JUHLIEN JÄLKEEN

Itsenäisyyttämme on jälleen juhlittu monilla tavoilla. Ylivoimaisesti suurin osa juhlijoista tiesi ja taisi käyttäytymisnormit ja juhli perinteisen kaavan mukaan. Valitettavasti vuosi vuodelta juhlijoiden joukkoon erehtyy myös heitä joilla ei ole minkäänlaista käsitystä hyvistä käytöstavoista, eikä taida olla maailman menosta muutenkaan.

Minä en pidä hyvien tapojen mukaisena lähteä joukolla kaduille heittelemään lähimmäisiään kivillä ja sotkemaan tuntemattomien ihmisten omistamia rakennuksia. Tuollaisia tekoja ei voi millään tavalla puolustella, eikä niitä pidä hyväksyä. Oikeuksia ja etuuksia ei paranneta väkivallalla vaan demokratialla ja vaaleissa äänestämällä.

Kun tällaiseen mellakkaan osallistunut saa osuman mellakkaa rauhoittaneen poliisin ampumasta paineilma-aseen muoviluodista, nousee valtava meteli. Osuman saanut ”uhriutuu” hokemalla että kyttä ampui silmään. Syy on kytän, eikä tietenkään kiviä heittelevän mielensäpahoittajan.

Julkisuuteen tulleen tiedon mukaan poliisi otti Itsenäisyysrähinöiden rauhoittamiseksi pelkästään Helsingissä kiinni noin 130 henkilöä. Perusteluina häiriöltä suojaaminen ja vahingon- ja haitanteot sekä eriasteiset poliisin toimien vastustamiset.

Suomessa on kansalaisilla laajat oikeudet ilmaista mieltään. Mielestäni tämä on hyvä ja kunnioitettava oikeus kaikille kansalaisille. Valitettavasti kaikki eivät ymmärrä oikeutensa arvoa sillä he käyttävät oikeuttaan tekosyynä terrorisoida muita ihmisiä. Kun heidän oikeuttaan rajoitetaan, aloitetaan julkisuudessa välittömästi uhriutumisen kautta valtava meteli siitä että natsipoliisi kohtelee kansalaisia kovakouraisesti.

Poliisin toimia seuranneena pidän suoranaisena ihmeenä että yksikään virkaveljistäni ei loukkaantunut mellakkatilanteessa vakavammin. Jokainen voi kuvitella miltä tuntuu seistä kivisateessa. Suomalainen poliisi tietää sen eikä provosoitunut vaikka sitä yritettiin kaikin tavoin provosoida. Ammattilaiset hallitsevat itsensä ja käyttäytymisensä.

Minulta on muutama kysynyt onko oikein että poliisi ampuu paineilma-aseella aseettomia ihmisiä. Olen vastannut kysymällä että olisiko oikeampi tapa ollut vastata samalla mitalla, eli heittelemällä kansalaisia kivillä.

Kysyjien kanssa olemme päätyneet siihen että paineilma-aseella alaraajaan tähdätty laukaus on aina turvallisempi kuin heittää kaaressa väkijoukkoon nyrkin kokoisia kiviä, jotka saattavat osua ketä tahansa ja mihin tahansa -vaikka päähän. Kiven aiheuttama päävamma on todennäköisesti vaarallisempi kuin alaraajaan osunut muoviluoti.

Poliisi siis tarjosi mellakoijille verorahoin turvallisuuspalveluja. Mitä tekevät palveluja saaneet? Se on mielenkiintoinen kysymys jota soisin selvitettävän hieman tarkemmin. Minua nimittäin kiinnostaa keitä poliisin kiinniottamat henkilöt olivat ja millainen on heidän sosiaalinen taustansa. Oliko joukossa teknikoita, tohtoreita, yli-insinöörejä, haudankaivajia, poliiseja, pappeja taikka muita työssäkäyviä henkilöitä, vai olivatko häiriökäyttäytymisen takia kiinniotetut työttömiä ja erilaisilla yhteiskunnan tuilla eläviä.

Jos joutuu elättämään itsensä yhteiskunnan tuilla, ei luulisi olevan varaa lähteä mellakoimaan yhteiskunnan ylläpitämää turvallisuustoimijaa vastaan. Äkkipäätä ajatellen saa vaikutelman että näin toimiva henkilö puree ruokkivaa kättä.

Nykyinen taloustilanne ei mahdollista enää sosiaalisten tukien kasvattamista. Näin ollen joudutaan pohtimaan mihin raha riittää ja mihin ei. Tästä päästään mielenkiintoiseen ajatelmaan jossa joudutaan vertailemaan sosiaalisten tukien kohdentamista. Kenelle tukea kohdennetaan – sellaisille jotka edes yrittävät olla yhteiskunnassa mukana noudattamalla lakeja ja hyviä käytöstapoja, vai sellaisille jotka viittaavat kintaalla laille ja käytöstavoille ja mellakoivat kaduilla vahingoittaen muiden omaisuutta.

Uskon että suurin osa tavallisista oikeudenmukaisista kadun kulkijoista kohdentaisi tuet heille jotka yrittävät noudattaa yhteiskuntamme asettamia lakeja ja normeja. Häiriköt ja omankädenoikeuteen turvaavat jäisivät tukien ulkopuolelle. On mielenkiintoista seurata yhteiskunnan kehitystä nimenomaan siitä näkökulmasta että kuinka pitkään yhteiskuntamme sietää ja ruokkii näitä häiriköitä.

Kirjailija Väinö Linnaa siteeraten:”Ihminen voi tehdä omasta tahdostaan lain vain sillä edellytyksellä, että hänelle ei jää oikeuksia. Joka asettuu lauman ja sen lakien ulkopuolelle, on henkipatto”

Osaako tuota enää selkeämmin sanoa?