AVOIN EUROOPPA

Brysselissä räjähti. Räjähdykset järkyttivät varmaan keskivertokansalaisia mutta minä en osaa enää vuosikausia jatkuneiden terroritekojen jälkeen järkyttyä mistään.

Vaikka teko ei minua järkytä, en silti tällaista hyväksy. Sanon näin jotta kukaan ei voi väittää että poliisitaustainen kansanedustaja jotenkin hyväksyisi taikka olisi odottanut tällaista iskua.

Ei, minä en hyväksy enkä odota minkäänlaisia väkivallan tekoja mutta 27 vuotta poliisina joista 15 vuotta myös terrorismin vastaisessa toiminnassa on opettanut minut reagoimaan näihin iskuihin keskivertokansalaisesta poikkeavalla tavalla.

Eurooppa ei ole enää entisensä. Se on syytä viimeistään nyt tunnustaa ja tunnistaa. Vaikka suomi on Euroopan laidalla on meidänkin aika lintukotona ohi.

Poliisit ponnistelevat ympäripyöreitä päiviä iskujen estämiseksi. Kaikesta huolimatta aina löytyy joku rako josta terroritekoon tarvittavat aseet ja tekijät siirretään maasta toiseen.

Raot ovat sitä väljempiä mitä avoimempia ovat maiden väliset rajat. Kun ei ole rajavalvontaa, ei ole kiinnijäämisriskiä.

Elämme avoimessa Euroopassa ja maksamme siitä hintaa. En ole rasisti vaan realisti ja realistina ennustan että iskut eivät lopu tähän. Toivon olevani väärässä mutta näin ajattelen.

Moni miettii räjähtääkö joskus myös Suomessa. Temmataanko myös Suomi terrorisotaan mukaan? Olisi perin sinisilmäistä uskotella itselleen että muualla paukkuu mutta ei meillä.

Uskon että vielä tällä hetkellä uhka ei ole kovin suuri, mutta käsitykseni mukaan sitä ei voi eikä pidä kokonaan sulkea poiskaan.

Hereillä pitää olla ja se hereillä olo maksaa yhteiskunnalle.

Julkisuuteen on kerrottu että Suomesta on lähtenyt Lähi-Itään uskonsotureita ja heitä on sieltä myös palannut.

Kuka missäkin kunnossa ja millaisin ajatuksin.

Minun on erittäin vaikeaa ymmärtää että Suomesta lähdetään omatoimisesti ulkomaille sotimaan. Tehdään mitä sodassa yleensä tehdään ja kun tekeminen alkaa kyllästyttää, palataan takaisin Suomeen monta kokemusta rikkaampana.

Minun mielestäni täältä voi lähteä, mutta paluuta ei enää ole. Interrail-reissut olivat aikansa ilmiö, mutta sotaturismia en hyväksy.

Näiltä osin on myös lainsäädäntömme saatava muuttuneen tilanteen vaatimalle tasolle.