PILKUN VIILAUSTA

Toissapäivänä (2.9) pamahti sähköpostiin Tukesin ammattilaistiedote ”Työ- ja elinkeinoministeriö on korjaamassa patruunoiden kotisäilytystä koskevaa sääntöä”.

Sääntöä oli muutettu 1.9 voimaan saatetulla asetuksella, eli tämän kuluvan kuun alusta piti kaikkia ampuma-aseen patruunoita säilyttää sellaisessa lukitussa kaapissa jonka palorasitus kestää vähintään 30 minuuttia.

Myös nykyisen lain aikana patruunat ja ruuti on pitänyt säilyttää lukon takana ja ”riittävän huolellisesti ja varovaisesti” jotta ne eivät joudu asiattomien haltuun.

Tätä vanhaa sääntöä pidän erinomaisena ja toimivana.

Nyt TEM:n viranhaltijat olivat päättäneet tiukentaa kotisäilytyksen vaatimusta tuon paloturvan osalta, tiedottamatta siitä liiemmälti etukäteen.

Ongelma oli nyt siinä että asetus tuli voimaan 1.9 ja siitä tiedotettiin 2.9 jolloin kaikkien ”selvännäkijöiden” olisi tietenkin pitänyt ennakolta hankkia asetuksen vaatima säilytyskaappi.

Minulla soi puhelin, tekstiviestejä pimputteli jatkuvasti ja sähköpostikin oli väliin tukossa.

Kaikilla kysymys että mitä ihmettä siellä Helsingissä oikein huseerataan!!!

Ylenmääräisen kyselytulvan keskellä alkoi jo verenpainekin nousta. Ilman kyselyjäkin olisin pitänyt vaatimusta täysin kohtuuttomana ja ylimitoitettuna, mutta kyselyjen siivittämänä menin ase- ja patruunakaapilleni ja kaivoin esille kaksi 22 Short kaliiberin patruunaa. Asetin patruunat mittakaavastakin käyvälle ruutupaperille ja varmuuden vuoksi laitoin patruunoiden viereen rullamitankin.
Nappasin kuvan ja lähetin sen mm. Tukesiin saatekysymyksellä että miten perustelette sitä että nämä kaksi patruunaa pitää säilyttää kaapissa jonka palorasitus on vähintään 30 minuuttia.

Toki yksikin patruuna pitää säilyttää lukitussa paikassa ja se on hyvä ja perusteltu vaatimus, mutta uudessa asetustekstissä puhuttiin monikossa, siis useammasta kun yhdestä patruunasta.

22shortit

Kuvasta selviää kuinka vaarallisista ja räjähdysherkistä tuotteista on kyse!

Lähetin muutaman sähköpostin ja soitin muutaman puhelun.

Iltapäivällä levisi Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote jossa todettiin että patruunoiden kotisäilytystä koskevaa sääntöä muutetaan.

Tiedotteessa todettiin tarkoitus on palauttaa patruunoiden kotisäilytystä koskeva säännös entisenlaiseksi vielä syyskuun aikana ja uuden asetuksen lisävaatimuksista luovutaan.

Muutos johtui ministeriön saamasta runsaasta palautteesta.

Minä olen tukemassa hallitusta ja erityisesti normien- ja erilaisten ylimääräisten säännösten purkamisen osalta. Jos TEMn asetus olisi survottu surutta läpi, olisi ainakin minun uskoni ollut normipurkuun koetuksella.

Nyt arkijärki syrjäytti ministeriön virkamiesten sorvaaman asetustekstin.

Reilu tunnustus Työ- ja elinkeinoministeriölle siitä että asiaan reagoitiin erittäin ripeästi ja ennen kaikkea tunnustus siitä että ministeriön viranhaltijat pyörsivät päätöksensä.

Kiitokset myös kaikille muille asiaan vaikuttaneille!

Muistamani mukaan tällaista ei ole tainnut juuri aiemmin tapahtua. Tästä lähtee se normien purku…