällä tavalla hyväksi väkivallantekoja suunniteltaessa.

Jyväskylän tapahtumista huolimatta me emme saa rajoittaa taikka kaventaa mielipiteenilmaisun- ja kokoontumisenvapauttamme, emmekä alistaa niitä väkivallantekojen välineiksi. Sen sijaan meidän pitää jyrkästi torjua kaikenlainen mellakointi ja väkivallanteot.

Kenelläkään ei ole oikeuttaa käyttää väkivaltaa toista ihmistä kohtaan. Ei millään perusteella, eikä missään tilanteessa.

Se mikä näyttää olevan jo normaalia toimintaa Etelä-Euroopassa ja jopa Ruotsissa, ei saa olla normaalia toimintaa meillä Suomessa.

Niin avoimia ja kansainvälisiä meistä ei saa koskaan tulla että me monikulttuurisuuden hengessä otamme avosylin vastaan ulkomailta vielä mellakan mallitkin.

MINÄ AINAKIN VASTUSTAN.