KIVITIPUSTA

Näillä näkymin Kivitipun tarina pakolaisten vastaanottokeskuksena päättyy. Joillekkin tieto tuli puskista – joillekkin ei. Jätän kertomatta kumpaan ryhmään minä kuulun.

Moni muistaa ennustukseni toiminnan väliaikaisuudesta ja huoleni siitä mitä ja miten toimintaa jatketaan VOK sekoilun jälkeen. Kirjoitin tarkoituksella sekoilu, sillä sellaiseksi ainakin minä koen kylpyläprändin alas ajamisen. Kovalla ja pitkäjänteisellä työllä sekä suurella rahalla rakennettu brändi ajettiin alas muutamassa kuukaudessa. Nyt on kylpylän omistajilla mietinnän paikka – mitä tilalle. Miettimistä riittää varmaan myös Lappajärven kunnan hallinnossa.

Julkisuudessa VOK toiminnan lakkauttamista perustellaan mm. pitkällä etäisyydellä poliisiin. Ennen sanottiin että poliisi on yhtä lähellä kun on lähin puhelin, mutta tuo sanonta ei päde enää, eikä pätemättömyys johdu siitä että lähin puhelin on yleensä housun taskussa.

Viime keskiviikkona (2.3) vierailin muiden poliisitaustaisten kansanedustajien kanssa poliisihallituksessa. Illan aikana meille tehtiin selväksi että nyt mennään aivan jaksamisen äärirajoilla. Kävimme läpi myös jo julkisuudessakin ollutta poliisiasemaverkoston harventamista. Lohdutuksena pohjalaisille että meidän alueeltamme ei olla poliisiasemia sulkemassa, mutta eipä taideta uusiakaan avata.

Maahanmuuttovirastossa on katsottu että Lapuan ja Lappajärven välinen matka on liian pitkä. Kun uusia poliisiasemia ei avata, ei poliisi lähene Lappajärven vastaanottokeskusta metriäkään. Jos maahanmuuttovirasto pitää myös tulevaisuudessa poliisin läheisyyttä yhtenä perusteena VOK toiminnalle, niin tuskin Kivitippuun enää majoitetaan uusia pakolaisia. Näin toiminta loppuu vääjäämättä, vaikka ilmojen lämmettyä pakolaisia alkaisi jälleen tulla nykyistä enemmän.

Pakolaistilanne helpottuu myös muilta osin, sillä tällä hetkellä turvapaikan hakijoita lähtee maasta suurin piirtein sama määrä kun maahan tulee. Turvapaikkahakemusten käsittely myös nopeutuu nykyisestä huomattavasti joten poistuvien määrä lisääntyy päivä päivältä.