TERRORIN PELOSSA…

Pariisin tapahtumat

Pariisilaisissa ravintoloissa, jalkapallostadionin kulmalla ja vielä maallisen musiikin konsertissakin on ammuttu ja räjäytelty. Iskut on tehty tyypilliseen tapaan pehmeisiin kohteisiin, eli sinne jossa ei vastatoimia odoteta. Automaattiaseilla ja räjähdelatauksilla varustautuneet ja oman jumalansa nimeä toistelevat miehet lahtasivat avuttomia ja paniikissa olevia siviilejä.

Uhreja on pitkälti toista sataa ja haavoittuneita taitaa olla vielä enemmän. Lopullista uhrimäärää ei toistaiseksi tiedä kukaan. Pariisi on sokissa, Eurooppa kaaoksessa ja muu maailma haukkoo henkeään.

Muutaman fanaatikon toteuttama teko sekoitti länsimaiset demokratian tyyssijat täydellisesti.

Pelko laskeutui kaduille ja kujille ja istui moneen aamukahvipöytään.

Elo Euroopassa

Toimittajat kysyvät eri maiden turvallisuusviranomaisilta ”voiko tulla vielä uusia iskuja?”

Yhtä järkevää on kysyä juuri ruokapöydästä nousseelta tuleeko vielä nälkä. Varmasti tulee. Samalla tavalla pitää vastata kysymykseen uusista iskuista. Myös niitä tulee, vaikka yksikään täysissä järjissään oleva ei toivo eikä halua kaduille silmitöntä väkivaltaa.

Valitettavasti on ihmisiä jotka ajattelevat asioista toisella tavalla. Tällaisten henkilöiden aukoton kontrolloiminen ja pysäyttäminen on nykysäännösten mukaan täysin mahdotonta. Terroristit siirtyvät aseineen esteettä maista toiseen koska rajoilla ei ole tarkastuksia, eikä vaadita matkustusasiakirjoja. Eurooppa on kun kerrostalo jossa on lukittuna vain ulko-ovi ja kaikkien asuntojen ovet ovat sen jälkeen avoinna. Ulko-ovikin vuotaa kun seula ja seuraukset näkyvät kaduilla. Eurooppa maksaa nyt ja vielä pitkälle tulevaisuuteen hintaa vapaasta liikkuvuudesta.

Turvallisuus paranee oleellisesti jos vapaa liikkuvuus perutaan ja itsenäiset maat alkavat jälleen valvoa rajojaan. Jokaisesta maan rajan ylittävästä henkilöstä jää rajaviranomaisten tietokantaan jälki. Terroristitkin tietävät tämän. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän jälkiä jää ja sitä paremmin jäljen jättäjää voidaan seurata. Tämä hankaloittaa terroritekojen suunnittelua ja toteutusta. Tämä hankaloittaa myös matti ja maija meikäläisen matkustamista, mutta mitä sitten. Minä en ole huolissani matti ja maija meikäläisistä vaan joukkomurhia suunnittelevista ja toteuttavista terroristeista.

Minua ei ole koskaan haitannut Suomen passin esittäminen, eikä turvatarkastukseen osallistuminen. Päinvastoin – minä tunnen suunnatonta huojennusta siitä että pääsen osaksi turvatarkastusta. Se parantaa myös minun turvallisuuttani, koska kaikki kanssamatkustajani osallistuvat samaan tarkastukseen.

Vaikutukset Suomeen

Eilen järjestettiin useita tiedotustilaisuuksia joissa todettiin että ainakin toistaiseksi Suomessa terrori-iskun mahdollisuus on vähäinen. Suomeen ei kohdistu välitöntä ja suoranaista uhkaa mutta mitään väkivallantekoa ei kuitenkaan pidä sulkea kokonaan pois. Yhdyn näihin realistisiin ajatuksiin. Ei ole syytä lietsoa paniikkia mutta ruususen uneenkaan ei ole varaa vaipua.

Hereillä pitää olla!

Pariisin iskua ei olisi pitänyt tapahtua ollenkaan mutta kun se tapahtui, ajankohta oli mahdollisimman huono. Monessakin mielessä.

Eurooppa on polvillaan turvapaikkatulvan edessä ja vaikka kuinka vannotaan ja vakuutellaan että turvapaikan hakijoilla ei ole mitään tekemistä tämän iskun kanssa, niin moni ajattelee toisin.

Näiden toisin ajattelijoiden määrä saattaa lisääntyä ja heidän ajatuksensa kärjistyä. Mitä siitä seuraa? Tuskin ainakaan mitään hyvää.

