UUSI VUOSI…

Raketit on ammuttu, tinat valettu ja presidenttikin puhunut. Siitä se lähtee.

En ammuskellut raketteja enkä valanut tinaa. Presidentin puheen sentään katselin ja yritin myös kuunnella. Raketit ja tina ovat turhuuksia ja puhekin joskus. Nyt ei ollut – enkä tarkoita raketteja ja tinaa.

Presidentti, juristi kun on, puhui juristille tyypilliseen tapaan – asiaa ja asiallisesti. Vanhan koulukunnan juristina otti kantaa jopa tahalliseen tulipalon sytyttämiseen, jota ennen murhapoltoksi nimitettiin. Olen myös tästä asiasta presidentin kanssa samaa mieltä. Jos rakennuksessa on ihminen taikka ihmisiä ja sinne heitetään polttopullo, on nykyinen tuhotyön nimitys aika vaisu.

Mutta jos joku nakkaa tupakantumpin tyhjillään olevaan heinälatoon, teko on mielestäni pikemminkin tuhotyö kun murhapoltto. No minä en olekaan juristi.

Hyvitin mieleni kuullessani presidentin puhuvan asioista joista olen myös näillä sivuilla kirjoittanut. En ala niitä kaikkia ruotia vaan nostan esiin pari minulle tärkeintä. Pakolaispolitiikan ja siihen oleellisesti nivoutuvan sisäisen turvallisuutemme.

Jonkun mielestä maahan tulleilla turvapaikan hakijoilla ei ole sanottavaa vaikutusta sisäiseen turvallisuuteemme. Minun mielestäni vaikutusta on ja vaikutus vaan tulevaisuudessa lisääntyy. Tämä on minun mielipiteeni ja tästä voi olla vapaasti eri mieltä.

Perustelen mielipiteeni poliisin tilastoista näkyvällä tehtävämäärän kasvulla. Tehtävät ovat lisääntyneet turvapaikan hakijoiden myötä. Sitä ei voi kukaan kiistää.

Tähän saakka poliisi on selvinnyt hyvin huolimatta lisääntyneestä työtaakasta. Olen antanut itseni ymmärtää että niin sanottuja läheltä piti -tilanteitakin on ollut ja monesti VOK keikoilla on ollut onni partioautossa. onni pienellä kirjoitettuna.

Toinen, mieltäni askarruttava asia on turvapaikan hakijoiden ympärillä vellovat huhut.
Saan päivittäin soittoja, tekstiviestejä ja sähköposteja joissa kerrotaan turvapaikan hakijoiden tehneen sitä ja tätä. Pyydetään, taikka pikemminkin vaaditaan sisäministerin eroa ja muunkin hallituksen ripittämistä ankarimman jälkeen.

Osa viesteistä pitää paikkansa mutta osa ei pidä ja minä olen huolestunut näistä perättömistä viesteistä. Erityisen hankala tilanne on silloin jos joku kansalainen ottaa oikeuden omiin käsiinsä tällaisen valheellisen perustein levitetyn viestin kuultuaan.

Kukaan ei saa lähteä omatoimisesti jakamaan oikeutta, eikä järjestää kaduille partioita. Tilanteen pitää olla viranomaisten hallinnassa aina ja joka paikassa.

On myös äärimmäisen tärkeää että kenenkään tekemisistä tiedotettaessa ei muunnella totuutta. Erityisen tärkeää tiedottaminen on poliisille. Poliisin tiedottamisen on oltava läpinäkyvää.

Jos poliisi työskennellessään joutuu tilanteeseen josta ei voi mitään tiedottaa, on parempi käyttää vanhaa ja koeteltua sanontaa ” tutkinnan tässä vaiheessa poliisi ei kerro enempää tapauksen yksityiskohtia” Piste.

Mielestäni tämäkin on parempi kun tiedottaa monen partion suorittamasta 6 turvapaikanhakijan kiinniotosta sanomalla että estettiin turvapaikanhakijoiden ryyppyreissu. (Vantaan sanomat 31.12.2015 klo 13.37 ,” MTV uutisten tietojen mukaan rikokseen kehottaminen ja häiriöiden uhka liittyisi irakilaismiesten suunnittelemaan ryyppyreissuun uudenvuodenaattoiltana”)

Kadun kulkija on kuunnellut maailman uutisia ja tietää että Euroopassa on kova terroristijahti menossa. Saksassa etsitään itsemurhapommittajia joiden arvellaan iskevän jossain uudenvuoden vastaanottotilaisuudessa. Nämä uutiset on kuunneltu moneen kertaan ja meillä poliisi julkisuudessa olleen tiedon mukaan käy monipa keikalla noukkimassa 6 kaveria koppiin. Perusteena on ollut estää ennalta suunniteltu ryyppyreissu.

Jokainen tietää että poliisi ei voi ottaa ihmisiä kiinni sillä perusteella että kiinniotetut suunnittelisivat ryyppyreissua. Jotain muuta pitää perusteena olla.

Kun tällainen tiedote pukataan maailmalle, alkaa huhumylly jauhaa ja juttu saa mitä ihmeellisimpiä piirteitä. Tällaiset huhut lietsovat epävarmuutta. Yleisesti on tiedossa että turvapaikan hakijoiden joukossa on henkilöitä jotka eivät ole tulleet maahamme vilpittömin mielin. Samalla tavalla käyttäytyviä on myös kantasuomalaisten joukossa. Nämä asennevammaiset henkilöt hyödyntävät kaiken valheellisenkin tiedon ja jatkojalostavat sitä yhä kauemmaksi totuudesta. Syntyy vaarallisia tilanteita kun lopulta kukaan ei enää tiedä mikä on totta ja mikä kuvitelmaa.

Asioista pitää tiedottaa nykyistä laajemmin ja selkeämmin. Se on kaikkien etu. Hyssyttelyn pitää loppua!