SANOMALEHTI KALEVAN JUTTU…

”Tiistai 24.11.2015
14-vuotias tyttö raiskattiin Kempeleessä – kaksi otettu kiinni
14-vuotias kempeleläinen tyttö raiskattiin Kempeleen Asematiellä maanantai-iltana kello 22.30 aikaan.

Poliisin mukaan kaksi ulkomaalaistaustaista miestä oli käynyt tyttöön käsiksi ulkona, ja ainakin toinen miehistä oli raiskannut hänet.

Paikalle oli sattumalta tullut kaksi paikkakuntalaista miestä, jotka soittivat paikalle apua.

Poliisin koirapartio seurasi tekijöiden jälkiä asunnolle. Asunnosta otettiin kiinni kaksi alle 18-vuotiasta miestä.

Rikoskomisario Seppo Leinosen mukaan kiinniotto sujui rauhallisesti. Miehiä epäillään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Epäiltyjen kansallisuuteen tai heidän maassaolon syyhyn en voi ottaa kantaa, Leinonen sanoo.

Asian esitutkinta on aloitettu, mutta tapahtumien tarkka kulku ei ole vielä selvillä. Leinosen mukaan epäiltyjä ei vielä tiistaina aamupäivällä oltu kuultu.”
…………………………………………..

Kalevan jutusta ei ilmene millä perusteella miehet ovat maassa. Mahdollisuuksia on monta. He voivat olla maahan tulleita turvapaikan hakijoita taikka he ovat voineet olla maassa jo pitemmän aikaa. On myös mahdollista että he ovat jo Suomen kansalaisia. Koska taustaa ei kerrota, en lähde heidän asemaansa arvailemaan.

Jos henkilöt ovat jo Suomen kansalaisia, esitutkinta ja muu prosessi etenee ilmeisesti vakiintuneen käytännön mukaan.

Asia saattaa mutkistua jos he eivät vielä ole Suomen kansalaisia. En tietenkään kansanedustajana voi ottaa kantaa esitutkintaan, mahdolliseen syyteharkintaan ja sen seurauksiin. Se prosessi kuuluu viranomaisille.

Otan kantaa siihen mikä kuuluu meille kansanedustajille, eli tällaisten tekojen mahdollisimman tehokkaaseen torjumiseen. Minä uskon rangaistuksen erityisestävään ja sen kautta tulevaan yleisestävään vaikutukseen. Oli vastaajana kuka tahansa – kantasuomalainen taikka Suomeen syystä taikka toisesta muuttanut. Meidän tehtävämme on antaa tuomioistuimille työkalut kulloisenkin lainkohdan ratkomiseksi. Oleellinen osa on tietenkin rangaistusasteikko, minimi ja maksimi.

Yhteiskunnan on osoitettava teon moitittavuus sillä että rangaistus tuntuu rangaistukselta. Olin viime viikolla täysi-istunnossa keskustelemassa lakialoitteesta jolla pyritään nostamaan lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistuksen alarajaa niin että teosta ei enää voitaisi määrätä ehdollista vankeusrangaistusta.

Olen itse lakialoitteen allekirjoittanut ja seison sanojeni takana.

Jos henkilöt olivat turvapaikan hakijoita joilla on hakemusprosessi vireillä. Huomaa minä kirjoitin JOS, en kirjoittanut KUN.

Siis JOS henkilöt ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa, tulee minun oikeustajuni mukaan heidän hakemuksensa käsittely keskeyttää välittömästi ja mahdollisen oikeusprosessin ja sen seuraamusten jälkeen nämä henkilöt tulee karkottaa maasta.

Sama olkoon laki kaikille heille jotka turvapaikkahakemuksensa käsittelyn aikana syyllistyvät maassamme johonkin oikeudenvastaiseen tekoon taikka häiritsevät yleistä järjestystä ja turvallisuutta tavalla joka vaatii poliisin puuttumista. Meidän on annettava nykyistä selkeämpi signaali tulijoille jotta Suomessa on käyttäydyttävä Suomen lakien ja asetusten mukaan. Vain niitä noudattamalla on mahdollista saada maastamme turvapaikka, oleskelulupa ja kansalaisuus. Jos henkilö jo oman hakemusprosessinsa vireillä ollessa osoittaa piittaamattomuutta lakejamme ja asetuksiamme kohtaan, niin mielestäni ei ole yhteiskuntamme etujen mukaista hyväksyä tällaista henkilöä joukkoomme.

Aivan varmasti on sellaisiakin tulijoita jotka osaavat ja ennen kaikkea haluavat noudattaa Suomen lakeja. Heillä on mahdollisuus integroitua yhteiskuntaamme.