Mielestäni on paikallaan myöntää että maahan eri syillä tulevien joukossa on myös heitä joilla on taito, tahto ja ehkä jopa välineetkin vahingoittaa muita ihmisiä. Olisi kovin epärealistista uskoa että esimerkiksi 10 000 tulijan joukossa ei olisi yhtään radikalisoitunutta ääri-islamistia. Viranomaisemme tekevät erittäin hyvää työtä mutta täysin alimitoitetuilla resursseillaan he tuskin kykenevät poimimaan pois tulijoiden tulvasta jokaista mahdollisesti radikalisoitunutta henkilöä. Tämä ei ole epäluottamuksen osoitus virkaveljilleni ja -sisarilleni, vaan pikemminkin avunhuuto lisäresurssien puolesta! Jos halutaan parantaa turvallisuutemme tasoa, on annettava riittävät työkalut turvallisuudesta vastaaville toimijoille. Se maksaa, mutta niin maksaa Pariisin tapahtumien jälkipyykkikin.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Suomessa poliisi valvoo noin 300 henkilön tekemisiä.

Jos Suomessa tehtäisiin terroriteoksi luokiteltava isku, kärsijöinä olisivat ranskalaisten tapaan sattumalta valikoituneet uhrit ja heidän omaisensa. Väitän että välillisesti teosta kärsisivät myös ne tuhannet todellisessa hädässä maahamme tulleet turvapaikanhakijat joilla ei ole mitään yhteyttä tekoon. Siis täysin sivulliset henkilöt.

Tämän takia on äärettömän tärkeää että maahamme rehellisin perustein tulleet ilmoittavat jokaisesta väkivaltaan viittaavasta toiminnasta poliisille. Rohkenen olettaa että tiiviissä tulijoiden joukossa on vaikeaa salata ajatuksiaan taikka ihanteitaan muilta. Jos jonkun tulijan puheet ja jopa käyttäytyminen viittaa mahdolliseen väkivaltaiseen tekoon, on kaikkien etu että tällaisen henkilön toimista kerrotaan viranomaisille.

Eikö ole parempi että tuhannen tulijan joukosta poistetaan se taikka ne jotka käytöksellään vaarantavat suuren enemmistön oleskelun maassa?

Toinen syy huonoon ajoitukseen löytyy parhaillaan valiokuntakierroksella olevasta ampuma-asedirektiivistä.

EU:ssa valmistellaan direktiiviä jolla kiellettäisiin muilta kuin viranomaisilta automaatti aseiden ja sotilasasetta muistuttavien automaattista kertatulta ampuvien aseiden hallussapito.

Toteutuessaan kiellolla olisi dramaattiset vaikutukset suomalaisten metsästäjien ja aseharrastajien toimintaan. Meillä on asekeräilijöitä toista tuhatta. Heidän hallussaan on laajoja ja erittäin arvokkaita asekokoelmia joista heidän pitäisi luopua.

Tänäkin päivänä on hirvipassissa tuhansia metsästäjiä joilla on olkapäällään AK 47 kopioitu Valmet Petra.

Toiminta-ampujien joukossa on lähes kaikilla itselataava kertatuli ase. Reserviläiset harjoittelevat vuosittain noin 19 000 päivää vapaaehtoisissa harjoituksissa, omalla aseella ja omakustanteisilla patruunoilla. Jos itselataavat aseet päätetään koko EU:n alueella kieltää, laskee maanpuolustuksemme taso entisestään. Siihen meillä ei enää ole varaa.

Minä vastustan asekieltoa jyrkästi ! Miksi?

Siksi että tämänhetkisen tietämykseni valossa yksikään suomalainen hirvimies ei ollut kesällä ammuskelemassa pariisilaisessa junassa, eikä tainnut olla myöskään eilen illalla pariisilaisessa yökerhossa.

Nämä terroriteot tehdään AINA luvattomilla aseilla ja AINA luvattomilla räjähdysaineilla. Jos ja toivottavasti kun terroritekoja halutaan vähentää ja jopa ehkäistä kokonaan, pitää torjuntatoimet kohdistaa sinne missä on syy.

Syy on täysin kontrolloimattomassa Scengen -alueen sisäisessä liikkumisessa jossa voi kuskata Lähi-Idästä salakuljetettuja sotilasaseita ja räjähteitä mihin vaan.

Kun otetaan homma haltuun ja tarkastetaan maahan tulijat ja tulijan tavarat, paranee turvallisuus huimasti. Suomalainen hirvi- ja karhumies ei uhkaa muita kun nelijalkaisia ja niitäkin tarkkaan säädeltynä aikana ja tarkkaan säädellyissä paikoissa ja hommaa johtaa seuruemetsästyksen metsästyksenjohtaja ja valvoo poliisi ja rajavartiolaitos.