KIVITUPUSTA……

Kymmenet järviseutulaiset ovat kysyneet mielipidettäni kylpylä Kivitipun muuttamisesta pakolaiskeskukseksi.

Kun kymmenet ovat kysyneet, uskon että moninkertainen määrä myös miettii samaa asiaa. He eivät vain ole kysymystään esittäneet.

Lienee paikallaan kertoa kantani Teille kaikille.

Kysymyksiä ei ole tullut pelkästään Lappajärveltä, vaan kaikista järvipitäjistä. Tästä voi päätellä kylpylän merkityksen koko seutukunnalle, aina maakuntakeskuksia myöten.

Ei ole salaisuus että minä ylipäätään pidän nykyistä maahanmuuttopolitiikkaamme löperönä.

Löperö on jämptin ja jämäkän vastakohta!

Tämän löperön maahanmuuttopolitiikan seurauksena maahamme tulee päivittäin satoja turvapaikkaa hakevia. Moni kysyy miksi juuri Suomeen.

Kysymyksen voi esittää myös käänteisenä -miksi ei Suomeen, sillä Suomessa saa turvapaikan hakija paremmat rahalliset etuudet kun esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa taikka Tanskassa. Lehtitietojen mukaan turvapaikka myös myönnetään täällä suuremmalla todennäköisyydellä.

Maailmalla leviää kuvia Suomesta jossa turvapaikan hakijoita kohdellaan hyvin – majoituskin on paikoin ihan kylpylä tasoa.

Tulijoita siis on, mutta uskon ja toki toivon että tulevaisuudessa tulijoiden määrä vähenee. Kun samaan aikaan tehdään jo maassa oleville selvityksiä joista osa johtaa kielteiseen päätökseen ja henkilö palautetaan tulomaahansa, vähenee majoitustarve luonnollisesti nykyisestä.

Käsitykseni mukaan Suomeen tulleet ja täältä turvapaikkaa hakevat henkilöt pyrkivät sijoittumaan sellaisiin kaupunkeihin joissa jo on muita samalta alueelta tulleita henkilöitä. En pidä todennäköisenä että Kauhavan ja Lappajärven keskukset olisivat toiminnassa 2-3 vuotta kauempaa. Voin olla väärässä, mutta ennustan näin.

Kylpylä Kivitippu on brändi joka tunnetaan jo varsin laajalti. Brändääminen ei ole halpaa eikä kovin nopeaakaan puuhaa, joten nimen eteen on kulutettu markka ja euro poikineen.

Se mikä on kovalla työllä ja vaivalla rakennettu, voidaan tuhota muutamassa päivässä taikka pahimmassa tapauksessa yhdellä päätöksellä.

Kivitipulle taisi käydä juuri näin.

Kylpylän ympärille on rakennettu muita palveluja maan kuulua golf kenttää myöten. Hotellin naapurina on kymmeniä kovalla rahalla ostettuja lomaosakkeita. Tässä vaan muutamia poimintoja Lappajärven Helmen kylkiäisinä olevista toiminnoista.

Jokainen voi pohdiskella millainen vaikutus noilla oheistoimilla on ollut Lappajärven kuntaan ja kunnan talouteen, siis Lappajärven veronmaksajille. Minä uskon että Lappajärven kunta on hyötynyt merkittävästi matkailijoista ja golffareista, kesäteatteria unohtamatta.

Ennustan edelleen että vaikka toiminta hotellihuoneissa vilkastuu muutamaksi vuodeksi, käy hotellin ympärillä päin vastoin. Jos ennustukseni käy toteen, on paikallaan kysyä mitä jäi seikkailusta käteen.

Lappajärven kunta on tukenut merkittävästi kylpylähanketta ja saanut siitä myös tuloja. Nyt kylpylän omistaja ”kiittää” kuntaa muuttamalla liiketoimintaideaansa ja kääräisemällä parin- kolmen vuoden aikana valtiolta pikavoitot kukkaroonsa ja kunta jää ”nuolemaan näppejään”.

Erikoista toimintaa, sanon minä.

Entäpä tulevaisuus? Mitä luulette tapahtuvan sen jälkeen kun viimeinenkin pakolainen on poistunut kylpylän sviitistä? Miltä sviitti ja muut huoneet näyttävät?

Noh kohteliasta lienee todeta että rakenteissa näkyy elämisen merkit, ei sen enempää.

Kun näitä ”elämisen merkkejä” on, niin mitä kiinteistön omistaja tekee?

Uskon että jälleen käydään kunnan kukkarolla ja yritetään saneerata huoneita johonkin muuhun käyttöön ja jollakin toisella brändillä. Entinen ei taida enää oikein myydä.

Kalliiksi tulee!

Lehtitietojen mukaan yrittäjällä oli valittavanaan joko yrityksen ajo konkurssiin taikka siirtyminen pakolaisbisneksen puolelle. Uskon että kumpikaan vaihtoehto ei ollut yrityksen johdolle mieluisa.

Minä olisin katsonut elämää hieman pitemmällä aikajanalla ja valinnut konkurssin ja säilyttänyt tällä tavalla hyvän brändin.