KAISANIEMESTÄ KÖLNIIN…

Päätin 2.1-16 blogini näin ”Asioista pitää tiedottaa nykyistä laajemmin ja selkeämmin. Se on kaikkien etu. Hyssyttelyn pitää loppua!”

Olen edelleen samaa mieltä ja tämän päiväisten kyselyjen perusteella näyttää siltä että en ole ainoa.

Vuodenvaihteen tapahtumista on uutisoitu useaan kertaan. Saksalaiset pesevät jälkipyykkiä Kölnin rautatieaseman tapahtumista ja suomalaiset viranomaiset Helsingin keskustan suutariksi jääneistä hulinoista.

Saksalaisten toimiin en ota kantaa enkä haluaisi kommentoida kotimaan kollegojen toimiakaan, sillä omaa pesää ei ole tapana sotkea. Minut tuntevat tietävät mitä tarkoitan.

Olen iltapäivän ja alkuillan aikana saanut niin paljon kyselyjä ja selvityspyyntöjä poliisin tiedottamisesta että vähemmällä pääsen kun puran ajatukseni tänne blogiin jotta jokaisen kiinnostuneen ei tarvitse kysyä mielipidettäni erikseen.

Totean alkuun että minulla ei ole mitään sisäpiirin tietoa vuodenvaihteen tapahtumista ja kiinniotoista. Kaikki tieto on julkisista lähteistä kerätty ja siihen(kin) on syytä suhtautua varauksella. Minä en ihan sokeasti enää luota lööppeihin.

Joka tapauksessa tänään tiedotettiin poliisin toimista. Hyvä että tiedotettiin, mutta kansalaiset ovat hämmentyneitä koska Helsingin poliisilaitoksen ja KRP:n tiedotteet tuntuivat poikkeavan jonkin verran toisistaan.

Helsingin poliisilaitoksen tiedottaja kertoi että aattoillan tapahtumiin oli varauduttu pakolaisten vastaanottokeskuksista saatujen tietojen perusteella.Tiedotteessa viitattiin myös Kölnin tapahtumiin. Uskon (tämä on henkilökohtainen uskomukseni, ei julkisuudesta saatu tieto) että laitoksella on myös omaa tiedustelutoimintaa joka on tukenut ulkopuolelta tulleita vihjeitä.

Mielestäni Helsingin poliisilaitos on toiminut esimerkillisesti ja kyennyt ennalta estämään tilanteiden kärjistymisen mellakoiksi. Siitä poliisille reilu kiitos ja tunnustus. Eläisimme erilaisessa maailmassa jos Kölnin rautatieaseman tapahtumat olisivat toistuneet Helsingissä.

Eri tiedotusvälineissä on kerrottu että KRP on ottanut uudenvuoden aattona kiinni 6 turvapaikanhakijaa. Kiinniottoja on perusteltu halulla estää häiriökäyttäytymistä. Tarkemmin ei ole määritelty mitä tuo häiriökäyttäytyminen olisi saattanut olla, mutta se on tehty selväksi että terrorismista ei sentään ole kyse. Kiinniotoille on ollut joku muu peruste. Moni miettii mikä peruste on ollut? Luotan siihen että sekin selviää kun esitutkinta on valmis ja julkinen.

Tämän päiväisissä uutisissa KRP:n edustaja totesi että toistaiseksi ei ole tullut esille mitään sellaista josta voisi päätellä että Suomessa olisi suunniteltu Kölnin tapahtumien toisintoa.

Kadun kulkijalle tiedotteet avautuvat niin että Helsingin poliisilaitos ja KRP olisivat eri linjoilla ja se jos mikä herättää hämmennystä.

Minä uskon että Helsingin poliisilaitos ja KRP ovat toimineet hyvässä uskossa ja vakain perustein estäessään ennakolta vakavat järjestyshäiriöt ja mahdolliset vahingonteot.

Tiedän kokemuksesta että moni ulkomailta Suomeen tullut ei luota suomalaiseen poliisiin, koska poliisiin ei voinut luottaa lähtömaassakaan. Suomalainen poliisi joutuu tekemään työtä saavuttaakseen luottamuksen tulijoiden silmissä, mutta samalla pitää huolehtia siitä että luottamus ei mene omien kansalaisten keskuudessa.

Jos tiedottamisessa ilmenee selkeitä ristiriitoja, alkaa horjua usko omiin poliiseihimme ja se on erittäin vaarallinen suuntaus. Kansalaisten on kyettävä luottamaan poliisiin kaikissa tilanteissa.

Tiedottamisen pitää olla ehdottoman objektiivista – puolin ja toisin. Tutkinnallisista syistä saattaa olla järkevää ja perusteltua jättää jotain kertomatta, mutta jos asioista kerrotaan, pitää pysyä totuudessa.

Kansa toivoo poliisilta nykyistä avoimempaa tiedottamista myös turvapaikan hakijoihin liittyvissä asioissa sillä kansa maksaa turvapaikkatoiminnan kulut. Yhdyn kansan toiveeseen. Hyssyttelyn pitää loppua!