MITÄHÄN SITÄ TEKIS..

….Miettii tavallinen kantasuomalainen Mummo kun katselee TV:n iltauutisista pakolaisten parveilua kotimaan kamaralla.

Hyväsydäminen Mummo ottaa käteensä sukkapuikot ja seitsemän veljeksen lankaa ja alkaa kutoa sukkia hätää kärsiville pakolaisille. Mummo haluaa auttaa.

Tyhjää liike- ja hallitilaa omistava toimitusjohtaja pohtii tiloilleen järkevää käyttöä. Bisnesmiehenä hän laskee että kun yksi majoittuja tuo firmaan 40 euroa vuorokaudessa, sata majoittujaa tuo kuukausittain mukavan tilin, muuten tyhjänpanttina oleville tiloille. Hänkin haluaa ”auttaa”.

Kuntapäättäjä tuskailee mitä tehdä lakkautetuille koulurakennuksille. Naapurikuntaan perustetaan hätämajoituskeskus ja sellaista kaavaillaan hänenkin kuntaansa. Yleinen mielipide on vastaan, mutta puolustajiakin on. Mitähän tässä tekisi että uusisi valtuustopaikkansa seuraavissa kuntavaaleissa. Hän ajattelee lähinnä omaa vyötärönseutuaan.

Metsuri kaataa hankintahakkuutyömaalla kolmentukin mäntyä hyvässä terässä olevalla moottorisahalla ja miettii että jo on kumma juttu tämä äkkiä ilmennyt pakolaistulva.

Metsien mies on seuraillut satunnaisesti maailman tapahtumia ja muistelee että Irakissa ja Iranissa on tapella nujuutettu vuosikymmeniä. Aina on joku ollut jonkun kurkussa ja hieta on vaan pölissyt. Väki on siitä huolimatta pysynyt maan rajojen sisäpuolella.

Mikä on saanut tällaisen kansainvaelluksen aikaiseksi? Kun ketju haukkaa ahneesti jo lähes kaatokolon reunaa ja pitopuukin meinaa katketa saman tien, äkkää mies mistä turvasaapas puristaa.

Mieleen muistuu jo parin vuoden takaiset tapahtumat Kaukasuksella ja niitä seuranneet pakotteet ja vastapakotteet ja vastapakotteiden torjuntatoimet.

EU yritti kyykyttää Venäjää laatimalla listan henkilöistä joilla ei ole asiaa EU maiden kamaralle. Venäjä laati listan länsimaisista elintarvikkeista joita ei saa tuoda Venäjälle. Muutama muukin manööveri suoritettiin – ”molemmin puolin”.

Tilanne taisi mennä kokolailla tasan. Tai ainakin siltä se näytti.

Nyt on Eurooppa polvillaan pakolaistulvan edessä. On outo yhteensattuma.

Niin kun sekin että lähes tyvenenä päivänä tuli jostain tuulenpuuska joka pyörähytti kaatumaisillaan olevan puun kokonaan väärään suuntaan ja konkelohan siitäkin tuli.

Kaikenlaisia konkeloita sitä joutuu selvittelemään. Kokenut metsuri muistaa oppi-isänsä neuvon – älä ikinä yritä laukaista konkeloa lyöttämällä siihen lisää puita. Se on vaarallista. Metsuri miettii vain omaa turvallisuuttaan ja se on ihan oikein.