VARAA KYNTTILÄT JA TIKUT

… Muutama päivä sitten uutisoitiin sähkön siirtohintojen korotuksista. Nyt ei enää puhuta mistään ”hinnan tarkistuksesta” taikka pikku korotuksesta vaan siirtohinta näkyy ottaneen oikean tehokkuusloikan. Monilla kuluttajilla sähkön siirto on kalliimpaa kun itse kulutettu sähkö.

Asiasta nousi häly ja minun mielestäni hälylle on selvä syy. Monopoliasemassa olevat yhtiöt voivat kyykyttää sähköriippuvaisia mielensä mukaan. Sähköä siirtelee moni yhtiö. Caruna -niminen puulaaki näkyy olevan Suomen suurin. Yhtiön kotisivulla lukee näin:

Caruna yrityksenä

Caruna on Suomen suurin sähkönsiirtoon keskittyvä yritys. Meillä on noin 20 prosentin markkinaosuus Suomen paikallisesta sähkönsiirrosta. Vastaamme 650 000 yksityis- ja yritysasiakkaan sähkönsiirrosta Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa, Koillismaalla sekä Satakunnassa. Carunan miltei 79 000 kilometrin pituinen sähköverkko yltäisi melkein kaksi kertaa maapallon ympäri. Meillä työskentelee noin 270 henkilöä ja työllistämme suoraan yhteensä 1 800 henkilöä eri puolilla Suomea. Investoimme vuosittain noin 150 miljoonaa euroa sähköverkkoomme. Toimintaamme sääntelee Energiavirasto, joka valvoo sähköverkkoliiketoimintaa Suomessa.

Carunan omistajat

Carunan omistavat suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva (12,5 %) ja Elo (7,5 %) sekä kansainväliset infrastruktuurisijoittajat First State Investments (40 %) ja Borealis Infrastructure (40 %).

Minä kiinnitin huomioni ulkomaisiin sijoittajiin. Mietiskelin itsekseni miten mahtaa sähkö siirtyä mahdollisessa kriisitilanteessa. Jos muutama muuntoasema romuttuu ohjuksen osumasta ja maan päällä taikka alla olevia johtoja katkotaan sabotaasi mielessä, niin millaisella korjausporukalla First State ja Borealis hyökkäävät selvittämään tilannetta.

Olen hieman pessimistinen sen korjauksen suhteen. Ja muutenkin.

Minä ajattelen niin että ulkolaiset sijoittajat imevät Suomesta löysän rahan pois ja jättävät savuavat rauniot heille joilla ehkä on vielä intoa niiden korjaamiseen. Voitot kelpaavat mutta korjauskustannukset eivät.

Minä en suurin surminkaan luovuttaisi energiaverkkojamme ulkomaiseen omistukseen. Katsotaan nyt että onnistummeko me sössimään tämänkin. Rumaa puhetta hallituspuolueen kansanedustajalta mutta niin on ilmoitus Fortumin sähkönsiirtoliiketoimintojen myymisestäkin.

Aasialaisia siltoja pitkin on hyvä siirtyillä aiheesta toiseen.

Julkisuudessa olleen tiedon mukaan Venäjän valtiollinen uutissivusto Sputnik News on uutisoinut Helsingin lauantaisista mielenosoituksista erikoisella tavalla. Itänaapurin virallinen uutistoimitus oli kertonut Helsingin keskustassa yli 500 ihmisen osoittaneen mieltään pakolaisasiassa. Totuus on kuitenkin toisenlainen. Väkeä oli huomattavasti vähemmän ja eri paikassa kun Venäjällä uutisoitiin. Mielenosoitus oli rautatientorilla, mutta tapahtumasta kertova kuva oli napattu kiekkopoikien kultajuhlasta Olympiastadionin edestä.

Taitavalla kuvamanipulaatiolla ( anteeksi erehdyksellä) luodaan katsojalle vaikutelma suuresta Suomen pääkaupungissa tapahtuneesta mielenosoituksesta.

Venäjän valtiollinen uutissivusto ei erehdy – ei ainakaan vahingossa. Tahallista erehtymistähän ei olekkaan. Kyse on siis jostain muusta. Mistä?

Kysykää hyvät ihmiset itseltänne MINKÄ TAKIA VENÄJÄLLÄ UUTISOIDAAN SUOMEN TAPAHTUMISTA TÄLLÄ TAVALLA !! Eikä haittaa vaikka asiaa pohditaan kylän yhteisellä postilaatikoillakin.

Niin ja pitäkää ne kynttilät ja tikut hyvin saatavilla, jos sattuu joskus vielä sähköt katkeamaan.